Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak už jsem také „pozitivní“. Chytl jsem někde klíště.

Během milostné předehry mi má manželka na místech, kam bez pomoci zpětného zrcátka nedohlédnu, „cosi“ objevila. Tvářila se, jako kdyby to byl zhoubný melanom. Máš klíšťáka! Od té chvíle jsem se stal potenciálně nakaženým.

Nebylo to samozřejmě mé první klíště v životě, ale všechna ta předchozí jsem chytil v době, kdy ještě v rádiu vysílali zprávy o stavu na českých tocích v sedm hodin ráno a taky informace o výšce, tlaku, teplotě a rosném bodu. Do dneška mi utkvělo v hlavě : Ohře – Louny, tlak vzduchu přepočtený na hladinu moře a odběrový stupeň zemního plynu a svítiplynu. Teď je však úplně jiná doba. Místo milibarů a rosných bodů přicházejí jobovky o biozátěži, která většinou pendluje mezi dvojkou a trojkou. Trojka fakticky znamená pro potenciální kardiaky a osoby starší padesáti let zákaz vycházení a pro zbytek populace omezení veškerých pohybových aktivit. „Totalitní“ rosný bod nahradil údaj o aktivitě momentálně největší metly lidstva - klíštěte. Aktivita klíšťat je většinou hlavní ranní zprávou dne, která předchází všemu ostatnímu. Jsou-li klíšťata přespříliš aktivní, je to důvod k placenému pracovnímu volnu. Nastává čas „zalehnout na matrace“, jak by zavelel Don Corleone.

Samozřejmě chytit klíště nutně neznamená konec nebo doživotní invaliditu na vozíku pro paraplegiky. Třeba se nestane vůbec nic. To však byla první a zároveň poslední povzbudivá informace, kterou jsem si vygooglil. Nejdůležitější, stejně jako u rakoviny, je odhalit zakousnuté klíště včas. Rozhoduje každá vteřina. Když se klíště včas vytáhne, zpravidla nestačí vpravit do těla ani encefalitidu a ani boreliózu. Při mé příslovečné smůle se mi klíště přisálo tam, kde, jak se říká, pozbývají záda své slušné označení. Tam fakt nedohlédnu. Asi jsem si měl pomocí sestavy několika zrcátek prohlédnout i místa mému zraku běžně nedostupná, ale kdybych tak pravidelně činil, možná bych byl považován za osobu trpící vzácným druhem perverze /self voyerství/. I když jsem cenné hodiny promrhal, muselo klíště okamžitě pryč. Jenže jak.

Rodiče mi vždycky vytahovali klíště tak, že ho pomoci vazeliny nebo oleje udusili a pak je pinzetou vykroutili ven. Dnes by tímto postupem asi zavdali důvod, aby jim Barnevernet odebral dítě z jejich rodičovské péče. Jakékoliv přidušení klíštěte má totiž za následek, že se mu udělá špatně a  do postižené tkáně se vyzvrací. Tím je ovšem osud napadené oběti definitivně zpečetěn. Nešetrné zmáčknutí zadečku nebezpečného parazita ocelovou pinzetou je rovněž fatální. Infikované vnitřnosti se tak dostanou přesně tam, kam nemají a dílo zkázy je dokonáno. Ani točení klíštěte ve směru hodinových ručiček dávno neplatí. Bohužel jsme v naší lékárničce nenašli sadu k odstraňování klíšťat. Zbývalo jen kývavým pohybem přimět parazita k ústupu. Po půlhodině usilovného kývání to žena vzdala. Situace připomínala akční scénu z nějakého seriálu z prostředí záchranné služby. Chybělo jen obligátní „ztrácíme ho!“ Byl pozdní večer, všechny lékárny zavřené a na přivolání rychlé zdravotní pomoci, která by se zapnutou houkačkou přikvačila se speciálními kleštičkami a účinným antiseptikem, jsem odvahu nenašel.

Druhý den ráno se ženě s rouškou a gumovými rukavicemi „podařilo“ klíště odstranit. Ty uvozovky jsem dal proto, neboť ve skutečnosti odstranila jen větší půlku parazita. Kusadla zůstala. Některé prameny tvrdí, že kusadla tak nějak samy od sebe vyhnijí nebo budou vypuzeny stejně jako nějaká tříska. Jiné prameny zase straší, že pokud přední část zůstane v těle, je zapotřebí ihned vyhledat lékaře. Ten by mě však s veškerou pravděpodobností poslal přesně do těch míst, kam se mi klíště zakouslo. Navíc jsem se dostal do fáze postupného smiřování. Inu jsem pozitivní. Možná. Kdyby v rádiu pořád hlásili jen tlak vzduchu přepočtený na hladinu moře, bylo by mi hej. Takhle mi nezbývá než čekat, zda-li mi začne podezřele bolet hlava nebo se na zadku rozšiřovat červený kruh nebezpečí.Co říci na závěr... Lidé bděte a využijte zlevněnou nabídku vakcinace proti klíšťové encefalitidě.

Autor: Vilém Ravek | úterý 30.4.2019 13:00 | karma článku: 17,95 | přečteno: 523x
  • Další články autora

Vilém Ravek

České učitelky, letos opravdu nejezděte k Jaderskému moři!

Už od dob první republiky se traduje, že každou letní sezónu sežere žralok českou učitelku. Od letoška to prý bude ještě větší adrenalin. Paní učitelky, nejezděte k Jaderskému moři. Ještě si to dobře rozmyslete.

21.5.2024 v 21:12 | Karma: 32,27 | Přečteno: 5781x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Človíčci, zlatíčka moje, máte rádi zdrobněliny?

Kdo po přečtení, „nejprve rozkrojím chlebíček, pak namažu máslíčko, přidám šunčičku a k tomu kafíčko“, je schopen další četby, nechť vstoupí dále.

18.5.2024 v 18:08 | Karma: 36,59 | Přečteno: 2276x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Krátké milostné utrpení mladého ragbisty

Ragby je hra barbarů hraná gentlemany, vysvětloval ji. Zeptala se ho, jak se takové gentlemanství projevuje. Třeba tak, že po zápase jdou oba soupeřící celky na společnou večeři. Říká se tomu třetí poločas, odpověděl.

10.5.2024 v 9:21 | Karma: 15,03 | Přečteno: 341x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Zahrajte si hru na Lojzu a Lízu a pak se polibte pod rozkvetlým stromem

Zahrát si hru na Lojzu a Lízu inspirovanou písní Michala Tučného a pak navrhnout polibek pod rozkvetlým májovým stromem není dobrý nápad.

4.5.2024 v 19:46 | Karma: 14,18 | Přečteno: 241x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Role outsidera mě štve, ale role horkého favorita smrtelně děsí

V roli outsidera se mi ego rozpustí stejně rychle jako sněhulák na Štědrý den, ale v roli horkého favorita přijdu nejen o ego, ale i o zdravý rozum.

29.4.2024 v 18:55 | Karma: 15,23 | Přečteno: 260x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Kancléř Vašina obdržel bezpečnostní prověrku na stupeň tajné, oznámil Hrad

3. června 2024  14:59,  aktualizováno  15:16

Vedoucí prezidentské kanceláře (KPR) Milan Vašina obdržel bezpečnostní prověrku na stupeň tajné,...

Miluji východniarky, hlásá Kotleba na billboardech. V ukrajinské košili

3. června 2024  15:08

Odsouzený slovenský extremista Marian Kotleba se před volbami do Evropského parlamentu rozhodl...

Falešný doktor vystavoval lékařské posudky, podvodem si přišel na 1,5 milionu

3. června 2024  15:05

Svoji matku lékařku se po její smrti rozhodl nahradit 45letý muž z Plzně. V roce 2020 si pronajal...

KVÍZ: Jak znáte EU? Vyzkoušejte kvíz, ve kterém jsme testovali lídry kandidátek

3. června 2024  15:02

Znáte Evropskou unii? A obstáli byste v kvízu, který redakce iDNES.cz předložila lídrům kandidátek...

  • Počet článků 288
  • Celková karma 25,50
  • Průměrná čtenost 1571x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik