Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Každý manželský průšvih má vysvětlení. Jedno podle Marsu a druhé podle Venuše.

Na rozdíl od leteckých katastrof má prakticky každý manželský průšvih, který oba partneři přežijí, ne pouze jedno, ale dvě vysvětlení. Jedno podle Marsu a druhé podle Venuše.

Česká televize už dlouhé roky s úspěchem vysílá kanadský seriál Letecké katastrofy. Každý díl obsahuje dokumentární rekonstrukci nehody, co ji předcházelo, jak probíhal let, jak se zachovala posádka, jaké byly příčiny havárie a jak nakonec vše dopadlo.

Napadlo mě, že úplně stejným chladným a vědeckým způsobem by se mohl rozebrat náš poslední manželský průšvih, který spočíval v tom, že kdesi v Bílých Karpatech, kousek od slovenských hranic, jsme s naším autem uvízli na rozmočené lesní cestě a z pasti nás po dvou hodinách vysvobodili až lesníci pomocí jakéhosi mechanického monstra s navijákem. Bohužel, na rozdíl od leteckých katastrof, má prakticky každý manželský průšvih, který oba partneři přežijí, dvě vysvětlení. Jedno podle Marsu a druhé podle Venuše. Začnu u sebe.

Rozbor příčin manželského průšvihu podle Marsu:

Kdyby nebylo vyděračského požadavku Venuše, že mnou vybrané SUV musí mít v každém případě automatickou spojku, v důsledku čehož už nám nezbyly finance na pohon 4x4, nemuselo se nic stát. Nikdy jsem se nesmířil s tím, že naše SUV ve skutečnosti bylo jen karikaturou terénního vozidla a před známými jsem se styděl přiznat, že kromě barvy jsem svou Venuši nechal kecat i do motorové a řídící sekce zakupovaného vozidla.

Účel samotné osudové cesty byl zcela nesmyslný, což od počátku mělo destruktivní vliv na soudržnost palubní posádky skládající se z prvního pilota zkušeného Marsu a pomocné pilotky Venuše s nedostatečnou řidičskou praxí získanou pouze rutinními jízdami do blízkého nákupního střediska. Cílem jízdy byla návštěva mini muzea v kopaničářské osadě Žítková a několika chalup, kde měly dříve žít jakési žítkovské bohyně, o kterých jsem předtím nic neslyšel a byly mi zcela šumafuk. Jako první pilot jsem byl Venuší fakticky postaven před hotovou věc ani ne hodinu před plánovaným startem a nemohl jsem si tudíž vypracovat itinerář, což mne po právu jako zodpovědného řidiče nervovalo. Přesto jízda ,až na nepodstatné maličkosti, probíhala normálně až do dosažení stanoveného cíle. K fatálnímu zvratu došlo až při zpáteční cestě, kdy došlo k bezpečnostní výměně na postu řidiče, v důsledku čehož byl spolehlivý a zkušený Mars vystřídán poloamatérskou Venuší. Zcela nekriticky pohrdla radami svého spolujezdce a místo toho přizvala ke spolupráci palubní navigaci, jejíž pokyny zcela nekriticky přijímala bez ohledu na venkovní realitu. V této krizové fázi si sám sobě mohu pouze vytknout, že jsem uvedl svůj organismus do relaxačního polovědomí a tím pádem nereagoval na zásadní pochybení pomocné pilotky Venuše. Ta uposlechla navigaci a odbočila na místní komunikaci, která se po minutí několika rekreačních chat změnila v nezpevněnou lesní cestu rozrytou těžkou těžařskou technikou. I přesto tvrdohlavě pokračovala v jízdě do hloubi neznámého horského lesa. Logickým důsledkem pak bylo beznadějné uvíznutí vozidla /s pohonem pouze na přední kola!!!/ v bahnitém terénu. Nakonec jsme museli s pokorou přijmout cizí pomoc a já návdavkem snést jízlivé až hulvátské poznámky stran mých řidičských schopností, zatímco Venuši, která celý průšvih zavinila, pouze litovali.

Rozbor příčin manželského průšvihu podle Venuše:

Vyjížďka, která nakonec skončila fiaskem, z něhož se Mars dosud úplně nevzpamatoval, se měla původně uskutečnit ve zcela jiném složení posádky. Na vlastivědné výlety jezdívám s dcerou, která je navíc velmi dobrou řidičkou. Má od svého zaměstnavatele přidělené firemní auto, s nímž ročně najede desítky tisíc kilometrů ročně. Bohužel z pracovních důvodů se nakonec nemohla výletu zúčastnit, což mělo, jak se později ukázalo, zcela zásadní význam pro další průběh výletu. Musela jsem doslova uprosit manžela, aby se pro jednou obětoval, vytáhl z garáže auto a jel se mnou po dlouhé době na poznávací výlet. Přitom jsem věděla, co riskuji. Mars je řidičem jen rekreačním, ale o to více neurotickým. Mimo kabinu vozidla se chová vcelku normálně, ale jakmile usedne za volant, stane se nesnesitelným magorem. Při jízdě tam, tak jako obvykle, několikrát špatně odbočil, nadával jako dlaždič, nicméně dojeli jsme do nádherné vesničky Žítková na moravskoslovenském pomezí včas. Konečně jsem mohla autenticky poznat děj mého oblíbeného románu Žítkovské bohyně od Kateřiny Tučkové. Když jsem však viděla manželův kuní ksicht, sama jsem mu navrhla, že se na mě nemusí vázat. Dopadlo to jako vždycky. V nedalekém hotelu stihl vypít tři dvanáctky a proto jsem musela převzít funkci řidiče. Naštěstí skoro okamžitě usnul a nekafral mi do řízení. Pustila jsem si navigaci, která mi klidným hlasem oznamovala kudy jet a když jsem se spletla, nezvyšovala hlas a jen mne zdvořile upozornila na chybu a pak navedla zpět na správný směr. Prostě paráda! Když mi navigace decentně oznámila, že mám odbočit doleva na malou okresní silničku, ráda jsem ji uposlechla, neboť jsem se alespoň mohla kochat nádhernou lesnatou krajinou. Silnička postupně nabývala charakter lesní cesty. Jelikož navigace chybu nehlásila, nechala jsem muže dál v poklidu chrápat. Probudil se až ve chvíli, kdy nezbývalo nic jiného, než-li pokračovat dál do hloubi lesa anebo raději vycouvat zpět na nejbližší místo, kde se dalo auto otočit. Zcela rozhozený Mars kategoricky rozhodl, že pojedeme dál, když už máme to esúvéčko, a chopil se řízení. Stačili jsme však ujet sotva třicet metrů a definitivně zapadli v bahně. Zatímco Mars běhal po lese jak tajtrdlík a hledal větve, kterými chtěl podložit zapadlá kola, podařilo se mi po dvou hodinách jeho marného snažení přivolat pomoc lesních dělníků, kteří nás nakonec zachránili. Nebýt mě, nevím, co by si chudák sám počal.

Post scriptum : Mám chuť na rozbor Venuše reagovat replikou, ale stanovený rozsah blogového článku mi to nedovoluje.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vilém Ravek | sobota 12.12.2020 15:55 | karma článku: 25,51 | přečteno: 800x
  • Další články autora

Vilém Ravek

České učitelky, letos opravdu nejezděte k Jaderskému moři!

Už od dob první republiky se traduje, že každou letní sezónu sežere žralok českou učitelku. Od letoška to prý bude ještě větší adrenalin. Paní učitelky, nejezděte k Jaderskému moři. Ještě si to dobře rozmyslete.

21.5.2024 v 21:12 | Karma: 5,63 | Přečteno: 85x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Človíčci, zlatíčka moje, máte rádi zdrobněliny?

Kdo po přečtení, „nejprve rozkrojím chlebíček, pak namažu máslíčko, přidám šunčičku a k tomu kafíčko“, je schopen další četby, nechť vstoupí dále.

18.5.2024 v 18:08 | Karma: 36,31 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Krátké milostné utrpení mladého ragbisty

Ragby je hra barbarů hraná gentlemany, vysvětloval ji. Zeptala se ho, jak se takové gentlemanství projevuje. Třeba tak, že po zápase jdou oba soupeřící celky na společnou večeři. Říká se tomu třetí poločas, odpověděl.

10.5.2024 v 9:21 | Karma: 13,85 | Přečteno: 295x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Zahrajte si hru na Lojzu a Lízu a pak se polibte pod rozkvetlým stromem

Zahrát si hru na Lojzu a Lízu inspirovanou písní Michala Tučného a pak navrhnout polibek pod rozkvetlým májovým stromem není dobrý nápad.

4.5.2024 v 19:46 | Karma: 14,14 | Přečteno: 232x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Role outsidera mě štve, ale role horkého favorita smrtelně děsí

V roli outsidera se mi ego rozpustí stejně rychle jako sněhulák na Štědrý den, ale v roli horkého favorita přijdu nejen o ego, ale i o zdravý rozum.

29.4.2024 v 18:55 | Karma: 15,23 | Přečteno: 254x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 288
  • Celková karma 22,71
  • Průměrná čtenost 1550x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik