Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zoufalý jobhunt v Londýně aneb Bůh jménem Recruiter

Říkali mi, že to bude trvat, říkali mi, že to bude bolet, říkali, že je potřeba obrnit se trpělivostí, vytrvalostí a optimismem. Měli pravdu. Snažím se řídit jejich radami, ale občas propadám beznaději. Ano, Londýn Vám to rozhodně nedá zadarmo. Obzvlášť pokud nejste inženýr, „ajťák“ nebo třeba doktor, těch má Anglie nedostatek. Já mám rovnou to nejhorší myslitelné vzdělání a zkušenosti, které můžete mít, pokud se rozhodnete hledat uplatnění v zahraničí – média.

O kariéru v médiích nebo public relations usiluje v Londýně skoro každý, to by možná ještě tolik nevadilo. Pokud jste ale žurnalista, pisálek, „píárista“ nebo cokoliv podobného, odjezdem do jiné země se automaticky vzdáváte svého primárního pracovního nástroje – mateřského jazyka. Po roce intenzivního tréninku v jednom kosmickém on-line plátku sice moje americká editorka říká, že píšu anglicky líp než většina rodilých mluvčích, já však pořád tak nějak podvědomě cítím, že ti domorodí profesionálové to prostě dávají mnohem líp.

Mám sice v šuplíku tři diplomy, na zdejší poměry ale z dost pochybných univerzit („excuse me madam, this Charles University, is it in Mongolia?“).  Jsem realistka, nečekám kariéru v BBC. Mám celkem skromné cíle. Pro začátek by mi stačilo pohodlně se uživit něčím, co aspoň trochu souvisí s mou profesí. Po sestoupení na další schod mi nejspíš bude stačit pohodlně se uživit, čímkoliv, třeba v Anglii pobývajícími východoevropankami tolik populárním hlídáním dětí.

Založila jsem si profil snad na deseti pracovních portálech, už ani nevím kolikrát jsem za poslední čtyři měsíce přezkoumala a kompletně předělala svoje CV. Hledám pozice, které odpovídají mému profilu, když požadují znalost českého jazyka, vyskakuji radostí metr vysoko. Přesto pořád nic („To snad nemyslíte vážně? Na tuhle podělanou pozici jsem až moc dobrá, tak proč se sakra neozýváte!“ hypnotizuji emailovou schránku poté, co jsem odeslala další životopis). Na jednom ezoterickém webu jsem našla návod na rituál, jak přivolat job snů. Stačí k tomu prý několik minut denně pálit černou svíčku a přitom meditovat o tom, jak se všechny překážky rozplývají. Možná bych to měla vyzkoušet...

Při odpolední meditaci se snažím vcítit do mysli recruiterů („Co ode mne sakra chcete? Řekněte mi, co by se Vám líbilo, a já to udělám.... Jiná barva? Jiný layout?). Kamarádky, co jsou tady delší dobu přiživují moje obavy. „Oni vůbec neuvažují o transféru zkušeností, buď se hodíš přesně do škatulky nebo jseš out,“ říká jedna. „Tady ty životopisy mizí jak v černé díře, já už jich poslala snad 500, ani se neozvou,“  přikyvuje druhá. Hmm, párkrát se mi ozvali: „Děkujeme za Váš zájem, ale....“ Přítel mě uklidňuje: „Neboj, to znám, poslal jsem těch životopisů asi tisíc než to klaplo, trpělivost!“

Snažím se hledat pozitiva. Tak například mám čas sytit svůj český i anglický blog. To bych při plném pracovním nasazení zvládala stěží. Obzvlášť ten druhý je vynikající tréninková platforma. Občas píšu pro pár internetových plátků, což mě bohužel rozhodně neuživí, totéž platí pro příležitostné tlumočení  v nemocnicích. Mám čas pilovat angličtinu (v téhle branži si nebudu moct nikdy říct, že už je dost dobrá), snažím se oživit svoji lehce pozapomenutou němčinu, učím se řecky. Taky jsem začala uvažovat nad tím, že napíšu knihu. Mám pár nápadů, které by stálo za to rozvést... „Možná, že nemůžu mít kliku ve všem,“ utěšuji se ve chvilkách zoufalství: „mám super chlapa, vytrhla jsem se ze zajetí rutiny a stereotypu, které mě v Česku ubíjely několik let, nic není zadarmo..... (Správně, nic není zadarmo, proto sakra potřebuju slušnou práci!“

V koutku duše doufám, že na tohle frustrující období budu snad jednou v dobrém vzpomínat. Na rovinu, málo co Vás tak nakopne, jak být pár měsíců v nejistotě, málo co Vás přinutí makat na sobě na dvě stě procent (rozhodně to nesvede rutina, stereotyp a sociální jistoty). Na druhou stranu, myslím, že už té nejistoty bylo dost....

Po třech měsících se zdá, že se možná konečně začíná blýskat na lepší časy. Sice pomalu, ale zdá se, že mě recruiteři přestávají ignorovat, dokonce mi přišla pozvánka na pracovní pohovor. Že by ještě nebylo vše ztraceno?

Autor: Tereza Pultarova | pátek 4.1.2013 20:56 | karma článku: 11,46 | přečteno: 1130x
  • Další články autora

Tereza Pultarova

Z vesmíru na Zemi: Evropský projekt českého architekta

„Představte si, že nemusíte platit za elektřinu, za kanalizaci nebo pitnou vodu, protože váš dům to všechno umí sám,“ sní český architekt Ondřej Doule. Díky dvěma milionům Eur, kterými jeho návrh podpořila v prosinci loňského roku Evropská komise, se možná tomuto snu o krok přiblíží. Projekt S.H.E.E., za kterým stojí konsorcium sedmi firem a akademických institucí z Evropské unie, chce vytvořit soběstačnou a samopostavitelnou obytnou jednotku nejen pro pobyt na jiných planetách, ale třeba i pro vědecké expedice za polárním kruhem nebo pro nouzové ubytování v oblastech postižených přírodní katastrofou. „S.H.E.E. by měla sloužit ve všech těžko dostupných oblastech a extrémních prostředích, kde není běžně dostupná elektřina, pitná voda a nedá se tam dostat s těžkými stavebními stroji,“ přibližuje Ondřej cíle projektu.

3.2.2013 v 15:21 | Karma: 10,76 | Přečteno: 552x | Diskuse| Věda

Tereza Pultarova

Přelet nad kukaččím hnízdem po anglicku: Příběh Marka

Před pěti lety se Marek rozhodl odjet do Anglie. Proč? Kdo ví... Prý aby tam našel přítelkyni, a možná i práci. Z domku kdesi v České republice, kde žil s matkou, třemi sourozenci a matčiným přítelem odešel. Matka ho o to požádala, s přítelem nevycházel a navíc tam nebylo místo. „Proč jste si nemohl najít přítelkyni a práci v Česku?“ ptá se opatrně psycholožka Claire, Markova terapeutka na uzavřeném oddělení jedné psychiatrické léčebny v Londýně. „Nějak to nešlo,“ odpovídá Marek se sklopeným pohledem.

22.1.2013 v 19:25 | Karma: 11,37 | Přečteno: 926x | Diskuse| Ostatní

Tereza Pultarova

Sníh v Anglii, volby v Česku a mediální realita

A zatímco v českých médiích a internetových diskusí zuřily bitky mezi zastánci jednotlivých úspěšných a neúspěšných prezidentských kandidátů, občas podpořené zhrzelými výroky kandidátů vyřazených, britská média měla v tomt týdnu zcela jinou agendu. Ano, stalo se to, co předpovídal instalatér, který nám minulý týden přišel namontovat funkční uzávěr vody v kuchyni: letošní studená vlna dorazila do Británie.

14.1.2013 v 17:42 | Karma: 8,06 | Přečteno: 666x | Diskuse| Ostatní

Tereza Pultarova

Silvestr č. 30 – aneb světlo na konci tunelu těm, kdo ho hledají

Letadlo pomalu najíždí na runway na letišti Václava Havla. Za pár okamžiků pilot přidá plyn, rozjede se, a pak se několikatunový kovový kolos zanoří do mlhy (dodnes mi to přijde tak nějak proti přírodě). Po pár minutách stoupání skrz nízkou oblačnost se vynoříme nad jejím horním okrajem a já zase po týdnu uvidím slunce (Dobře, letos to počasí o Vánocích bylo celkem fajn a tak jsem to Slunce párkrát viděla i tady...). I přesto mi někdy připadá, jakoby můj život v Česku a zdejší klima měly podezřele mnoho společného. Za necelé dvě hodiny přistanu v Londýně, kde za dva dny oslavím příchod Nového roku. Bude to můj třicátý Nový rok v životě a to si, myslím, zaslouží zamyšlení.

29.12.2012 v 9:55 | Karma: 10,49 | Přečteno: 1237x | Diskuse| Osobní

Tereza Pultarova

Bydlení po „Anglicku“ aneb vítejte v civilizaci

Před třemi měsíci jsme se s přítelem přestěhovali do Anglie – země, která odstartovala průmyslovou revoluci. A to rovnou do Londýna - města s nejdražším bydlením v Evropě. Za cenu, za kterou by si člověk v Česku pořídil palác, si pronajímáme na první pohled příjemný a útulný dvoupokojový byt na okraji centrální části Londýna. Ano, na první pohled.... Na ten druhý, bližší pohled, se pořád nestíháme divit, když postupně odkrýváme další a další neuvěřitelná řešení britských stavitelů a inženýrů (Vážně tahle země spustila průmyslovou revoluci? Kolik lidí při tom přišlo o život?).

16.12.2012 v 14:37 | Karma: 26,36 | Přečteno: 2376x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fanoušci versus hooligans. Do kotle chodí tátové, Jude Slavie je štve

17. května 2024  17:36

Fotbalová liga vrcholí, v sobotu se hrálo pražské derby, v úterý zase vypjatý zápas Sparty s...

Vatikán jde s dobou, vydal nová pravidla pro potvrzování zjevení

17. května 2024  16:51

Vatikán vydal nová pravidla pro potvrzování, ověřování a případné zamítání nadpřirozených jevů,...

Děti se ztratily v davu u hokejové haly, hledali je policisté i se čtyřkolkou

17. května 2024  16:40

Dvě malé děti hledali ostravští policisté ve čtvrtek večer u ostravské hokejové haly, kde se hrají...

Izraelští vojáci ukazují ponižující záběry Palestinců, může jít o válečný zločin

17. května 2024  16:38

Izraelští vojáci zveřejňují dehonestující videa a fotografie ze zadržování Palestinců na Západním...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2911x
Dříve reportérka, scénáristka a moderátorka vědeckých pořadů České televize. V sprnu 2011 jsem během dvou týdnů zabalila svůj život v Česku a vyrazila za změnou. Roční studium na International Space University ve Strasbourgu a tříměsíční stáž v Evropské kosmické agentuře v Německu mi otevřely nové obzory a vtáhly mě do života v multikulturní společnosti. Dnes pravidelně píšu o kosmonautice a vědě pro Space Safety Magazine a po roce znovu začínám v nové zemi a novém městě. Tentokrát v Londýně.