Věřím v evropskou integraci, amen

Zrušili nám pomazánkové máslo! Drzouni! Eurobolševici! Jo, vy co jste tenkrát v referendu hlasovali pro vstup, vy za to můžete! A za co proboha dostali Nobelovu cenu míru! Člověk má někdy pocit, že vstup do Evropské Unie je největší zlo, co Českou republiku potkalo v několika posledních desetiletích. Ať o tom přemýšlím jakkoliv, nemůžu přijít na to proč. 

Uvažuji nad tím, jaký je život můj a mých vrstevníků a jaký život žili moji rodiče a prarodiče. Řeknu vám to na rovinu - neměnila bych ani za nic. Evropská integrace, ať sebou nese jakákoliv úskalí, přehmaty a slepé uličky, je jedna z věcí, díky kterým je můj život bohatší, zajímavější a nabízí mnohem víc příležitostí.

Tak třeba Erasmus, nejznámější Evropský program studentské výměny:  Podle dostupných údajů patří čeští vysokoškoláci k nejčastějším účastníkům programu, to znamená k nejčastějším příjemcům finanční podpory z pokladničky Evropské Unie. Ještě jsem neslyšela nikoho, že by si na tuto možnost stěžoval. Vystrčit hlavu z českého dolíčku a strávit pár měsíců někde venku totiž většinou život účastníků pěkně nakopne: naučí se jazyk, rozšíří si obzory, později obvykle snadněji nacházejí práci.

Co je ale hlavní, najdou přátele z jiných zemí. Když poznáte lidi, musíte přestat uvažovat v kulturních stereotypech. Už nemůžete prostě jen „nemít rád Němce, protože jsou špatní.“ Zjistíte například, že celá řada vašich německých přátel bojuje s tím, že jejich pradědeček podporoval nacisty a řeknete si, oč snadněji se vám vyrovnává s faktem, že ten váš pradědeček zemřel v koncentráku. Zjistíte třeba také, že „ti líní Řekové“ možná vůbec nejsou tak líní a neschopní.  Možná jsou taky jen oběti zkorumpovaných politiků a celá řada z nich je ve skutečnosti překvapivě pracovitá.

 Když poznáte lidi, přestanete uvažovat v kategoriích „dobří my a špatní oni“. Tohle uvažování totiž v minulosti nikdy nic dobrého nepřineslo, a pokud Evropská unie přispívá k jeho vymýcení, podle mě si Nobelovu cenu za mír rozhodně zaslouží.

Díky evropské integraci, narůstajícímu pohybu lidí a spolupráci ve všech sektorech, od obchodu po vědu, vzniká čím dál tím víc mezinárodních vztahů. V příštích generacích tak bude závratnou rychlostí přibývat dětí, které nebudou za jednou babičkou jezdit do Příbrami a za druhu na Moravu, ale za jednou třeba do Prahy a za druhou do Lisabonu. Bydlet přitom budou někde úplně jinde. Nacionalistické nesmysly a často iracionální národní hrdost jim budou šuma fuk, protože spíš než Čechy, Němci nebo Portugalci se budou cítit být Evropany. Od malička budou mluvit několika jazyky a z každé kultury si vezmou to nejlepší (a promiňte, ale pomazánkové máslo to asi nebude).

Je mi upřímně líto předchozích generací, že ztratili nejlepší roky svého života ve zvráceném totalitním režimu, že neměli možnost cestovat, poznávat svět, že je děsili zlým západním imperialistou a že záviděli západním Němcům bavoráky. Je mi to líto ale nemůžu za to. Ani já, ani nikdo z mých vrstevníků. A nemůže za to ani Evropa. Tak jí to proboha odpusťte.

A jen tak mimochodem, možná, že kdyby ten Tuzemák před lety nepřejmenovali, tak se tím metanolem otrávili i cizinci a to by teprve byla špatná publicita... 

Autor: Tereza Pultarova | čtvrtek 18.10.2012 17:28 | karma článku: 15,26 | přečteno: 1189x