Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Silvestr č. 30 – aneb světlo na konci tunelu těm, kdo ho hledají

Letadlo pomalu najíždí na runway na letišti Václava Havla. Za pár okamžiků pilot přidá plyn, rozjede se, a pak se několikatunový kovový kolos zanoří do mlhy (dodnes mi to přijde tak nějak proti přírodě). Po pár minutách stoupání skrz nízkou oblačnost se vynoříme nad jejím horním okrajem a já zase po týdnu uvidím slunce (Dobře, letos to počasí o Vánocích bylo celkem fajn a tak jsem to Slunce párkrát viděla i tady...). I přesto mi někdy připadá, jakoby můj život v Česku a zdejší klima měly podezřele mnoho společného. Za necelé dvě hodiny přistanu v Londýně, kde za dva dny oslavím příchod Nového roku. Bude to můj třicátý Nový rok v životě a to si, myslím, zaslouží zamyšlení.

Je to zvláštní, od puberty jsem měla utkvělou představu, že bydlet nějakou dobu v Londýně by mohlo být docela „cool.“ Nikdy jsem pro to aktivně nic neudělala. Přesto se okolnosti v mém životě uspořádaly tak, že jsem se tam před pár měsíci ocitla (kdyby to tak jen fungovalo se vším...).

Zatím nemám nejmenším tušení, jak tady Silvestra oslavíme. Do města mezi opilý dav se mi moc nechce.  Uvidíme, co nabízejí kluby v okolí, nebo se možná jen sejdeme s přáteli. Abych řekla pravdu, novoročnímu šílenství moc nepodléhám, i když je pravda, že v posledních dvou letech mě můj život konečně začal opravdu bavit a tak se můžu aspoň ohlédnout zpátky beze splínu, že zase utekl další zoufale stejný rok.

V myšlenkách si zkouším vybavit silvestrovské večery z mého dětství. Bylo to v posledních letech komunismu a pak v tom dramatickém období, kdy se prý ve vlnách očekávání a optimismu všechno měnilo. Naše Silvestry ale většinou probíhaly ve znamení opileckých večírků mých rodičů jednou s těmihle příbuznými, pak s tamtěmi známými. Někdy hrál otec na kytaru, jindy jsme hráli stolní hry, docela často ale hrála hlavně televize. Tehdy jsem si Nový rok bez silvestrovského televizního programu dokázala představit jen těžko. Až mnohem později mi došlo, že televize má důležitou úlohu tam, kde si lidé nemají co říct. Zabraňuje tomu, aby vzniklo trapné ticho.

Po pár letech se manželství mých rodičů dostalo do stavu agresivní, ukřičené agónie. V té době už jsem začala vyhledávat vlastní alkoholové večírky. Vlastně myslím, že rebelovat jsem začala ještě dřív. Ve čtrnácti jsem měla pocit, že nejspíš ve dvaceti spáchám sebevraždu. Můj život totiž bude jen nuda a mizérie, všechny sny vezmou za své a zbyde jen šeď a dekadence. Tak mi to říkali. Vlastně ta šeď a mizérie byla v té době všude v mém nejbližším okolí. Zdálo se, že nemá smysl o nic usilovat, nemá cenu mít sny....Těžko říct, jestli ducha mých příbuzných zabila léta prožitá v beznaději komunismu nebo jestli to měli dané geneticky.

Jogíni říkají, že člověk má být opatrný, co si přeje a na co myslí. Mohlo by se to totiž naplnit.... A tak se ve dvaceti moje po léta neurotizovaná mysl začala skutečně rozpadat a já jsem se k té, ve čtrnácti plánované sebevraždě, přiblížila víc, než se mi líbilo. Vlastně se to začalo odehrávat přesně tehdy, když se ke konci blížil rok 2003. V tom týdnu mezi Vánoci a Novým rokem jsem dokonce zničeho nic přestala kouřit. Ne,že bych se o to snažila. Mezi nočními můrami, šílenou únavou, nesnesitelnou úzkostí a pocity, že svět je jenom moje halucinace a lidi kolem roboti bez duše, jsem na cigaretu jaksi vůbec neměla myšenky.

Přežila jsem – s pomocí mého tehdejšího přítele(díky Filipe), s pomoc jógy, meditace, psychoanalýzy, homeopatik .... a prášků na hlavu.  Následovalo několik dalších, více či méně zapomenutelných, Silvestrů. Učinila jsem v těch letech aspoň jeden zásadní poznatek –že Silvestr je snesitelnější, pokud ho člověk stráví v teplých krajích. I když země česká může být v letních měsících, za pěkného počasí, „ráj to na pohled,“ v zimě je to na můj vkus nehostinná Sibiř. Představa, že až do konce života budu muset rok co rok snášet šest měsíců té zamračené, tmavé a studené zimy, mi v těch letech začala připadat čím dál víc nesnesitelná.

Několik let jsem měla zvláštní touhu. Co takhle strávit Silvestra úplně o samotě, prospat ho, nikam nejít, s nikým se nevidět, vůbec ho neslavit.... Ten okamžik přišel před dvěma lety. Vrátila jsem se den předtím z pracovní cesty. Byla jsem unavená. To období bylo hodně emocionální. Dva měsíce po konci komplikovaného tříletého vztahu jsem pořád ještě potřebovala trochu přemýšlet. Navíc mě v dalším týdnu čekalo stěhování do nového bytu.

A tak jsem se snažila meditovat – za zvuků rachejtlí, dělbuchů, a pokřikování opilců, které doléhalo z ulice, jsem sama a dokonale střízlivá překročila práh roku 2011. Během dalších 12 měsíců se mi život obrátil naruby. V novém bytě jsem vydržela asi půl roku a pak zmizela z Česka. Další Silvestr jsem slavila naprosto opačně než ten předchozí – v Athénách – v řeckém stylu - do šesti do rána, v soukromém bytě, který praskal ve švech a kde jsem vůbec nikoho neznala. Ani můj, tehdy pořád ještě poměrně čerstvý, úžasný exotický přítel, netušil komu ten byt vlastně patří. Začalo období duchovní obrody, cestování, kreativity, poznávání kulturních rozdílů a otevírání mysli...

Z přemítání mě náhle vyruší hlas z reproduktoru: „Zapněte si bezpečnostní pásy, budeme přistávat.“ Za několik minut letadlo dosedne na londýnském letišti Gatwick. Vážně se těším:  na přítele, na mého zakrslého králíka, na to, co zajímavého v mém životě přinese rok s třináctkou na konci, rok, kdy oslávím ty pověstně děsivé, třicáté narozeniny. Možná se konečně vyrovnám i s tou podělanou minulostí...

P.S. Hodně štěstí v roce 2013 a světlo na konci tunelu všem, kdo ho ještě nenašli.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tereza Pultarova | sobota 29.12.2012 9:55 | karma článku: 10,49 | přečteno: 1237x
  • Další články autora

Tereza Pultarova

Z vesmíru na Zemi: Evropský projekt českého architekta

„Představte si, že nemusíte platit za elektřinu, za kanalizaci nebo pitnou vodu, protože váš dům to všechno umí sám,“ sní český architekt Ondřej Doule. Díky dvěma milionům Eur, kterými jeho návrh podpořila v prosinci loňského roku Evropská komise, se možná tomuto snu o krok přiblíží. Projekt S.H.E.E., za kterým stojí konsorcium sedmi firem a akademických institucí z Evropské unie, chce vytvořit soběstačnou a samopostavitelnou obytnou jednotku nejen pro pobyt na jiných planetách, ale třeba i pro vědecké expedice za polárním kruhem nebo pro nouzové ubytování v oblastech postižených přírodní katastrofou. „S.H.E.E. by měla sloužit ve všech těžko dostupných oblastech a extrémních prostředích, kde není běžně dostupná elektřina, pitná voda a nedá se tam dostat s těžkými stavebními stroji,“ přibližuje Ondřej cíle projektu.

3.2.2013 v 15:21 | Karma: 10,76 | Přečteno: 552x | Diskuse| Věda

Tereza Pultarova

Přelet nad kukaččím hnízdem po anglicku: Příběh Marka

Před pěti lety se Marek rozhodl odjet do Anglie. Proč? Kdo ví... Prý aby tam našel přítelkyni, a možná i práci. Z domku kdesi v České republice, kde žil s matkou, třemi sourozenci a matčiným přítelem odešel. Matka ho o to požádala, s přítelem nevycházel a navíc tam nebylo místo. „Proč jste si nemohl najít přítelkyni a práci v Česku?“ ptá se opatrně psycholožka Claire, Markova terapeutka na uzavřeném oddělení jedné psychiatrické léčebny v Londýně. „Nějak to nešlo,“ odpovídá Marek se sklopeným pohledem.

22.1.2013 v 19:25 | Karma: 11,37 | Přečteno: 926x | Diskuse| Ostatní

Tereza Pultarova

Sníh v Anglii, volby v Česku a mediální realita

A zatímco v českých médiích a internetových diskusí zuřily bitky mezi zastánci jednotlivých úspěšných a neúspěšných prezidentských kandidátů, občas podpořené zhrzelými výroky kandidátů vyřazených, britská média měla v tomt týdnu zcela jinou agendu. Ano, stalo se to, co předpovídal instalatér, který nám minulý týden přišel namontovat funkční uzávěr vody v kuchyni: letošní studená vlna dorazila do Británie.

14.1.2013 v 17:42 | Karma: 8,06 | Přečteno: 666x | Diskuse| Ostatní

Tereza Pultarova

Zoufalý jobhunt v Londýně aneb Bůh jménem Recruiter

Říkali mi, že to bude trvat, říkali mi, že to bude bolet, říkali, že je potřeba obrnit se trpělivostí, vytrvalostí a optimismem. Měli pravdu. Snažím se řídit jejich radami, ale občas propadám beznaději. Ano, Londýn Vám to rozhodně nedá zadarmo. Obzvlášť pokud nejste inženýr, „ajťák“ nebo třeba doktor, těch má Anglie nedostatek. Já mám rovnou to nejhorší myslitelné vzdělání a zkušenosti, které můžete mít, pokud se rozhodnete hledat uplatnění v zahraničí – média.

4.1.2013 v 20:56 | Karma: 11,46 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Ostatní

Tereza Pultarova

Bydlení po „Anglicku“ aneb vítejte v civilizaci

Před třemi měsíci jsme se s přítelem přestěhovali do Anglie – země, která odstartovala průmyslovou revoluci. A to rovnou do Londýna - města s nejdražším bydlením v Evropě. Za cenu, za kterou by si člověk v Česku pořídil palác, si pronajímáme na první pohled příjemný a útulný dvoupokojový byt na okraji centrální části Londýna. Ano, na první pohled.... Na ten druhý, bližší pohled, se pořád nestíháme divit, když postupně odkrýváme další a další neuvěřitelná řešení britských stavitelů a inženýrů (Vážně tahle země spustila průmyslovou revoluci? Kolik lidí při tom přišlo o život?).

16.12.2012 v 14:37 | Karma: 26,36 | Přečteno: 2376x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Nemovitosti bez majitele? Rusové chtějí na Ukrajině zabavit přes 13 tisíc bytů a domů

21. května 2024  7:59

Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 13 tisíc bytů a domů, které...

Prezident Pavel navštíví Explosii, děti v léčebně i podebatuje ve Vysokém Mýtě

21. května 2024  7:30

Poslední kraj, který v roli prezidenta České republiky Petr Pavel ještě oficiálně nenavštívil, je...

Kolony brzdí provoz na D5 a D8 před hranicemi, důvodem jsou německé kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

Neapolí otřáslo zemětřesení. Bylo nejsilnější za posledních 40 let

21. května 2024  6:16,  aktualizováno  6:29

Okolím jihoitalského města Neapol v pondělí večer otřáslo zemětřesení, podle agentury AFP...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2911x
Dříve reportérka, scénáristka a moderátorka vědeckých pořadů České televize. V sprnu 2011 jsem během dvou týdnů zabalila svůj život v Česku a vyrazila za změnou. Roční studium na International Space University ve Strasbourgu a tříměsíční stáž v Evropské kosmické agentuře v Německu mi otevřely nové obzory a vtáhly mě do života v multikulturní společnosti. Dnes pravidelně píšu o kosmonautice a vědě pro Space Safety Magazine a po roce znovu začínám v nové zemi a novém městě. Tentokrát v Londýně.