Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Volný trh? Jak kdy.

Český prezident Václav Klaus mluvil v Evropském parlamentu o přemíře regulace, která svazuje volnou ruku trhu. V tomto se s našim prezidentem shoduje mnoho liberálních ekonomů a podnikatelů. Souhlasím, že příliš mnoho nařízení a příkazů svazuje a omezuje možnosti lidského génia. Je zde však něco, čemu nerozumím.

Předem přiznávám, že mé znalosti ekonomiky dosahují pouze jednoho ročníku na gymnáziu, dále jsem ekonomické teorie nestudoval. Když však poslouchám teze o tom, že jedině volný trh bez přívlastků, bez omezujících pravidel a uměle vytvářených překážek je ten pravý, mám divný pocit. Již delší dobu jsme svědky náhlých propadů zdánlivě finančně pevných společností. Začalo to krachem technologických akcií po miléniu, pokračovalo Enronem, přešlo na hypotéční a pak finanční a ekonomickou krizi, které se přelily z Ameriky do celého světa.

Ekonomové mluví o opakujících se vlnách úspěchů a propadů. Asi mají pravdu - Argentinský krach, propad asijských burz v minulých desetiletích tomu odpovídají. Není mi ale jasné, proč ti, kteří po celý život vzývají trh bez omezení, minimální moc státu a žádné zásahy do ekonomiky ze strany vlád, centrálních bank a podobných institucí, najednou volají o pomoc - stát.

Když padali jiní, bylo to prý jen vinou jejich špatných podnikatelských záměrů. Bylo to prý dobře, ukazovalo to na samočistící schopnost trhu. Ale když se ocitnou v tísni sami, má jim pomoci - zatracovaný stát. Proč to najednou není přirozený výběr těch silnějších v tržní džungli? Svým nářkem podle mě dokazují, že jsou pokrytci. Kdyby skutečně věřili svým předchozím slovům, měli by spáchat sebevraždu - tedy alespoň v tržním slova smyslu. Měli by odejít a přenechat své místo jiným, kteří by snad mohli najít řešení v obtížné situaci. A pokud jej nenajdou - bude to vůle trhu.

Když se ale podíváme po světě, vidíme bankéře a průmyslníky, kteří se nestydí jít si pro pomoc od států, které do té doby zatracovali. A co víc - neodcházejí ze svých pozic, vymýšlejí další a další plány, jak se udržet na svých místech. A ke všemu si vyplácejí odměny za to, že obchodovali s rizikovými produkty, které vydávali za bezpečné, vyráběly produkty, které již nikdo nechtěl.

Nechci návrat k plánovanému hospodářství. Nechci trh, který nemá žádná pravidla. Je na politicích a ekonomech, aby stanovili správnou míru omezení, určili tržní meze. Vadí mi ale, když vidím vrcholné představitele velkých firem a bank, kteří se najednou neštítí žádat o pomoc toho, kdo je prý svazoval a omezoval, bránil jejich rozvoji. Měli by buďto vzývat volný trh a bojovat za slabý stát, nebo chtít pomoc - od státu natolik silného, aby měl vůbec možnost jim pomoci. Obojí ale dohromady nejde.


Autor: Martin Pobucký | pondělí 23.2.2009 10:04 | karma článku: 15,40 | přečteno: 881x
  • Další články autora

Martin Pobucký

Sociální spravedlnost podle TOP09

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP09 ukázal, jak si představuje politická strana pojem sociální solidarita. Jeho poslední nápad předčí vše, co zatím vymyslel. Zjistil, že i důchodci, matky samoživitelky a rodiny s malými dětmi, kteří často žijí na hranici chudoby, mohou být zdrojem příjmů pro bohaté banky a ministrovi spřátelené společnosti. Jinak by nemohl vymyslet to, co zveřejnil.

22.8.2011 v 9:22 | Karma: 39,11 | Přečteno: 2432x | Diskuse| Politika

Martin Pobucký

Vážení důchodci, děkujeme, odejděte!

Poslední dobou se v médiích mluví zejména o změně DPH, která ovlivní úplně všechny občany země a celou ekonomiku. Podle vlády je sjednocení sazeb daně na 20 % jedinou cestou ke spáse v podobě nového důchodového systému. Jenže co takové zvýšení bude znamenat právě pro důchodce?

6.3.2011 v 18:03 | Karma: 37,96 | Přečteno: 2388x | Diskuse| Politika

Martin Pobucký

Promarněná šance České televize

V sobotu se konala v Olomouci programová konference ČSSD. Poněkud netradičně na ní nebyli hlavními hosty politici, ale profesoři politologie, sociologie a ekonomie s nejrůznějšími pohledy na společnost. Vedli velice zajímavou diskuzi. Diváci České televize ale viděli politiky jiných stran debatující o úvodním projevu Bohuslava Sobotky, který zaujal ČT evidentně více, než diskuze moudrých mužů. Vskutku originální pojetí veřejnoprávní služby.

26.9.2010 v 19:10 | Karma: 18,79 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Ostatní

Martin Pobucký

Platy státních úředníků

V době voleb nebo výrazných ekonomických výkyvů se pravidelně mluví o výši platů státních úředníků, politiků a soudců. Někdy se podaří prosadit zmrazení platů některých skupin na dobu určitou (třeba po povodních), jindy projde – jakoby náhodou či mimochodem – zvýšení příjmů poslanců třeba spolu s učiteli. Přestože všechny parlamentní politické strany tvrdí, že s výší svých platů nejsou spokojeni (tedy že jsou neúměrně vysoké), žádnou výraznou změnu se nepodařilo za posledních dvacet let prosadit.

7.6.2010 v 9:34 | Karma: 19,22 | Přečteno: 1882x | Diskuse| Ostatní

Martin Pobucký

Tíha odpovědnosti

Známe to všichni, kdož přemýšlíme o důsledcích svého konání. Miliony lidí denně nasedají do automobilů a vydávají se vstříc nepředvídatelným situacím. Většinou to dopadne dobře, někdy však dojde k nehodě a ten, kdo problém způsobil, bývá potrestán. Každý musíme nést odpovědnost za své činy; i trestněprávní. Platí to však i u politiků?

5.12.2009 v 20:05 | Karma: 8,43 | Přečteno: 659x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Jsem 30letý informatik - analytik. Zajímám se o hudbu, literaturu, divadlo i film. Sleduji veřejné dění a vadí mi úpadek zájmu společnosti o věci veřejné, hrubnutí politické i společenské diskuze.