Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Matky alkoholičky II.

V rámci terapií závislé ženy otvírají témata začátku svého popíjení. Každá žena má svůj vlastní příběh. Samozřejmě riskantní období je věk, kdy už se člověk blíží k dospělosti, ale ještě nemá žádnou zodpovědnost. Jsou to mejdany a alkoholové tahy mládí. Alkohol dodával sebevědomí, rozvazoval jazyk, lehčeji docházelo k seznámení.  Už tady si některé ženy oblíbily uvolněné pocity, které alkohol přináší.

zdroj obrázek:femina.cz

Skupina žen se dostává do závislosti už dlouho před porodem. Tato skupina mladých žen zapíjí smutek třeba z toho, že jsou nezadané, nelíbí se samy sobě, hledají lásku. Často si nesou z rodiny chybějící tak důležitý pocit bezpečí a nepřijetí. To se odráží do dalších vztahů.

Zažila jsem alkoholičku, která prošla od 18  let několika léčbami závislosti. Měla přísné rodiče, kteří ji vedli k všestranné dokonalosti a vysokému výkonu. Jako ventil z rodičovského okleštění jí pomáhal alkohol. Dostávala se do opravdu složitých abstinenčních příznaků doprovázených deliriem tremens (halucinace a bludy) a několikrát se alkoholem přiotrávila. Tato žena se naposledy napila ve svých 28 letech, kdy čekala miminko. Pak najednou přestala pít (pobytovou léčbou závislostí). Našla motivaci k žití – rodinu a samostatné bydlení. Dnes je tomu pět let, má dvě děti a zcela abstinuje od návykových látek. Mezi mladými alkoholičkami nejsou výjimkou ženy v dětství zneužívané a s prožitkem znásilnění.

Jsou ženy, které více začínají pít v době po porodu a na mateřské dovolené. Jako důvod uvádějí samotu, stereotyp, ztrátu svobody. Rizikovou skupinou jsou třeba tzv.„zelené vdovy,“ které žijí v nově postavených domech na okraji velkých měst. Manžel finančně zabezpečuje rodinu. Daň za to je samota ženy po celý den.

Alkoholová závislost se nevyhýbá ani ženám ve věku středním, zralém, dokonce i pozdním. To je další skupina žen, která alkoholem ventiluje problémy v letitém stereotypním manželství, problémy s dětmi, rozvod, následnou samotu.    

Často mně v životě provází otázka: „Mohou ženu k alkoholu přivést poporodní deprese nebo pocity, že je špatnou matkou, partnerkou…? Nebo jsou důvody jinde?“

Poporodní deprese i další jakékoli psychické rozlady a problémy určitě ženu přivést k alkoholu mohou. Ale popíjením se nic nevyřeší. Na chvilku člověk sice cítí uvolnění, ale v důsledku však alkohol problémy ještě prohlubuje. Při pravidelném popíjení riskujeme propad do závislosti. Hranice mezi užíváním alkoholu a závislostí na alkoholu je velmi tenká. Člověk ani nepostřehne a najednou se točí v bludném bezvýchodném kruhu plným výčitek.

Při psychických problémech (kolísání nálad,deprese, úzkosti), které trvají déle jak 14 dníje třeba navštívit odborníka. Není se zač stydět, naopak. Předejdeme tak dalším možným problémům. A když to odlehčím, v dnešní době je  mít vlastního lékaře na očistu duše moderní.  

Pokud má žena pocit, že je špatnou maminkou či partnerkou, také je dobré o svém pocitu s někým mluvit. Vlastně jakýkoli problém je třeba ventilovat a nenechávat si ho pro sebe, protože v nás jenom bují a vytváří další problémy. Když nepomáhá rozhovor s blízkými, vyhledejme odborníka, stejně jako v případě psychických problémů.   

Mnohé ženy tvrdí, že malé množství alkoholu neškodí dokonce ani v těhotenství…

Já bych si alkohol v těhotenství nedoporučovala. Alkohol je „jed“ a plodu může hodně uškodit. Jedna maminka před svým těhotenstvím pila alkohol ve větší míře. Byla přesvědčená, že může kdykoli přestat. Pak v těhotenství najednou zjistila, že to není tak jednoduché. Pokud člověk není schopen vynechat alkohol, i když má nějaký závažný důvod  ( těhotenství, zdraví ), jedná se o závislost. Maminka, o které mluvím, alkohol omezila, ale dvakrát týdně si skleničku vína dala. Dítě se narodilo předčasně ve 27 týdnu těhotenství. Mamince odtekla plodová voda. Když se ptala na důvod, lékař jí sdělil, že toto se stává u silných kuřáků. Maminka je nekuřačka. Své popíjení nepřiznala. Kouření je závislost stejně jako alkoholismus. Sama v sobě dlouho zpracovávala pocit a strach, za co všechno u jejího předčasně narozeného dítěte bude moci neodepřený alkohol v těhotenství. Dítě přežilo, ale postupem času se u něj objevila vada řeči. Výčitky svědomí maminka zaháněla alkoholem, až skončila jako alkoholička v léčebně. Tento případ dopadl dobře, dítě roste a maminka nepije. Ale není tomu vždycky tak.      

 

Pokračování příště...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Monika Plocová | sobota 6.8.2011 12:01 | karma článku: 16,67 | přečteno: 2048x
  • Další články autora

Monika Plocová

Na útěku

Měl modré oči. Byl ne příliš vysoký, trochu při těle a velmi smutný. Přesto se zasmál, když mi podával ruku na pozdrav. Byl to křečovitý smích, moc dobře jsem si toho všimla.

16.5.2024 v 13:38 | Karma: 8,25 | Přečteno: 218x | Společnost

Monika Plocová

Vždy to má smysl

Poznala jsem ji , když jsem ještě pracovala ve státní léčbě závislostí. Byla moc milá. Bylo jí okolo šedesáti let. Měla krátké šedivé kudrnaté vlasy a brýle. Nevím proč zrovna teď, ale vzpomněla jsem si n ni.

2.5.2024 v 14:59 | Karma: 15,92 | Přečteno: 307x | Společnost

Monika Plocová

Květinový sen

Adéla sedí v kuchyni na svém místě. V ruce má malý kapesní nožík, její nožík. Ano, tomu koutku říká „mé místo“. Je to kousek prostoru kuchyně, kde se cítí v bezpečí.

22.3.2024 v 15:27 | Karma: 12,26 | Přečteno: 282x | Společnost

Monika Plocová

Rozhodnutí

Stojím před tou budovou. Otvírají se bílé dveře. “No tak pojďte”, říká mi silnější paní. Chce se mi strašně brečet. Je to jen moment, kdy se za mnou ty bílé dveře zaklapnou zevnitř. Uvědomuji si, že teď už není jiné cesty.

3.3.2024 v 16:50 | Karma: 32,91 | Přečteno: 2846x | Společnost

Monika Plocová

Kdo za to může?

Řekl jsem jasně: „Pavla se půjde učit na kadeřnici! Jsi snad hluchá?“ „Pavla chce jít studovat gymnázium“, řikala mi to. „Prosím tě, ty tvoje názory! Na co studovat.. Prachy potřebuje vydělávat! O tom je život!“

8.2.2024 v 13:48 | Karma: 20,53 | Přečteno: 722x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  15:37

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Vztahy s Českem jsou podle Posselta blízké. Na sjezdu varoval před nacionalisty

17. května 2024  6:15,  aktualizováno  15:10

Sudetští Němci si v příštích dvou letech chtějí společně s Českem připomenout 80. výročí konce...

Aktivisté si spletli lodě. Ta s municí pro Česko nakonec ve Španělsku nezakotví

17. května 2024  15:04

Protesty aktivistů a levicových stran proti vylodění lodi Borkum ve španělské Cartageně jsou zřejmě...

Policie řeší schvalování atentátu na Fica. V zahraničí vyhrožují státníkům

17. května 2024  14:33,  aktualizováno  14:57

Čeští policisté se budou dále zabývat dvěma z internetových příspěvků schvalujících středeční útok...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 107
  • Celková karma 17,33
  • Průměrná čtenost 1496x
"Pomáhám lidem překonat problémy, životní krize a závislosti. Otvírám v nich cestu do vlastního nitra, cestu k sobě.  Navádím je na nový způsob života bez úniků od sebe sama. Probouzím v nich smysl, stejně jako jsem ho kdysi probudila v sobě“.

Jsem žena, terapeutka, adiktoložka, jsem člověk. V životě jsem zažila spoustu příběhů lidí, kteří se dostali do závislosti na alkoholu či jiných návykových látkách. Před mnoha lety jsem závislost prožila. Díky svému poslání mohu zažívat příběhy těchto lidí, kteří si vybojovali zpět zdraví a kvalitní život, stejně jako kdysi já. Jsem autorkou léčebného pobytového systému v délce 33 dní. Jsem zakladatelkou prvního soukromého anonymního zařízení pro překonání závislosti -  Branického sanatoria Moniky Plocové. Pomáháme formou pobytového programu i formou ambulantních individuálních programů pro překonání závislosti.

Monika Brenner (Plocová) 

www.monikaplocova.cz

www.facebook.com/mgrmonikaplocova

plocova@monikaplocova.cz