Věřím v evropskou integraci, amen

Zrušili nám pomazánkové máslo! Drzouni! Eurobolševici! Jo, vy co jste tenkrát v referendu hlasovali pro vstup, vy za to můžete! A za co proboha dostali Nobelovu cenu míru! Člověk má někdy pocit, že vstup do Evropské Unie je největší zlo, co Českou republiku potkalo v několika posledních desetiletích. Ať o tom přemýšlím jakkoliv, nemůžu přijít na to proč. 

Uvažuji nad tím, jaký je život můj a mých vrstevníků a jaký život žili moji rodiče a prarodiče. Řeknu vám to na rovinu - neměnila bych ani za nic. Evropská integrace, ať sebou nese jakákoliv úskalí, přehmaty a slepé uličky, je jedna z věcí, díky kterým je můj život bohatší, zajímavější a nabízí mnohem víc příležitostí.

Tak třeba Erasmus, nejznámější Evropský program studentské výměny:  Podle dostupných údajů patří čeští vysokoškoláci k nejčastějším účastníkům programu, to znamená k nejčastějším příjemcům finanční podpory z pokladničky Evropské Unie. Ještě jsem neslyšela nikoho, že by si na tuto možnost stěžoval. Vystrčit hlavu z českého dolíčku a strávit pár měsíců někde venku totiž většinou život účastníků pěkně nakopne: naučí se jazyk, rozšíří si obzory, později obvykle snadněji nacházejí práci.

Co je ale hlavní, najdou přátele z jiných zemí. Když poznáte lidi, musíte přestat uvažovat v kulturních stereotypech. Už nemůžete prostě jen „nemít rád Němce, protože jsou špatní.“ Zjistíte například, že celá řada vašich německých přátel bojuje s tím, že jejich pradědeček podporoval nacisty a řeknete si, oč snadněji se vám vyrovnává s faktem, že ten váš pradědeček zemřel v koncentráku. Zjistíte třeba také, že „ti líní Řekové“ možná vůbec nejsou tak líní a neschopní.  Možná jsou taky jen oběti zkorumpovaných politiků a celá řada z nich je ve skutečnosti překvapivě pracovitá.

 Když poznáte lidi, přestanete uvažovat v kategoriích „dobří my a špatní oni“. Tohle uvažování totiž v minulosti nikdy nic dobrého nepřineslo, a pokud Evropská unie přispívá k jeho vymýcení, podle mě si Nobelovu cenu za mír rozhodně zaslouží.

Díky evropské integraci, narůstajícímu pohybu lidí a spolupráci ve všech sektorech, od obchodu po vědu, vzniká čím dál tím víc mezinárodních vztahů. V příštích generacích tak bude závratnou rychlostí přibývat dětí, které nebudou za jednou babičkou jezdit do Příbrami a za druhu na Moravu, ale za jednou třeba do Prahy a za druhou do Lisabonu. Bydlet přitom budou někde úplně jinde. Nacionalistické nesmysly a často iracionální národní hrdost jim budou šuma fuk, protože spíš než Čechy, Němci nebo Portugalci se budou cítit být Evropany. Od malička budou mluvit několika jazyky a z každé kultury si vezmou to nejlepší (a promiňte, ale pomazánkové máslo to asi nebude).

Je mi upřímně líto předchozích generací, že ztratili nejlepší roky svého života ve zvráceném totalitním režimu, že neměli možnost cestovat, poznávat svět, že je děsili zlým západním imperialistou a že záviděli západním Němcům bavoráky. Je mi to líto ale nemůžu za to. Ani já, ani nikdo z mých vrstevníků. A nemůže za to ani Evropa. Tak jí to proboha odpusťte.

A jen tak mimochodem, možná, že kdyby ten Tuzemák před lety nepřejmenovali, tak se tím metanolem otrávili i cizinci a to by teprve byla špatná publicita... 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tereza Pultarova | čtvrtek 18.10.2012 17:28 | karma článku: 15,26 | přečteno: 1189x
  • Další články autora

Tereza Pultarova

Z vesmíru na Zemi: Evropský projekt českého architekta

„Představte si, že nemusíte platit za elektřinu, za kanalizaci nebo pitnou vodu, protože váš dům to všechno umí sám,“ sní český architekt Ondřej Doule. Díky dvěma milionům Eur, kterými jeho návrh podpořila v prosinci loňského roku Evropská komise, se možná tomuto snu o krok přiblíží. Projekt S.H.E.E., za kterým stojí konsorcium sedmi firem a akademických institucí z Evropské unie, chce vytvořit soběstačnou a samopostavitelnou obytnou jednotku nejen pro pobyt na jiných planetách, ale třeba i pro vědecké expedice za polárním kruhem nebo pro nouzové ubytování v oblastech postižených přírodní katastrofou. „S.H.E.E. by měla sloužit ve všech těžko dostupných oblastech a extrémních prostředích, kde není běžně dostupná elektřina, pitná voda a nedá se tam dostat s těžkými stavebními stroji,“ přibližuje Ondřej cíle projektu.

3.2.2013 v 15:21 | Karma: 10,76 | Přečteno: 552x | Diskuse| Věda

Tereza Pultarova

Přelet nad kukaččím hnízdem po anglicku: Příběh Marka

Před pěti lety se Marek rozhodl odjet do Anglie. Proč? Kdo ví... Prý aby tam našel přítelkyni, a možná i práci. Z domku kdesi v České republice, kde žil s matkou, třemi sourozenci a matčiným přítelem odešel. Matka ho o to požádala, s přítelem nevycházel a navíc tam nebylo místo. „Proč jste si nemohl najít přítelkyni a práci v Česku?“ ptá se opatrně psycholožka Claire, Markova terapeutka na uzavřeném oddělení jedné psychiatrické léčebny v Londýně. „Nějak to nešlo,“ odpovídá Marek se sklopeným pohledem.

22.1.2013 v 19:25 | Karma: 11,37 | Přečteno: 926x | Diskuse| Ostatní

Tereza Pultarova

Sníh v Anglii, volby v Česku a mediální realita

A zatímco v českých médiích a internetových diskusí zuřily bitky mezi zastánci jednotlivých úspěšných a neúspěšných prezidentských kandidátů, občas podpořené zhrzelými výroky kandidátů vyřazených, britská média měla v tomt týdnu zcela jinou agendu. Ano, stalo se to, co předpovídal instalatér, který nám minulý týden přišel namontovat funkční uzávěr vody v kuchyni: letošní studená vlna dorazila do Británie.

14.1.2013 v 17:42 | Karma: 8,06 | Přečteno: 666x | Diskuse| Ostatní

Tereza Pultarova

Zoufalý jobhunt v Londýně aneb Bůh jménem Recruiter

Říkali mi, že to bude trvat, říkali mi, že to bude bolet, říkali, že je potřeba obrnit se trpělivostí, vytrvalostí a optimismem. Měli pravdu. Snažím se řídit jejich radami, ale občas propadám beznaději. Ano, Londýn Vám to rozhodně nedá zadarmo. Obzvlášť pokud nejste inženýr, „ajťák“ nebo třeba doktor, těch má Anglie nedostatek. Já mám rovnou to nejhorší myslitelné vzdělání a zkušenosti, které můžete mít, pokud se rozhodnete hledat uplatnění v zahraničí – média.

4.1.2013 v 20:56 | Karma: 11,46 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Ostatní

Tereza Pultarova

Silvestr č. 30 – aneb světlo na konci tunelu těm, kdo ho hledají

Letadlo pomalu najíždí na runway na letišti Václava Havla. Za pár okamžiků pilot přidá plyn, rozjede se, a pak se několikatunový kovový kolos zanoří do mlhy (dodnes mi to přijde tak nějak proti přírodě). Po pár minutách stoupání skrz nízkou oblačnost se vynoříme nad jejím horním okrajem a já zase po týdnu uvidím slunce (Dobře, letos to počasí o Vánocích bylo celkem fajn a tak jsem to Slunce párkrát viděla i tady...). I přesto mi někdy připadá, jakoby můj život v Česku a zdejší klima měly podezřele mnoho společného. Za necelé dvě hodiny přistanu v Londýně, kde za dva dny oslavím příchod Nového roku. Bude to můj třicátý Nový rok v životě a to si, myslím, zaslouží zamyšlení.

29.12.2012 v 9:55 | Karma: 10,49 | Přečteno: 1237x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2911x
Dříve reportérka, scénáristka a moderátorka vědeckých pořadů České televize. V sprnu 2011 jsem během dvou týdnů zabalila svůj život v Česku a vyrazila za změnou. Roční studium na International Space University ve Strasbourgu a tříměsíční stáž v Evropské kosmické agentuře v Německu mi otevřely nové obzory a vtáhly mě do života v multikulturní společnosti. Dnes pravidelně píšu o kosmonautice a vědě pro Space Safety Magazine a po roce znovu začínám v nové zemi a novém městě. Tentokrát v Londýně.