Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jehovisté lanaří do svých řad imigranty!

Chytrému napověz, hloupého kopni. Pro mě se podobným kopancem stal rozhovor o víře. Když se mě jeden známý zeptal na křesťanství, začal jsem vysvětlování tím, že křesťané chodí každou neděli do kostela na mši a ke zpovědi. A dál jsem se nedostal. Nakrčil čelo a zeptal se mě: „Jsi si jistý? Já jsem si doteď myslel, že křesťané chodí do kostela v sobotu.“

A pak mi zapadlo pár kousků skládačky do sebe. Kostel v sobotu. Potom jedna kulturně-náboženská akce v mandarínštině, kterou jsem před pár lety absolvoval. Jedna známá, u které jsem zahlédl tenký časopis na recyklovaném papíře. Na konci titulu (byly to jen dva čínské znaky) byl výkřičník. Bingo. Probuďte se!

Přiznám se, že jsem unavený ze všech článků, které začínají slovy „nejsem rasista/xenofob/sexista, ale...“. Napíšu to tedy tak, jak to cítím, svůj názor nikomu nenutím. Myslím si, že víra jako taková nemůže být tolerantní, ne v pravém smyslu toho slova. V srdci vaší víry, ať už věříte, v co chcete, totiž nutně musí být alespoň malý kousek jistoty. Musíte si být jistí, že vaše cesta je ta správná, a nemusíte pro to mít žádné empirické důkazy. Přes to nejede vlak. Zákonitě tedy všechny ostatní cesty musí vést jinam, než ta vaše.

Můžete žít bok po boku s lidmi jiné víry – ale když dojde na lámání chleba, nejspíš se neshodnete. Myslím, že ten kousíček intolerance je opravdu v nás všech, a je potřeba. Dokonce i v ateistech nebo agnosticích; to je také vyznání. Pokud jste se někdy přistihli při promluvě typu „a tomu jako vážně věříš“, nu, to je ono. To, v co věří někdo jiný, vám přijde naprosto směšné a protichůdné vůči tomu, v co věříte (nebo nevěříte) vy. Dokonce i agnostici a ateisté jsou ovlivňováni kulturním prostředím, ve kterém vyrůstali. Nevěříte, že věříte? Sedněte si na půl hodiny na čaj s libovolným fanatikem (na vyznání nesejde, ale islám je sázkou na jistotu) a uvidíte, jak se shodnete v názorech na život, manželství, právo, kulturu atp.

Mým názorem je, že to nejlepší, čeho jsme schopni, je neškodit si navzájem. Nechat se tak nějak na pokoji a nikoho do ničeho nenutit. Koneckonců, dveře kostela, synagogy nebo mešity jsou vždy otevřené; pokud se rozhodnete vstoupit dovnitř a něco hledat, lidé uvnitř vám rádi pomohou. (Těžko říci, zda je společné soužití dlouhodobě udržitelným přístupem. Dovolím si skromně poznamenat, že starověká říše římská, kde bylo v podstatě fuk v co si věříte, dokud jste platili daně, zmizela v propadlišti dějin - a Čína, kde se za jiný než státním aparátem posvěcený názor vesele popravuje a zavírá posledních pár tisíc let, na tom nikdy nebyla lépe.) Propagace náboženství na plakátech, v televizi, na internetu? Proč ne? Konečná volba je přece vždycky na „zákazníkovi“.

A v tom vidím zásadní problém s jehovisty. Ať si věří, čemu chtějí, to je mi opravdu jedno. Na svědcích Jehovových je nejhorší jejich „prodejní model“. V tomto ohledu se je nestydím srovnat se šmejdy, kteří tahají desítky tisíc z důchodců na prodejních akcích. Jenom v tomhle byznysu nejde pouze o peníze, ale i o duši. Podle mě je základním smyslem náboženství to, aby vám bylo oporou. Jedním z pilířů, na kterém stojí váš život. Nemělo by nejdříve setnout všechny ostatní pilíře, aby se mohlo stát tím jediným, co vám zbylo. Mělo by vám pomáhat, posilovat vás v těžkých časech – nemělo by na vás ekonomicky a citově parazitovat, rozbíjet přátelství a rodiny. Mělo by být vaší sílou, ne vaší slabostí.

Že se jehovisté zaměřují na zranitelné skupiny obyvatelstva, to je známá věc. Důchodci. Vdovy a vdovci. Osamělí lidé. Slyšel jsem dokonce o lanaření pozůstalých na pohřbech, a křtění zesnulých. A nově také – cizinci. Imigranti z Asie mají jen málokdy ponětí o struktuře křesťanství, o různých sektách a všeobecně o tom, co je tady vlastně hergot normální. Zatímco široká česká veřejnost je poměrně dobře informována a jehovisty více či méně zdvořile odpálkuje (já odpovídám, že Ježíše už jsem našel a jsem s tím svým spokojený; jeden můj kamarád otevírá dveře se slovy "pozdrav Satan"), imigranti o nich vůbec nic netuší. Nu, představte si to; přestěhujete se sem, nikomu nerozumíte, nikdo se s vámi moc nevybavuje ani nepáře, a pak najednou narazíte na skupinu lidí, která je velmi přátelská a příjemná i k cizincům. Proto se u nás dá Strážná věž sehnat vietnamsky, čínsky a ukrajinsky. Zkuste s jehovisty v metru zapříst hovor, můžete vsadit boty, že ji budou mít po ruce.

Náboženství se často dědí po rodičích. Nevím, jestli o tohle do budoucna stojíme. Hraní mrtvého brouka by se nám v tomto případě mohlo šeredně nevyplatit; ještě, že většina ostatních náboženství se staví ke konvertování podstatně pasivněji. Kdo ví, třeba tohle není ojedinělý jev a podobná nevědomost se z naší strany vztahuje i na jiné aspekty života imigrantů. Neříkám, že jejich vyznání není jejich soukromou záležitostí. Říkám ale, že pokud dokáží k imigrantům dostat informace jehovisté, pak to zase tak složité být nemůže. Jsou to lidé žijící s námi v naší zemi, a budou na ni a na nás mít vliv.

 

Příště se snad už konečně dostanu ke slibovanému článku o tom, jak se v Asii studuje. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Procházka | úterý 6.8.2013 9:16 | karma článku: 18,10 | přečteno: 1048x
  • Další články autora

Aleš Procházka

S knížkou po funuse - Bezbarvý Cukuru Tazaki

Tentokrát jsem si na pranýř pozval knihu populárního japonského spisovatele Murakamiho. I když v češtině nejnověji vyšla jeho starší próza, Hon na ovci, Cukuru Tazaki je jeho chronologicky nejmladším dílem.

8.6.2016 v 8:00 | Karma: 11,37 | Přečteno: 144x | Diskuse| Kultura

Aleš Procházka

S knížkou po funuse – Dívka ve vlaku

Protože hodně čtu, napadlo mě začít také psát. Tedy, psát o knihách. Čas od času zkusím napsat o nějaké té knížce, kterou můžete vidět na zdi v metru a kdo ví, snad se to někomu bude líbit a třeba mi to i vydrží.

3.5.2016 v 19:10 | Karma: 13,24 | Přečteno: 557x | Diskuse| Kultura

Aleš Procházka

Běžím

Běžím a pot mi stéká po nose a kape na pás. Běžím a na obrazovce přede mnou nějaký afroameričan vypráví něco o své náklonnosti k objemným pozadím. Ne, že by ho bylo úplně slyšet.

7.3.2016 v 7:00 | Karma: 8,26 | Přečteno: 161x | Diskuse| Ostatní

Aleš Procházka

Deadpool, aneb hubatý žoldák posílá celý svět do pryč

Na film s Deadpoolem jsem se těšil od prvního traileru, i když se mi frky v něm zdály poněkud slabší. Díkybohu to dopadlo a scénáristé si nechali lepší kousky do filmu. Pokud mohu krátce shrnout; za mě spokojenost, je to Deadpool.

29.2.2016 v 21:41 | Karma: 10,13 | Přečteno: 367x | Diskuse| Ostatní

Aleš Procházka

Jak jsem potkal… Dány?

To jsem vám takhle šel v pondělí z práce domů, tak mezi šestou sedmou. No a jdu okolo pivovaru U Medvídků, hned u Národní třídy.

25.2.2016 v 18:00 | Karma: 12,51 | Přečteno: 736x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Rusko kvůli „provokacím Západu“ ověří přípravu taktických jaderných zbraní

6. května 2024  10:51,  aktualizováno  13:32

Rusko chystá manévry zahrnující přípravu rozmístění a použití taktických jaderných zbraní. V...

Evropa je priorita, řekl Si Ťin-pching v Paříži. Macron ho usadil k holému stolu

6. května 2024  13:31

Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy s Evropskou unií pohlíží ze...

Žena v podchodu napadla dívku i muže. Policie hledá svědka, který loupež překazil

6. května 2024  13:23

Agresivní třiatřicetiletou ženu, která zaútočila na náhodně procházejícího muže jen proto, že jí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3492x
Rád bych se podělil o své skrovné znalosti Číny a Číňanů očima neinformovaného Čecha. Doufám, že se blog bude líbit.

Seznam rubrik