Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Profesionální laxnost

Často slyšíme ze sdělovacích prostředků o pochybení některého orgánu státní správy. Zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu o činnosti ministerstvech pravidelně obsahují výtky a poukazují na špatný postup v jejich chodu, zadávání zakázek nebo porušování závazných předpisů. Slyšíme o tom, že někdo něco zapomněl udělat nebo udělal špatně, stále dokola a dokola a už jsme si na to zvykli. Ale proč? Měli bychom chtít výměnu nekompetentních úředníků a ministrů a nespokojit se s breptáním, že příště to bude lepší.

Když se podíváme jen na události uplynulého týdne, najdeme hned několik takových zpráv. Vybral jsem tři za všechny ostatní. Ministerstvo vnitra nedokázalo řádně odůvodnit návrh na rozpuštění dělnické strany. Železniční přejezdy stále nemají jednoznačné označení. Česko si nebylo schopno vyřídit dotaci na stavbu čističek odpadních vod z evropských fondů a místo toho si bude peníze půjčovat z Evropské investiční banky - zaplatí za ně osmkrát více. 

Rozpuštění Dělnické strany

Nejvyšší správní soud (NSS) odmítl rozpustit Dělnickou stranu. Podle názoru ministerstva vnitra hlásá strana názory neslučitelné s demokratickým režimem. Soudce několikrát vyzýval zástupce ministerstva, aby doplnilo důkazy! Nestalo se tak. Proto soudce musel návrh zamítnout.

Ministerstvo vnitra má k dispozici bezpečnostní složky, prostřednictvím vlády i tajné služby. Mělo použít všechny možné legální prostředky pro to, aby podpořilo svůj návrh důkazy. Tedy pokud to se zrušením Dělnické strany myslelo vážně. Ivan Langer od svého nástupu do funkce ministra vnitra prohlašuje, že zatočí s extremisty. Mluví a mluví, co vše připraví a udělá. Když měl možnost udělat něco opravdového, zklamal. 

Neoznačené přejezdy

Uplynuly dva roky od nejznámější a největší dopravní nehody způsobené vinou chybného určení železničního přejezdu. U Vraňan vykolejil vlak po nárazu do vyprošťovaného vozidla. Policista a výpravčí se špatně pochopili - každý mluvil o jiném přejezdu. Kdyby měl každý dopravní přejezd jednoznačné číslo, k podobné nehodě by nemuselo dojít.

Správa dopravní železniční cesty (SŽDC) - organizace řízená ministerstvem dopravy - slíbila hned po oné nehodě, že přejezdy očísluje identifikačním kódem. Stále se však nic nezměnilo. Podle vyjádření SŽDC se během uplynulých dvou let přemýšlelo o tom, jak to nejlépe provést! 

Ministr dopravy Petr Bendl se rozhodl rázně zakročit a pohrozil, že jestli se něco brzo nezmění, budou padat hlavy. Dal hned také návrh na označení přejezdů - čtyřmístné číselné označení na tabulce. Jak jednoduché.

Drahá půjčka na čističky

Česko se v přístupové smlouvě k EU v roce 2004 zavázalo, že postaví čističky odpadních vod u obcí. Problémy s projektováním, financováním a výstavbou zapříčinily, že mnohde čističky stále nestojí. V evropských fondech z operačního programu Životní prostředí je přitom k dispozici skoro 5 mld. € připravených pro tyto účely. 

Problém je ale v tom, že se neozval dostatečný počet obcí se svými projekty, aby se bylo možno k penězům dostat. Proto se snaží stát získat narychlo peníze z Evropské investiční banky (EIB). Problém je v tom, že 3 mld. Kč z fondů EU bychom dostali při spoluúčasti pouhých 530 mil. Kč, zatímco EIB budeme platit zhruba 2,7 mld. Kč! 

Zde jednoznačně selhala státní správa. Na všechno máme komise, rady a ministerské zmocněnce. Proč se nikdo nezabýval tím, že je v republice mnoho malých obcí, které ani třeba nemají ponětí, že by mohly získat dotace? Proč se žádné ministerstvo nesnažilo zavčas dát dohromady 50 obcí, aby bylo možno žádat o evropské peníze? To by ale vyžadovalo vlastní invenci a iniciativu státního aparátu!

A jak to vypadá?

Dostáváme se do stavu, kdy je státní aparát neschopen rozhodné akce. Státní správa svou nečinností už státu škodí. Ministerstva nepracují, jak mají, úředníci nenesou osobní odpovědnost, ministři se vymlouvají na neznalost zákonů a vyhlášek. Přes výzvy soudu nejsou schopni doložit svá tvrzení. Stávají se tak jen šašky, kteří blekotají pro pobavení a získání si publika. Jejich primární role ve společnosti - role správců chodu státu - je nahrazována rolí mediálních hvězd a kašpárků.

Současní ministři častokrát mluvili o nutnosti odměňování lidí podle skutečného výkonu, podle toho, jakou dává zaměstnanec svému zaměstnavateli přidanou hodnotu. Parlament loni jednal o téměř polovinu času déle než předloni. Přesto stále slyšíme o zákonech, které se novelizují ještě předtím, než vůbec vstoupí v platnost. Zajímalo by mě, jestli někdo z ministrů, poslanců nebo státních úředníků vrátí alespoň část mzdy! O tom, že by někdo odešel kvůli neschopnosti, ani neuvažuji. To platí jen pro obyčejné zaměstnance - když nepracuje dostatečně kvalitně, že je nahrazen jiným.


Co s tím? Těžko říci. Obyčejný člověk může buďto rezignovat, nebo se snažit ve volbách vybírat své zástupce obezřetněji. Nezbývá než doufat, že novináři povedou dostatečně tvrdý tlak na všechny hříšníky a jednou se snad dočkáme toho, co je v opravdu vyspělých demokraciích pravidlem. Že totiž neschopnost není ve státní správě tolerována.

Autor: Martin Pobucký | neděle 8.3.2009 19:15 | karma článku: 17,36 | přečteno: 898x
  • Další články autora

Martin Pobucký

Sociální spravedlnost podle TOP09

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP09 ukázal, jak si představuje politická strana pojem sociální solidarita. Jeho poslední nápad předčí vše, co zatím vymyslel. Zjistil, že i důchodci, matky samoživitelky a rodiny s malými dětmi, kteří často žijí na hranici chudoby, mohou být zdrojem příjmů pro bohaté banky a ministrovi spřátelené společnosti. Jinak by nemohl vymyslet to, co zveřejnil.

22.8.2011 v 9:22 | Karma: 39,11 | Přečteno: 2432x | Diskuse| Politika

Martin Pobucký

Vážení důchodci, děkujeme, odejděte!

Poslední dobou se v médiích mluví zejména o změně DPH, která ovlivní úplně všechny občany země a celou ekonomiku. Podle vlády je sjednocení sazeb daně na 20 % jedinou cestou ke spáse v podobě nového důchodového systému. Jenže co takové zvýšení bude znamenat právě pro důchodce?

6.3.2011 v 18:03 | Karma: 37,96 | Přečteno: 2388x | Diskuse| Politika

Martin Pobucký

Promarněná šance České televize

V sobotu se konala v Olomouci programová konference ČSSD. Poněkud netradičně na ní nebyli hlavními hosty politici, ale profesoři politologie, sociologie a ekonomie s nejrůznějšími pohledy na společnost. Vedli velice zajímavou diskuzi. Diváci České televize ale viděli politiky jiných stran debatující o úvodním projevu Bohuslava Sobotky, který zaujal ČT evidentně více, než diskuze moudrých mužů. Vskutku originální pojetí veřejnoprávní služby.

26.9.2010 v 19:10 | Karma: 18,79 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Ostatní

Martin Pobucký

Platy státních úředníků

V době voleb nebo výrazných ekonomických výkyvů se pravidelně mluví o výši platů státních úředníků, politiků a soudců. Někdy se podaří prosadit zmrazení platů některých skupin na dobu určitou (třeba po povodních), jindy projde – jakoby náhodou či mimochodem – zvýšení příjmů poslanců třeba spolu s učiteli. Přestože všechny parlamentní politické strany tvrdí, že s výší svých platů nejsou spokojeni (tedy že jsou neúměrně vysoké), žádnou výraznou změnu se nepodařilo za posledních dvacet let prosadit.

7.6.2010 v 9:34 | Karma: 19,22 | Přečteno: 1882x | Diskuse| Ostatní

Martin Pobucký

Tíha odpovědnosti

Známe to všichni, kdož přemýšlíme o důsledcích svého konání. Miliony lidí denně nasedají do automobilů a vydávají se vstříc nepředvídatelným situacím. Většinou to dopadne dobře, někdy však dojde k nehodě a ten, kdo problém způsobil, bývá potrestán. Každý musíme nést odpovědnost za své činy; i trestněprávní. Platí to však i u politiků?

5.12.2009 v 20:05 | Karma: 8,43 | Přečteno: 659x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Jsem 30letý informatik - analytik. Zajímám se o hudbu, literaturu, divadlo i film. Sleduji veřejné dění a vadí mi úpadek zájmu společnosti o věci veřejné, hrubnutí politické i společenské diskuze.