Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Být či nebýt? aneb jinak: Bude nebo nebude?

Již více než rok trvají tahanice kolem Kaplického knihovny. Tahanice, které, vznikly ani ne tak tím, že Kaplického návrh plně nerespektoval zadání, protože toto si komise rozhodla již v průběhu prvotního řízení, rozhodnutí o výjimce bylo jejím právem, jak potvrdil i pan Pecina, předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ÚOHS v rozhovoru uveřejněném v Novinkách.cz 22.4.2008. Myslím, že vznikly prostě tím, že Někdo řekl striktně svůj negativní názor.

Začínám se snažit už tyto tahanice nevnímat, ale moc mi to nejde. Musím přiznat, že mne návrh Kaplického uchvátil. Viděla jsem všechny návrhy, které komise posuzovala. Tento měl něco do sebe. Něco hodně do sebe, moc mě ta stavba oslovila. Znovu opakuji, to mně se návrh líbí. Jestli někomu jinému ne, je to jeho věc. Ale pokud komise rozhodla a orgány mezinárodní i české, oslovené k tomu, aby uznaly či neuznaly regulérnost rozhodnutí komise, se vyjádřily kladně a její rozhodnutí potvrdily, tak o čem se pořád všichni kolem přou? A proč vůbec uvažují o změně místa této stavby? Byla navržena pro Letnou, i když nyní mírně upravena, kvůli územnímu plánu. Souhlasím s tím, že není možné ji postavit jinde. V případě, že nebude realizována tam, nevěřím, že by ji pan Kaplický povolil postavit na jiném místě.

Mám totiž pocit, že vše je pouze o tom, že jeden dotyčný řekl, že stavbě knihovny bude bránit vlastním tělem. Před negativním výrokem dotyčného se totiž knihovna líbila i množství jejích současných oponentů. Typickým příkladem je pan Bém.

Přesto, že by se o Chobotnici rozhodlo, že stát nebude, mrzelo by mě to, ale nevztekala bych se. Za tím, že by se mi líbila, bych si stála pořád. Vadí mi totiž, jak někteří z našich představitelů, ať už měst či přímo vládních, vekslují svými názory podle větru a pláště. Že by zvyk?  A taky si myslím, že dotyčný, který změnil názory spoustě svých spolustraníků, by měl vážit, k čemu se může vyjádřit a jak. Souhlasím, řekl svůj názor, na to máme všichni právo, ale svá vyjádření by měl právě on nejdříve asi konzultovat minimálně se svým mluvčím nebo diplomatickými poradci. Měl by totiž vyznít neutrálně tak, aby řekl co si myslí, ale rovněž respektoval rozhodnutí orgánů, jímž rozhodnutí přísluší.

Vzpomínám si na kontroverzní vyjádření spousty lidí ohledně Tančícího domu. Dnes je v Praze dominantou nábřeží. Mně se nejdříve taky moc nepozdával, ale když jsem přijela do Prahy, stála jsem mezi novou a starou scénou Národního divadla, uviděla jsem ho a musela jsem uznat, že ten pohled stál za to. Ihned jsem další trasu s rodinou nasměrovala k němu. Dodnes to k němu táhne hodně turistů. I mne.

Ve světě je mnoho kontroverzních staveb. Okurka v Londýně, včetně Londýnského oka, Eifellovka, která nám nyní připadá samozřejmá, obrovský hotel v Dubai, jehož fotografie neustále jsou přeposílány mailem, i Opera v Sydney měla určitě hodně odpůrců. Nebo dokonce halové lyžařské zázemí v tropických zemích. Nemluvě o všech mrakodrapech, které snad už i odporují lidskému rozumu, nebo ne? Tak proč ne Chobotnice na Letné?

Jsme my to ale zvláštní nárůdek. Za předcházejícího režimu by se nikdo na nic neptal. Zato nyní přehnaně „kecáme“ do všeho, jako kdybychom měli patent na rozum. Demokracie je přece o respektu. O respektu druhého, ale i o respektu z rozhodnutí, jež jsou stanovena orgány k rozhodování zřízenými. Když tedy naši představitelé pořád vymýšlejí nějaké kličky, aby tato rozhodnutí zrušili a obešli (neříkám, že se nemají rozhodnutí všech orgánů prověřovat, ale všeho s mírou), tak se nesmí pak divit, že totéž budou dělat i občané, jejichž stát a jeho územněsprávní celky řídí právě tito přestavitelé.

Souhlasím s panem Binkem, katastrofy typu Tesca, Kauflandu a dalších jiné tohoto typu nekritizuje nikdo. Jak to? Mnohé jsou postaveny v centrech měst. Například Hypernova v Orlové je přímo výsměchem. Do toho „dopravní hřiště“ v podobě několika mini kruhových objezdů, které stejně projíždíte rovně a které sice provoz ve městě zpomalily, ale bezpečnější pro občany to není, o čemž svědčí kytky a křížky kolem cesty ve městě. Navíc město „zasmrádlo“ výfukovými plyny. Zvýšený provoz cestu středem města ucpává a zvyšuje nedýchatelnost. Ale o tom nikdo s občany nediskutoval. Natož, aby se někdo ptal na názor mezinárodních orgánů. O tom už je však jiná pohádka.

Takže, co s Chobotnicí? Nechme to na těch, kteří mají právo rozhodnutí a respektujme jej. Hlavně už, prosím, jasně řekněte: bude nebo nebude. Vše ostatní, včetně územního plánu, výběrového řízení na projekt a další záležitosti jsou pouze v rukách byrokratického aparátu, který může situaci řešit, bude-li chtít a umožnit stavbu v případě „bude“ a v případě „nebude“ není nutno řešit nic, kromě nového výběrového řízení na budovu. Jenom nás, prosté občany, prosím, ušetřete mezinárodní ostudy, která může být ještě horší, než je teď a pořádně své rozhodnutí zdůvodněte. Řešte projekt, ne osobu předkladatele, řešte stavbu, ne pana Kaplického. On je pro vás pouze architekt, ať už je jako osoba v soukromí jakýkoli.

Taky si myslím, že architektura nemá být konzervativní. Ukazuje průběh vývoje staletími. Každý z nás se rád podívá na zajímavou stavbu, vzniklou v minulosti i nyní. Vždyť i o sedmi divech světa, které už ani ve skutečnosti nemůžeme vidět, nepochybujeme, ale obdivujeme je. A Praha nám svůj vývoj mnoha stavbami ukazuje. Nejsem jejím obyvatelem, nechtěla bych ani být, ale musím uznat, že je krásná. A takových krásných míst, které jsou ozdobeny architekturou z různých dob a různých tvarů máme více. A myslím, že Chobotnice do ní zase přivede vyšší turistickou návštěvnost a oživí ji. A když ji nepostaví? Praha přece nespadne. Jenom jejím příznivcům chuť k návštěvě Prahy trošku zhořkne. Snad jen na krátké období.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Simona Rosová | pátek 2.5.2008 1:36 | karma článku: 9,91 | přečteno: 706x
  • Další články autora

Simona Rosová

Metylalkohol a daně

Tak nám vláda zakázala prodej alkoholu v stáncích od odvolání (http://www.novinky.cz/domaci/278580-vlada-zakazala-prodej-tvrdeho-alkoholu-ve-stancich-plati-do-odvolani.html).

12.9.2012 v 17:45 | Karma: 17,74 | Přečteno: 1358x | Diskuse| Ostatní

Simona Rosová

Odpověď P.Farskému

V mém minulém příspěvku jsem se setkala s velmi arogantním a nepříjemným diskutérem. Tento diskutér se představuje jako nějaký P.Farský. Škoda jen, že žádný blogger tohoto jména v seznamu bloggerů neexistuje. Jste-li bloggerem a P.Farský je Váš nick, vystupte, prosím, z ilegality, ať se taky můžeme podívat na Vaši fotku, ať víme, s kým máme co do činění.

29.6.2008 v 16:22 | Karma: 15,61 | Přečteno: 1545x | Diskuse| Ostatní

Simona Rosová

Paroubek opět „boduje“

Sotva jsem si ráno spustila PC, vytočila mne následující zpráva, najdete ji zde: http://www.novinky.cz/clanek/143537-paroubek-dotaci-pro-wolfa-by-mela-vysetrit-policie.html.

27.6.2008 v 11:49 | Karma: 30,61 | Přečteno: 1941x | Diskuse| Ostatní

Simona Rosová

Proč jsem nestávkovala

Z historie pro mne vyplývá, že stávka je jednou z posledních nátlakových aktivit pracujících, sdružených do odborového hnutí, pomocí které se mohou domoci lepších pracovních, bezpečnostních a platových podmínek na zaměstnavatelích, jež je nepokrytě vykořisťují. A do odborového hnutí jsou zaměstnanci sdruženi proto, aby měli lepší vyjednávací pozici, což by se jim jako jednotlivcům nikdy nemohlo podařit.

26.6.2008 v 12:35 | Karma: 17,49 | Přečteno: 1245x | Diskuse| Ostatní

Simona Rosová

Církvi vadí filmaři

Ve skutečnosti však se můžeme domnívat, že jí vadí spíše děj románu než filmaři samotní. Právě jsem si přečetla zprávu jak se církev prý mstí za Šifru a nechce pustit filmaře do kostelů. Ron Howard natáčí další film podle románu Dana Browna. Jedná se o film dle předlohy románu Andělé a démoni.

16.6.2008 v 21:10 | Karma: 15,53 | Přečteno: 1213x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí

26. května 2024

Seriál Je to jen pruhovaná stuha na tmavém pozadí, přesto představuje zásadní moment ve vývoji barevné...

V metru ve stanici Náměstí Republiky spadl do kolejiště člověk, provoz byl zastaven

25. května 2024  22:38,  aktualizováno  23:28

„Na stanici metra B spadl do kolejiště člověk. Provoz metra je přerušen v úseku Smíchovské nádraží...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1325x
Občan České republiky, zaměstnanec s praxí ve školství, zdravotnictví, státní správě.