Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem rozzlobila Ježíška

Letos mě Vánoce trošku zaskočily. Kromě toho, že mi za oknem pučí šeřík a tráva se zelená jako na jaře, ještě připadl Štědrý den na sobotu a já musela být v práci až do pátku. Takže pokud jsem chtěla prožít opravdu klidné Vánoce, musela jsem si vytvořit bodový scénář doslova po minutách. Kdybych se ho držela, všechno by jistě klaplo. Jenže máte-li doma tři sabotéry, můžete čekat všechno, jen ne klidné a veselé...

Začalo to hned ráno. Děti i tatínek se vrhli na zdobení stromečku tak urputně, že rozbili tři starožitné skleněné odzdobičky po babičce i fungl novou ozdobnou špičku, snědli půlku kolekce a všechny vanilkové rohlíčky. Já mezitím uvařila polívku, upekla štrůdl, uplatlala bramborový salát, vyžehlila slavnostní ubrus, vygruntovala koupelnu a záchod, uklidila v předsíni a přežila ve zdraví tři telefonáty se svou matkou.

"Tak, všechno jsme hezky připravili, já si teď skočím k sousedovi na tradiční štědrovečerní přípitek, " poplácal mě Pepa v půl jedné po zadku a pustil dětem v televizi pohádku. Jen za ním zaklaply dveře a já si konečně uvařila kafe a sedla si do křesla, začal řev. "Mamí, ať mi nebere ovladááááč!" "Mně ale tahle pohádka nebavíííí!" "Mamííí, Pepa rozpatlal po gauči čokoládu!" "Nene, to není pravda, to byla Maruna!"

Vzala jsem si prášek na bolení hlavy, kopla do sebe kafe, seřvala jsem děti, že když budou zlobit, Ježíšek jim nic nepřinese, zahnala jsem je do pokojíčku a šla likvidovat škody. Upatlaný nebyl jen gauč, ale taky koberec a kousek záclony. Do toho telefon. Pepa. "Miláčku, nechceš si dát s námi taky jednoho panáčka?" "Ne, to teda nechci, musím uklízet a taky obalovat řízky, vždyť už budou čtyři," zavyla jsem zoufale. "Ale jdi ty, ty bys furt jen uklízela zlato, ono se to taky nepo...škyt."

Panebože, co teď? Manžel se mi prolévá kořalkou, děti se v pokojíčku rvou jako koně a Ježíšek asi letos nepřiletí, protože maminku odvezou do Bohnic... Naštěstí tatínek dorazil. Sice ne v pět, kdy jsme chtěli začít večeřet, aby děti nebyly přetažené při rozbalování dárků. Ale v půl sedmé byl doma jako na koni. Já i děti jsme už byli nastrojení, řízky voněly kuchyní a z magneťáku zněly koledy.

"No jo, Vánoce, to je prostě rodinná pohoda," zasnil se Pepa a šel si pro košili a kravatu. Když jsem mu zastrkala podolky do kalhot a převázala uzel na kravatě, mohli jsme zasednout k večeři. "Já už nemůžu," fňukal Pepíček poté, co spolkl dvě sousta, a toužebně se zahleděl k oknu. "Kdo nesní, nic od Ježíška nedostane," zahřímal otec a přidal si salát. Synek tedy pod tlakem ještě něco snědl a už mě tahal za ruku do svého pokojíčku vyhlížet z okna Ježíška.

Maruška šla s námi a můj muž měl za úkol vytáhnout dárky z komory a naaranžovat je nenápadně pod stromeček. Jenže v podroušeném stavu se mu nedařilo odemknout dveře od kumbálu a lomcoval s nimi tak silně, že jsem musela děti vyhlížející Ježíška vyzvat ke zpěvu koled, aby si podezřelých zvuků nevšimly. Když hluk utichl a tatínek se dopotácel za námi, usoudili jsme, že je čas jít se podívat pod stromeček.

"Vidíš, že Ježíškovi nevadilo, že jsem zlobil," triumfálně zvolal Pepíček a jal se rozbalovat hromady dárků. Podle toho, kolik jich neslo jeho jméno, by člověk řekl, že je to nejhodnější chlapeček na zeměkouli. Ani Maruška nezůstala pozadu a Pepa se z nové košile, telefonu a knihy o rybaření taky radoval o sto šest. Jen já ještě nedostala ani jeden maličký dárek a to už pod stromkem skoro nic nebylo. Když jsme vybalili ještě Bakugana, obleček pro barbínu a autíčko na setrvačník a já pořád nic, bylo mi do pláče. "Maminko," vzal mě za ruku Pepíček. "On se asi Ježíšek zlobil, že jsi na nás odpoledne tak křičela, viď. Tak já ti nechám tohohle závoďáka, jo?"

Pohladila jsem synka po vlasech a koukla na jeho otce. Ten provinile hleděl do země a zahučel: "Ježíšek byl možná trochu unavený a maminčiny dárky zapomněl dát pod stromeček! Půjdu se podívat, jestli je nenechal v předsíni..."

Autor: Blog Ona | čtvrtek 29.12.2011 16:15 | karma článku: 0 | přečteno: 28x
  • Další články autora

Blog Ona

Smolná Bílá sobota

Jasně, že s úklidem se nemá nic přehánět a že rodinná pohoda je víc, než vyleštěná podlaha. Ale na druhou stranu k pohodě patří i uklizený byt. Bohužel touhle optikou vidím u nás doma svět jenom já. "Moje pohoda je pivo a dobrej fotbal," odpálkoval mě můj milovaný už záhy po svatbě. Pro něj i pro děti je zkrátka slovo úklid od pohody přesně na opačném konci emočního spektra.

20.4.2014 v 1:00 | Karma: 5,46 | Přečteno: 140x | Diskuse| Ona

Blog Ona

Víkend jako vyšitý

Každý pátek se těším na víkend jak malá, s utkvělou myšlenou, že si odpočinu a užiju si dětí. Ano, je to nesmysl. Asi stejný, jako když Mácha loudil ze zborcené harfy tón. Každý ví, že s dětmi odpočívat nejde, takže se v pondělí pokaždé připloužím do práce ztahaná, jak kdybych dva dny skládala putny s uhlím.

15.10.2013 v 15:51 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Ona

Blog Ona

Náš Pepík patlá

"Pepík patlá," zmínila jsem se před babičkou našeho benjamínka. "Tak ať si jde umýt ruce, už bude oběd," zavelela moje matka, která stejně jako já ještě před pár dny netušla, že sloveso "patlá" je odborný výraz pro šišlání Pepíkova typu.

25.9.2013 v 11:50 | Karma: 3,32 | Přečteno: 67x | Diskuse| Ona

Blog Ona

Jak jsem pekla větrníčky navzdory nepřejícím hvězdám

Pepa slavil narozeniny, a tak jsem mu upekla jeho oblíbené větrníky. Nadýchané, s jemným krémem, úžasné tak, že se celé příbuzenstvo jen rozplývalo. "Odpalované těsto, to já nikdy nedělala, je to moc složité," prohlásily obdivně švagrová v dvojhlasu s tchyní a já se dmula pýchou. "Ale kdepak, není nic snazšího," rozdávala jsem zářivé úsměvy.

3.5.2013 v 11:24 | Karma: 4,42 | Přečteno: 116x | Diskuse| Ona

Blog Ona

Patálie se psím tentononc aneb pytlík na h...o

Jako pejskařka jsem nekompromisní. Nikdy nevycházím se psem z domu, aniž bych si předtím strčila do kapsy nebo kabelky pytlík na psí hovínka. Po našem boxerovi sbírám bobky i z okrasného trávníku nebo louky a k čistotnosti vedu také ostatní majitele psů v okolí. Tuhle jsem třeba viděla paní, co nechala svého naondulovaného pudlíka vykálet přímo před vchodem na dětské hřiště a chystala se pokračovat v procházce.

1.3.2012 v 14:49 | Karma: 0 | Přečteno: 51x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 68x
Jmenuji se Ona, jsem obyčejná ženská a stejně jako vy řeším, co uvařit k večeři, jak vychovávat své děti, jak vyjít s manželem i tchyní a co si koupit na sebe, aby mi to slušelo.

Seznam rubrik