Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evropa byrokratická

V českých médiích proběhlo v minulosti mnoho informací o tom, co vše musíme změnit, jaká pravidla musíme dodržovat, co vše musíme „implementovat“. Stačí připomenout přemalovávání šipek pozemního značení odbočovacích pruhů, protože byly „příliš špičaté“, nebo balení koblih do igelitových pytlíků. Tyto případy jsou ukázkou komolení nařízení českými úředníky. Nyní se ovšem připravuje v Bruselu směrnice, která se dotkne všech milovníků vína.

Některé nápady bruselských úředníků vypadají sice rozumně, ale mají velké následky. Často jsou prosazovány pod tlakem velkých firem, jejichž cílem je zvýšení vlastního obratu. Vzpomeňme třeba na povolení vyrábět vodku z jakékoli zemědělské plodiny, pokud to bude uvedeno na etiketě. Vodka pochází zejména z Ruska, tak to moc nevadilo a v Evropě to umožnilo vyrábět více lihovin. Pak byl zase naopak rum uznán jako lihovina vyráběná výhradně z cukrové třtiny a jiné suroviny byly zakázány. Velké firmy mají třtiny k dispozici dosti.

Teď se v Bruselu připravuje legislativní směrnice, která by měla specifikovat růžové víno – tzv. rosé. To je typickým produktem např. francouzské oblasti Provence, kde má dlouhodobou tradici. Vyrábí se z modrých hroznů částečným prokvašením rmutu. Zjednodušeně lze říci, že jde o proces shodný s výrobou červeného vína. Rozdíl je v délce trvání fáze, při které získává víno svou barvu. Tak vzniká kvalitní růžové víno, které má svou charakteristickou vůni i chuť. Jde o lehký lahodný nápoj; tedy pokud se udělá správně.

Někteří velkoproducenti levných potravin ale vyrábí rosé přidáním vína červeného do bílého. Vzniká tak podivná směs, která může mít rosé podobnou barvu, ale v podstatě jde o bílé víno. Lze tak koupit například růžové Chardonnay nebo Sauvignon. Taková směska má charakter bílého vína, od kterého se liší jen barvou. O bílé víno již ale nejde.

A právě z pohledu velkoproducentů takových moků je vhodné, aby bylo možné prohlásit takové směsky za růžová vína. Na trhu by se tak mohly objevit produkty vyrábění z méně kvalitních stolních odrůd vedle kvalitních – a samozřejmě dražších – opravdových rosé. Zákazník méně poučený by si tak mohl koupit něco, co nemá s růžovým vínem nic společného.

A v čem že je problém? Během posledních dvaceti let se naše vinařství velmi vzchopilo – začalo se orientovat převážně na kvalitu. Nyní máme drobné vinaře s vlastními prosperujícími podniky, jejichž vína získávají ocenění v celém světě (naše bílá vína jsou vysoce hodnocena, červená mají například i zlaté medaile z Paříže). Potvrzuje se, že kvalitní zboží prodávané za rozumnou cenu může kultivovat zákazníka, uživí výrobce, zlepšuje přirozenou konkurenci a zkvalitňuje produkty. Zároveň se na trhu udržuje stabilita, která prospívá všem. A to platí obecně – nejen u nás.

Pokud ale povolíme vyrábět růžová vína mícháním bílých a červených, dojde k zaplavení trhu nekvalitní břečkou, což ve výsledku nepomůže nikomu jinému než jejím producentům. Za pár let budeme opět řešit problém, co s nadprodukcí nekvalitního vína v Evropě stejně jako před pár lety u stolních odrůd. Francouzští vinaři si již protesty vymohli zmrazení prací na směrnici. Je škoda, že u nás se o ní nemluví vůbec. V poslední době byly holt důležitější věci na přetřes.

Je asi správné, že se evropští úředníci snaží nějakým způsobem stanovit závazná pravidla tak, aby měli všichni rovné podmínky. Nemělo by se tak ale dít na úkor kvality. Pravidla by měla být stanovena podle kvality a ne kvantity. To povede ke zkvalitnění výrobních procesů, nákupu nových technologických zařízení. Může dojít k rozšiřování provozů a zvětšování investic do vinařství. Pokud snížíme nároky na kvalitu, můžeme se jednou dočkat situace z onoho starého vtipu, ve kterém umírající vinař předává svému synovi velké tajemství, že víno lze vyrábět i z vinné révy.


Autor: Martin Pobucký | neděle 14.6.2009 13:22 | karma článku: 9,79 | přečteno: 583x
  • Další články autora

Martin Pobucký

Sociální spravedlnost podle TOP09

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP09 ukázal, jak si představuje politická strana pojem sociální solidarita. Jeho poslední nápad předčí vše, co zatím vymyslel. Zjistil, že i důchodci, matky samoživitelky a rodiny s malými dětmi, kteří často žijí na hranici chudoby, mohou být zdrojem příjmů pro bohaté banky a ministrovi spřátelené společnosti. Jinak by nemohl vymyslet to, co zveřejnil.

22.8.2011 v 9:22 | Karma: 39,11 | Přečteno: 2432x | Diskuse| Politika

Martin Pobucký

Vážení důchodci, děkujeme, odejděte!

Poslední dobou se v médiích mluví zejména o změně DPH, která ovlivní úplně všechny občany země a celou ekonomiku. Podle vlády je sjednocení sazeb daně na 20 % jedinou cestou ke spáse v podobě nového důchodového systému. Jenže co takové zvýšení bude znamenat právě pro důchodce?

6.3.2011 v 18:03 | Karma: 37,96 | Přečteno: 2388x | Diskuse| Politika

Martin Pobucký

Promarněná šance České televize

V sobotu se konala v Olomouci programová konference ČSSD. Poněkud netradičně na ní nebyli hlavními hosty politici, ale profesoři politologie, sociologie a ekonomie s nejrůznějšími pohledy na společnost. Vedli velice zajímavou diskuzi. Diváci České televize ale viděli politiky jiných stran debatující o úvodním projevu Bohuslava Sobotky, který zaujal ČT evidentně více, než diskuze moudrých mužů. Vskutku originální pojetí veřejnoprávní služby.

26.9.2010 v 19:10 | Karma: 18,79 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Ostatní

Martin Pobucký

Platy státních úředníků

V době voleb nebo výrazných ekonomických výkyvů se pravidelně mluví o výši platů státních úředníků, politiků a soudců. Někdy se podaří prosadit zmrazení platů některých skupin na dobu určitou (třeba po povodních), jindy projde – jakoby náhodou či mimochodem – zvýšení příjmů poslanců třeba spolu s učiteli. Přestože všechny parlamentní politické strany tvrdí, že s výší svých platů nejsou spokojeni (tedy že jsou neúměrně vysoké), žádnou výraznou změnu se nepodařilo za posledních dvacet let prosadit.

7.6.2010 v 9:34 | Karma: 19,22 | Přečteno: 1882x | Diskuse| Ostatní

Martin Pobucký

Tíha odpovědnosti

Známe to všichni, kdož přemýšlíme o důsledcích svého konání. Miliony lidí denně nasedají do automobilů a vydávají se vstříc nepředvídatelným situacím. Většinou to dopadne dobře, někdy však dojde k nehodě a ten, kdo problém způsobil, bývá potrestán. Každý musíme nést odpovědnost za své činy; i trestněprávní. Platí to však i u politiků?

5.12.2009 v 20:05 | Karma: 8,43 | Přečteno: 659x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Přijíždí nový slovenský prezident Pellegrini a začíná usmiřování špiček

26. června 2024  6:45

Nový slovenský prezident Petr Pellegrini přijíždí do Prahy na první zahraniční návštěvu v nové...

Ministři obrany USA a Ruska si zvedli telefon, poprvé od loňského března

25. června 2024  21:47,  aktualizováno  26.6 6:38

Americký ministr obrany Lloyd Austin po telefonu hovořil se svým ruským protějškem Andrejem...

Česko má nejvíce malých varen pervitinu v Evropě, říká zpráva centrály

26. června 2024  6:35

Česko vede v počtu malých laboratoří na výrobu metamfetaminu v Evropě. Tento způsob produkce je...

Assange je volný. U amerického soudu přiznal vinu a míří do Austrálie

26. června 2024  2:15,  aktualizováno  6:08

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange ve středu před americkým soudem na souostroví Severní Mariany...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Jsem 30letý informatik - analytik. Zajímám se o hudbu, literaturu, divadlo i film. Sleduji veřejné dění a vadí mi úpadek zájmu společnosti o věci veřejné, hrubnutí politické i společenské diskuze.