Připravte se na nevšední chuťový zážitek: Trhané kuřecí maso v pikantní čočce
Haleem kari je pokrm zajímavý chuťovou rozmanitostí i strukturou. Luštěniny jsou rozmačkané na pyré (téměř do polévkové konzistence) a kuřecí maso natrhané na velmi jemné kousky. Všechny jeho netradiční chutě jsou tak dokonale propojené.
Recept není vůbec složitý, ale příprava zaměstná tři hrnce a tři plotýnky. Celý trik pikantní a zároveň sametově jemné, dokonale propojené chuti spočívá v délce pomalého dušení. Jestli máte papiňák - šup s ním na sporák. Já ho nemám, takže nechávám probublávat na nízký stupeň až 3 hodiny. Uvedené množství v receptu je na 6 porcí - takže upravte dle velikosti vaší rodiny :-)
Potřebujete:Na luštěninové pyré: 4 různé druhy luštěnin - od každého cca 70gr: žlutá čočka (mung dal,) červená čočka (masoor dal), žlutý hrách (chana dal), bílá čočka (urid dal), 40gr basmati rýže, 40gr bulguru, 1 lžíci kurkumy, 1 lžičku soli.Na vařené kuřecí maso: 500gr kuřecích stehen nebo řízků (i s kostí), 1 lžíci celé směsi koření garam masala, 1 lžičku soli, 1/2 lžičky kurkumy.Na kari omáčku: 3 cibule pokrájené najemno, 1 hrnek oleje, 2 lžičky prolisovaného česneku, 2 lžičky strouhaného zázvoru, 3-4 pokrájené chilli papričky, cca 1 lžičku od každého: lehce podrcený celý koriandr, kurkuma, mletá garam masala, mletý římský kmín, sůl, pepř. 4 velká sladká rajčata rozsekaná na pastu, čerstvá šťáva z jednoho velkého citronu (nebo 2 menších citrónů). Na finální dochucení: sušené listy pískavice, čerstvý koriandr.
Postup:
1) Smíchejte všechny druhy luštěnin, zalijte vodou a nechte stát přes noc. Odděleně namočte i rýži a bulgur. Druhý den vodu slijte a propláchněte pod tekoucí vodou. Luštěniny, rýži i bulgur nasypte do jednoho hrnce a přidejte kurkumu.
2) Vše zalijte dostatečným množstvím vody a přiveďte k varu. Naběračkou seberte pěnu z hladiny a vyhoďte. Na nízký stupeň vařte doměkka. Doba varu je cca 1,5 hodiny. Luštěniny jsou dostatečně vařené, pokud je snadno rozmáčknete lžící.
3) Jakmile jsou luštěniny měkké, vše částečně slijte. Slitou vodu zachyťte pro případ, že bude třeba pyré později doředit. Přidejte lžičku soli a vše rozmačkejte nebo rozmixujte na jemné pyré. Hustota pyré je podobná krémové dýňové polévce. Pokud jste luštěniny slili moc a pyré je moc husté, nařeďte ho zachycenou vodou.
4) Odděleně uvařte kuřecí maso. K omytému osušenému masu přisypte garam masalu, kurkumu a sůl a ve 2-3 sklenkách vody uvařte doměkka.
5) Vařené maso oberte a natrhejte na velmi malé kousky, které ještě usekejte nožem. (Vývar ani kosti v tomto receptu dále potřebovat nebudeme).
6) Cibuli opečte do zlato-hněda na 1 hrnku oleje. Přidejte česnek, zázvor, chilli papričky a za stálého míchání krátce opečte.
7) Vmíchejte sypké koření krátce opečte a dle chuti osolte. Přidejte rajčata, zakryjte a vyduste na tuk. Zastříkněte trochou horké vody a vše duste na nízký stupeň 2-3 hodiny. Vždy po 20 minutách zkontrolujte, zda se omáčka odspodu nepřichytává, promíchejte a podle potřeby přidejte malé množství vody. Hmoty bude v hrnci postupně ubývat a napovrch bude vystupovat kořeněná pikantní šťáva.
8) Základ omáčky je hotový, jakmile se vytratí nakyslé aroma cibule a česneku a zůstane jen hřejivá jemná vůně koření. Do hotového základu vmíchejte trhané kuřecí maso i luštěninové pyré.
9) Vše dobře promíchejte a přidejte citronovou šťávu. Pokud je třeba kari naředit, použijte slitou vodu z vývaru. Před podáváním kari posypte sušenou pískavicí, čerstvým koriandrem a zakápněte citrónem.
Haleem kari je vlastně takový malý podvod: Když nikomu neřeknete, že pyré je z čočky, většina strávníků to vůbec nepozná. Snadno tak propašujete na talíř něco zdravějšího i zarytým odpůrcům luštěnin.
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce
Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy
Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...
Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou
Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...
Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury
Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...
Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO
Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1867x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!