Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

S knížkou po funuse – Dívka ve vlaku

Protože hodně čtu, napadlo mě začít také psát. Tedy, psát o knihách. Čas od času zkusím napsat o nějaké té knížce, kterou můžete vidět na zdi v metru a kdo ví, snad se to někomu bude líbit a třeba mi to i vydrží.

Ke knížkám se ale nejspíš dostanu až ve chvíli, kdy už je má spousta recenzentů přečtené a popravené, proto jsem se rozhodl rubriku pojmenovat S knížkou po funuse.

Dnes bych chtěl psát o knize, která sbírala všemožná ocenění všude po světě, pobavila miliony čtenářů a i u nás si vedla dobře. Dívka ve vlaku byla fenoménem minulého roku a už si na ni brousí zuby i Hollywood. Je to thriller hitchcockovského stylu, bez zásahů nadpřirozena a s realistickými hrdiny.

Respektive hrdinkami. Dívka ve vlaku je čistě dámskou jízdou, kdy jednotlivé kapitoly vypráví na přeskáčku tři mladé paní okolo třicítky, Rachel, Megan a Anna. Nejvíce času strávíme s Rachel, o které se rozhodně nedá říci, že by měla negativní vztah k alkoholu. Ba právě naopak! Rachel je také ze všech postav nejaktivnější a funguje jako hybatel děje, a musím říci, že jsem se na její kapitoly těšil nejvíce. Megan je ženou v domácnosti, která má problém s manželskou kázní. Anna je ženou v domácnosti se závazkem, která se objeví tak třikrát a v zásadě pouze vzpomíná na konflikty s Rachel a mění pleny.

Rachel si začala zavdávat více, než je zdrávo, po ošklivém rozvodu. Poslední dobou ale pití přestává zvládat, přichází o práci, novou nehledá a den tráví tím, že odchod do práce předstírá a pak bloumá po kavárnách. Večer jede vlakem do podnájmu, kde vyžahne dvě lahvinky bílého, zavolá bývalému nebo jeho současné manželce a surfuje po netu. Ta současná manželka je druhá z hrdinek, Anna. A jak do příběhu zapadá Megan? Jednoduše. Anně občas hlídá dítě, a Rachel projíždí každý den okolo jejího domu (který je ve stejné ulici, kde bydlí Anna – a kde tedy předtím s manželem bydlívala Rachel) a kouká, co Megan s manželem provádí. Chápu, zní to trochu komplikovaně.

A jednoho dne se Megan prostě ztratí. Vyjde článek v novinách, zjistí se, že by pro odchod měla docela pádný důvod, a případ se začíná pomaličku polehoučku uzavírat. Nebo by se alespoň uzavřel, kdyby nebylo Rachel. Rachel ji totiž jednoho dne zahlédla z vlaku líbat cizího muže... a pak...

Pak už nic. Rachel se totiž jednoho krásného večera zduněla jako klokan, probudila se s víc modřinami než je zvyklá a neodbytným pocitem, že se v tu zazděnou noc stalo něco hrozného. Naštěstí má docela dost času nazbyt a začíná proto šťourat.

Musím říci, že Dívka ve vlaku mě mírně zklamala. Kniha má po většinu děje slušný spád, ale kapitoly s Megan a Annou trochu drhnou. Skoro jako by autorka moc netušila, jak od sebe jednotlivé postavy odlišit, což je při omezeném rozsahu ansámblu neodpustitelné. Komorní formát nevadí, ale neposkytuje příliš možností k rozseknutí zápletky a pachatele uhodne každý nedovtipa (včetně mě – a to se mi nedařilo hádat ani padouchy v Harrym Potterovi). Inspirace Hitchcockovým Oknem do dvora je víceméně přiznaná, z Flynnové Zmizelé si potom Dívka ve vlaku půjčuje motiv „vokna“, se kterým Rachel celou knihu zápolí. Za sebe musím také přidat jednu námitku osobního charakteru; pokud je vyprávění v první osobě, nemám rád, když je nemožné, aby ho postava opravdu sama odvyprávěla. Mužské postavy jsou potom kapitola sama pro sebe, upozaděné jak to jen jde a navíc nestíhající a nechápající soubor marionet. Ovšem je třeba říci, že v thrillerech spisovatelů mužského pohlaví dochází k úplně stejnému problému s ženskými postavami (pokud to zrovna nejsou policistky, agentky nebo reportérky).

Na druhou stranu má Dívka ve vlaku výborně zvládnutou atmosféru. Studený, odosobněný Londýn je cítit z každého popisu Rachelina opileckého tahu a z každého popisu tiché předměstské čtvrti, kde hibernují Megan s Annou. Nikomu tady na nikom nesejde, pokud máte nějaké problémy v soukromí, je to váš problém, a ve chvíli kdy, je už nezvládáte a začnou vadit někomu v práci nebo v okolí – tak vás z něj prostě vyloučí. Víc než o čemkoliv jiném je Dívka ve vlaku o absenci kontrolních mechanismů (záchytné sítě, chcete-li) a jak moc do háje se můžete dostat, když na to nemáte. Popisy Rachelina souboje s démonem v lahvi jsou potom dokonale přesné, jeden by si skoro až myslel, že to milá paní spisovatelka zná z vlastní zkušenosti. Chování zahořklé mladé ženy, které ujíždí nejen vlak, ale i půda pod nohama, má rozhodně zmáknuté dobře.

Trochu jsem přemýšlel, k jakému hodnotícímu systému přistoupit. Nejvíc se mi líbí asi hvězdičky, třeba si to rozmyslím. Ale pro tuto chvíli tedy, Dívka ve vlaku:

*** z pěti – mírný nadprůměr

Autor: Aleš Procházka | úterý 3.5.2016 19:10 | karma článku: 13,24 | přečteno: 557x
  • Další články autora

Aleš Procházka

S knížkou po funuse - Bezbarvý Cukuru Tazaki

Tentokrát jsem si na pranýř pozval knihu populárního japonského spisovatele Murakamiho. I když v češtině nejnověji vyšla jeho starší próza, Hon na ovci, Cukuru Tazaki je jeho chronologicky nejmladším dílem.

8.6.2016 v 8:00 | Karma: 11,37 | Přečteno: 144x | Diskuse| Kultura

Aleš Procházka

Běžím

Běžím a pot mi stéká po nose a kape na pás. Běžím a na obrazovce přede mnou nějaký afroameričan vypráví něco o své náklonnosti k objemným pozadím. Ne, že by ho bylo úplně slyšet.

7.3.2016 v 7:00 | Karma: 8,26 | Přečteno: 161x | Diskuse| Ostatní

Aleš Procházka

Deadpool, aneb hubatý žoldák posílá celý svět do pryč

Na film s Deadpoolem jsem se těšil od prvního traileru, i když se mi frky v něm zdály poněkud slabší. Díkybohu to dopadlo a scénáristé si nechali lepší kousky do filmu. Pokud mohu krátce shrnout; za mě spokojenost, je to Deadpool.

29.2.2016 v 21:41 | Karma: 10,13 | Přečteno: 367x | Diskuse| Ostatní

Aleš Procházka

Jak jsem potkal… Dány?

To jsem vám takhle šel v pondělí z práce domů, tak mezi šestou sedmou. No a jdu okolo pivovaru U Medvídků, hned u Národní třídy.

25.2.2016 v 18:00 | Karma: 12,51 | Přečteno: 736x | Diskuse| Ostatní

Aleš Procházka

Morana z ciziny

Letní povídka pro idnes Venku byl hic a slunce pálilo o sto sedm, ale v nádražce byl chládek a příjemně pošmourno. Mlčoch, Kadlec a Strašák seděli u ulepeného umakartového stolku a zadumaně zkoumali poloprázdné půllitry.

21.8.2015 v 22:23 | Karma: 7,96 | Přečteno: 181x | Diskuse| Letní povídka
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3492x
Rád bych se podělil o své skrovné znalosti Číny a Číňanů očima neinformovaného Čecha. Doufám, že se blog bude líbit.

Seznam rubrik