Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Byli k vám v čínské restauraci někdy sprostí?

Ne, opravdu, zkuste se zamyslet. Teď nepočítám jazykovou bariéru, „dobiden“ mi přijde úplně stejně dobrý jako „dobrý den“. Obecně vzato, pokud dorazíte do číny (píši s malým „č“, abych odlišil restauraci od supervelmoci), obsluha se bude usmívat, pozdraví, do minutky dvou vám přinese meníčko (ne, že by tedy bylo potřeba – ale o tom později) a jídlo dostanete přímo z pánve, nejpozději tak do deseti minut. (Způsob přípravy se dá poznat docela jednoduše; pokud vytáhnete talíř z mikrovlnky, bude talíř rozžhavený a jídlo uprostřed studené. V čínských restauracích se přísady zrána předpřipraví a potom jen smíchají a zprudka osmahnou na woku, proto to jde tak rychle a jídlo putuje přímo z plotny k vám.) Nekoná se nerudné „tak prosim, co to bude?“ místo pozdravu, nikdo se neplouží, nevzdychá, nebrblá, nekouká na hodinky nebo do blba místo po objednávkách a nikdo nic neťuká do mobilu. A přitom se tu jídlo cenově od české hotovky nijak neliší. Jak to?

Důvody jsou v zásadě dva. Tím prvním je – a to vás možná překvapí – dýško. V číně se odevzdává majiteli restaurace. Takže personálu je v podstatě jedno, kolik kdo nechá, a chová se ke všem zákazníkům stejně. Respektive, stejně slušně. Práce přitom není jednodušší než v české restauraci, během osmihodinové směny naběháte pěkných pár kilometrů. Ve Spojených státech, kde spropitné tvoří nezanedbatelnou část platu číšníků, jsem zažil poměrně absurdní situace, kdy personál takřka ignoroval neznámé zákazníky a hloučkoval se okolo movitých štamgastů, zvaných „big tippers“, ze kterých jim může kápnout dýško klidně třicet, čtyřicet procent z celkové výše účtu. Opravdu si nedělám legraci – v Americe tradiční česká dvacka od cesty nikoho nevytrhne a patnáct procent je tak nějak minimum, číšníci koneckonců berou nějaké mrzké čtyři dolary na hodinu.

Druhým z důvodů je čínský způsob vedení. Čínský (nebo vůbec, asijský) šéf je pojem. Čínský styl vedení je velmi autoritativní a všechno musí jít jako na drátkách, jinak je zle. Mám v živé paměti scénku, kdy nám servírka spletla objednávku a můj známý, majitel restaurace, si ji s děsivým úsměvem odvedl do kuchyně, kde ji následně exemplárně seřval. Ten řev byl slyšet i přes tři bytelné zdi (a čínskou verzi „My heart will go on“, která zrovna hrála z reproduktorů) a i když se mandarínsky nedomluvím, nic pěkného se milá slečna o sobě nejspíš nedozvěděla. Prý se jí to ten den už předtím podařilo dvakrát, takže se zas tak moc nedivím.

Proč by tedy chtěl někdo pracovat v číně? Inu, poměrně často se jedná o rodinné podniky, a pokud může Číňan zaměstnat rodinu, tak jí dá před cizími lidmi přednost. Děcka se koneckonců starají o svoje, restaurace je živí a jednoho dne může být jejich. Také je tu ovšem silná finanční motivace. Ve středně velké restauraci si číšník na plný úvazek může přijít (pokud je šikovný; jestli ne, bude promptně odejit) na hezkých dvacet tisíc čistého. Jinými slovy, Číňané požadují hodně a nabízejí hodně.

A co nabízejí nám, tedy, českým zákazníkům? Lehké a vyvážené jídlo za přátelskou cenu. Základní hotovky jsou chuťově a cenově unifikované po celé republice, s vyjímkou několika luxusnějších restaurací. Tohle, překvapivě, je výhoda a české restaurace na pravidla téhle hry chtě nechtě začínají také přistupovat. Já osobně jsem se ohromně divil, když jsem v jedné nejmenované malé špatné hospůdce v Kamenném Přívoze dostal nepoživatelný, ohřívaný, několik dnů starý guláš za sto dvacet korun, když je U Rozvařilů v centru Prahy daleko kvalitnější gulášek za osmdesát.

Dále také příjemný servis. Číňanů a Vietnamců v Čechách není zase tak moc a pokud bude vlastník některé restaurace nucen vyrazit někoho za oprsklost, postará se o to, aby o tom kolegové (potažmo konkurenti) věděli. V tomhle směru fungují čínské restaurace trochu jako franšíza; kdyby někdo dostal vyhazov kupříkladu z Kolkovny, v jiné Kolkovně už si ani neškrtne. Čili, všichni zúčastnění ve vlastním zájmu sekají latinu. Jazyková bariéra pochopitelně představuje problém, ale když dojde na nejhorší, obsluha si vystačí s číslicemi, písmeny („dám si em šestku a kolu“), „dobiden“, „těkuji“ a „naslanou“.

A konečně – rychlost. Českým restauracím jsem se rozhodl dát nadobro vale před nějakými dvěma měsíci, kdy jsme se známou v sídlištní pizzerii čekali na hlavní chod jeden a půl hodiny, postpubertální číšník se nás dvakrát zeptal co přesně jsme si objednávali a pak stejně zmatlal účet, takže jsem ho musel reklamovat (podotýkám, že ve svůj neprospěch; místo dvou piv mi naúčtoval jen jedno), a nenechal jsem tedy spropitné ani korunu. Mimochodem, uklohnit takové lasagne, aby pohnuly žaludkem i člověku zvyklému na pekelně pálivé hovězí ša-čcha (tj. mně), to chce opravdu určitý druh umění a já osobně bych je nenechal servírovat ani Rasputinovi.

Přiznám se, že mě situace v současném českém pohostinství netěší, nicméně si za ni vesměs restauratéři mohou sami. Existují světlé výjimky (a v budoucnu je na blogu patřičně vychválím), ale upřímně řečeno se obávám, že doplácejí na většinu. Když vstupujete do restauračního zařízení s vědomím, že k vám možná budou sprostí, že vám možná připíšou čárku či dvě navíc, že vám možná naservírují něco, co našli hluboko na dně mrazáku, a připadá vám to spíše jako pravidlo než jako výjimka… pak je něco opravdu špatně. Pak se časem může vytvořit díra na trhu – a někdo podnikavý ji dříve či později zaplní. Rozhlédněte se, kolik je kolem čínských restaurací – kdyby do nich nikdo nechodil, žádné by tu nebyly. Lidé nejspíš hledají něco, co jim jinde chybí.

 

Příště se pokusím vrhnout světlo na nejdůležitější svátek čínského kalendáře, čínský Nový rok. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Aleš Procházka | středa 22.5.2013 9:30 | karma článku: 33,01 | přečteno: 3620x
  • Další články autora

Aleš Procházka

S knížkou po funuse - Bezbarvý Cukuru Tazaki

Tentokrát jsem si na pranýř pozval knihu populárního japonského spisovatele Murakamiho. I když v češtině nejnověji vyšla jeho starší próza, Hon na ovci, Cukuru Tazaki je jeho chronologicky nejmladším dílem.

8.6.2016 v 8:00 | Karma: 11,37 | Přečteno: 144x | Diskuse| Kultura

Aleš Procházka

S knížkou po funuse – Dívka ve vlaku

Protože hodně čtu, napadlo mě začít také psát. Tedy, psát o knihách. Čas od času zkusím napsat o nějaké té knížce, kterou můžete vidět na zdi v metru a kdo ví, snad se to někomu bude líbit a třeba mi to i vydrží.

3.5.2016 v 19:10 | Karma: 13,24 | Přečteno: 557x | Diskuse| Kultura

Aleš Procházka

Běžím

Běžím a pot mi stéká po nose a kape na pás. Běžím a na obrazovce přede mnou nějaký afroameričan vypráví něco o své náklonnosti k objemným pozadím. Ne, že by ho bylo úplně slyšet.

7.3.2016 v 7:00 | Karma: 8,26 | Přečteno: 161x | Diskuse| Ostatní

Aleš Procházka

Deadpool, aneb hubatý žoldák posílá celý svět do pryč

Na film s Deadpoolem jsem se těšil od prvního traileru, i když se mi frky v něm zdály poněkud slabší. Díkybohu to dopadlo a scénáristé si nechali lepší kousky do filmu. Pokud mohu krátce shrnout; za mě spokojenost, je to Deadpool.

29.2.2016 v 21:41 | Karma: 10,13 | Přečteno: 367x | Diskuse| Ostatní

Aleš Procházka

Jak jsem potkal… Dány?

To jsem vám takhle šel v pondělí z práce domů, tak mezi šestou sedmou. No a jdu okolo pivovaru U Medvídků, hned u Národní třídy.

25.2.2016 v 18:00 | Karma: 12,51 | Přečteno: 736x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Devět mrtvých kvůli ohni. Před soudem stojí ředitel domova pro mentálně postižené

28. května 2024  7:41

Okresní soud v Chomutově začne projednávat případ tragického požáru v domově pro mentálně postižené...

Polsko koupí americké střely vzduch-země s doletem tisíc kilometrů

28. května 2024  6:09

Polsko koupí americké střely dlouhého dosahu JASSM-ER. Hodnota této smlouvy o nákupu nové výzbroje...

Poslanci začínají schvalovat zvýšení věku odchodu do důchodu nad 65 let

28. května 2024  5:59

Důchodovou reformu podle představ současné vlády Petra Fialy začínají v úterý na mimořádné schůzi...

Soud posoudí žádost třetího vítkovského žháře, Lukeš chce podmínečné propuštění

28. května 2024  5:30

Patnáct let strávil Jaromír Lukeš, třetí z vítkovských žhářů, ve vězení. Odsouzený byl k...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3492x
Rád bych se podělil o své skrovné znalosti Číny a Číňanů očima neinformovaného Čecha. Doufám, že se blog bude líbit.

Seznam rubrik