Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Deadpool, aneb hubatý žoldák posílá celý svět do pryč

Na film s Deadpoolem jsem se těšil od prvního traileru, i když se mi frky v něm zdály poněkud slabší. Díkybohu to dopadlo a scénáristé si nechali lepší kousky do filmu. Pokud mohu krátce shrnout; za mě spokojenost, je to Deadpool.

Pro nezasvěcené - Deadpool je antihrdina z univerza Marvel (kde se vyskytují kupř.  Avengers nebo X-men), je neuvěřitelně ukecaný, nepříliš bystrý a má rakovinu tak nějak všeho. Původně se jmenoval Wade Wilson a pracoval jako „domlouvač“ na volné noze, ale potom, co mu našli metastázy ve všech životně důležitých orgánech, se přihlásil do experimentálního ne-tak-úplně vládního programu, který se specializuje na vytváření superpadouchů (a vedlejší účinky mohou, ale nemusí zahrnovat léčbu rakoviny).

Jestli jste dočetli až sem, film se vám pravděpodobně bude líbit. I když je to pouze další příběh o začátku superhrdiny (no, spíš supergrázla), Deadpool věrně zachytil rozjuchanou, anarchistickou atmosféru komiksu. Scénáristi dostali volnou ruku, nemuseli se ohlížet na politickou korektnost ani na přístupnost mládeži a proto Wade sype z rukávu jednu obhroublou hlášku za druhou, nemilosrdně šije do komiksů, filmů, herců, teenagerů, klaďasů a v neposlední řadě i do vlastních řad. Ryan Reynolds si na roli přímo zgustnul a hraje jako o život, i když mu ve třetině filmu není vidět do obličeje a v další třetině byste si přáli, aby mu do něj vidět nebylo. (Po superpadouší kúře vypadá Deadpool trochu jako Niki Lauda. Nebo, jak to popsal jediný Wadeův kamarád, jako výsledek romantického vztahu dvou avokád.) Kromě scénáře je třeba vyzdvihnout i výtečný překlad Františka Fuky, který obohacuje češtinu o pár set (převážně vulgárních) novotvarů. Akce ve filmu odsýpá a je dostatečně brutální, jen jí je jen tak aby se neřeklo.

Deadpoolovi se pochopitelně nevyhnuly ani nějaké dětské neduhy, spojené převážně s tím, že se jedná o takřka první film podobného ražení (do jisté míry by se dal přirovnat k letité Masce s Jimem Carrey, ač je Deadpool podstatně brutálnější a temnější). Tak předně, příběh není nic moc, spíš se jedná o takové tour de force po Deadpoolově segmentu Marvel univerza. Dále zamrzí slabší záporák, Ed Skrein (kupř. fešácký vrahoun Daario Naharis ze Hry o trůny) se sice snaží a postavu šíleného doktora Ajaxe se pokouší podat alespoň trochu plasticky, ale ani na chvíli nevzbudí dojem, že by byl schopný Deadpoolovi opravdu nabančit. Vůbec, pokud jde o herecké výkony, Reynolds válcuje celý zbytek ansámblu (který je sebraný většinou ze seriálů a béček, a nepříliš početný) a zakolísá jen ve dvou třech vážnějších scénách. Pokud mohu zmínit jednu scénu, která mně osobně docela vadila, je to ta, kdy se znetvořený, vyléčený Wade rozhoduje, zda oznámí své slečně, že je naživu. Protože vypadá, jako by utrpěl těžké popáleniny po celém těle a všichni na něj na ulici zírají a mají trapné poznámky, rozhodne se do toho nejít. Ze svých zkušeností s Američany musím říci, že se k podobně poraněným lidem staví nejen civilně, ale vyloženě nadšeně a mají spíš tendence jim děkovat za službu vlasti a zvát je na panáka.

Ne, že by to tak úplně vadilo, ale Deadpool byl natočený za babku, aspoň tedy na hollywoodské poměry. Speciální efekty tedy nejsou nic moc, šetřilo se na akčních scénách, hercích a interiérech a s takovými Avengers se Deadpool vizuálně měřit nemůže ani náhodou. Zvláště tragicky dopadl x-man Colossus. Na druhou stranu si i z tohohle Wade dělá srandu (Deadpool je jediná komiksová postava, která ví, že je v komiksu), takže to tolik nebolí. No, dvojka možná dostane o pár šušníků více a bude na co koukat. Dobrá třetina vtipů se váže k jiným komiksům nebo k popkultuře, takže film pravděpodobně nebude stárnout dobře.  Ale co, z filmu je vidět, že si práci na něm královsky užili všichni zainteresovaní a že všichni zúčastnění moc dobře věděli, co dělají.

Deadpool je kus solidní filmařiny od lidí, kteří milují zdrojový materiál a funguje jako dokonalý relax pro otrlé cyniky. Za mě sedm z deseti.

Autor: Aleš Procházka | pondělí 29.2.2016 21:41 | karma článku: 10,13 | přečteno: 367x
  • Další články autora

Aleš Procházka

S knížkou po funuse - Bezbarvý Cukuru Tazaki

Tentokrát jsem si na pranýř pozval knihu populárního japonského spisovatele Murakamiho. I když v češtině nejnověji vyšla jeho starší próza, Hon na ovci, Cukuru Tazaki je jeho chronologicky nejmladším dílem.

8.6.2016 v 8:00 | Karma: 11,37 | Přečteno: 144x | Diskuse| Kultura

Aleš Procházka

S knížkou po funuse – Dívka ve vlaku

Protože hodně čtu, napadlo mě začít také psát. Tedy, psát o knihách. Čas od času zkusím napsat o nějaké té knížce, kterou můžete vidět na zdi v metru a kdo ví, snad se to někomu bude líbit a třeba mi to i vydrží.

3.5.2016 v 19:10 | Karma: 13,24 | Přečteno: 557x | Diskuse| Kultura

Aleš Procházka

Běžím

Běžím a pot mi stéká po nose a kape na pás. Běžím a na obrazovce přede mnou nějaký afroameričan vypráví něco o své náklonnosti k objemným pozadím. Ne, že by ho bylo úplně slyšet.

7.3.2016 v 7:00 | Karma: 8,26 | Přečteno: 161x | Diskuse| Ostatní

Aleš Procházka

Jak jsem potkal… Dány?

To jsem vám takhle šel v pondělí z práce domů, tak mezi šestou sedmou. No a jdu okolo pivovaru U Medvídků, hned u Národní třídy.

25.2.2016 v 18:00 | Karma: 12,51 | Přečteno: 736x | Diskuse| Ostatní

Aleš Procházka

Morana z ciziny

Letní povídka pro idnes Venku byl hic a slunce pálilo o sto sedm, ale v nádražce byl chládek a příjemně pošmourno. Mlčoch, Kadlec a Strašák seděli u ulepeného umakartového stolku a zadumaně zkoumali poloprázdné půllitry.

21.8.2015 v 22:23 | Karma: 7,96 | Přečteno: 181x | Diskuse| Letní povídka
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Severovýchod zasáhly bouřky. Obec na Olomoucku spláchl přívalový déšť

26. června 2024  8:35,  aktualizováno  21:32

Silná bouře, která se žene přes Moravu a Slezsko, tvrdě zasáhla Olomoucko a Přerovsko. Hasiči již...

Není třeba mluvit o normalizaci vztahů, řekl Pavel. Slováci se pustili do Fialy

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  20:45

Kdo čekal, že návštěva nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho pomůže k ukončení roztržky...

„Bránila jste se až po půl minutě.“ Italka prohrála soud o sexuální obtěžování

26. června 2024  20:39

Informace o tom, že oběť sexuálního obtěžování může v daný moment takzvaně zamrznout, se zřejmě...

Havárie obytného vozu na Nymbursku, pro dítě musel letěl vrtulník

26. června 2024  20:37

U Dymokur na Nymbursku ve středu v podvečer havaroval obytný vůz. Zranění byli tři lidé, z toho dvě...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3492x
Rád bych se podělil o své skrovné znalosti Číny a Číňanů očima neinformovaného Čecha. Doufám, že se blog bude líbit.

Seznam rubrik