Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Holé větve ve větru

"Je to začarovaný kruh, v němž se člověk zmítá. Každý den si dává nové a nové předsevzetí, že už se to nikdy nesmí stát, že už to nikdy nepřipustí. Opak je pravdou. Následné ráno s hrůzou v očích zjišťuje, že už je to tady znovu, zase ta slova: "Už se toho ani nedotknu!" 

Dennodenně se ptá: "Proč zase?" Tuší už, že má nějaký závažný problém, ale bojí se připustit si ho. Moc se ho bojí. "Zvládnu to sám," říká si, ale den za dnem znovu a znovu poznává, že to zase nezvládl. "Nemám pevnou vůli," říká si. Netuší, že problém, s nímž se potýká, není už jen otázkou pevné vůle.Ten člověk je nemocný a jako každá nemoc i ta jeho se musí léčit. Sám ji nepřekoná. Potřebuje pomoc druhých."

Světlana byla přivezena do léčebny závislostí jedno podzimní ráno. Byla uložena na detox. Měla za sebou několikadenní intenzivní pití alkoholu, které vyústilo pádem do bezvědomí. Děti jí našly na zemi v kaluži krve. Nereagovala. "Buď se půjdeš léčit, nebo od tebe odejdu i s dětmi", řekl jí ráno manžel. Nechtěla se jít léčit. Současně ale cítila, že jí nic jiného nezbývá. Má přece děti!

Odhodlání podstoupit léčbu závislosti na alkoholu se vytrácelo hned během prvního dne. Delirium tremens, které prožívala pacientka vedle ní, v ní vyvolalo přesvědčení, že je v léčebně omylem. (Delirium tremens je alkoholická psychóza, kdy člověk má halucinace a bludy. Vidí a slyší co není.)

„Nejsem na tom přece tak špatně jako ona, nikdy jsem takové stavy neměla, nebudu tady. Zvládnu to sama. Po tom co jsem tu viděla se už nikdy nenapiju," říkala si. Světlaně chyběl náhled na vážný problém, který má. Je závislá na alkoholu. To, co jí táhne ven je sám alkohol a touha po něm.

Ještě chvíli vydržela. Schoulila se pod nemocniční peřinu a plakala. Po chvíli vykoukla a vlastně poprvé se pořádně rozhlédla po místnosti. Zaujalo ji okno, kterého si teprve teď všimla přímo nad sebou. Byl to jediný kontakt s venkovním světem. Dvě holé větve, které se klátily ve větru, čekaly na jaro stejně jako ona. To už bude jistě zase zpátky doma.

Podává reverz. Lékař zavolal manžela. Vrhla se mu okolo krku. Odstrčil ji se slovy: "Jestli teď půjdeš domů, rozvedu se a děti si vezmu do péče!" Zklamaná práskla dveřmi sesterny a schoulila se zpět pod nemocniční peřinu na své posteli. V tuto chvíli jsem se s ní setkala. Přišla jsem na detox dělat psychoterapeutickou skupinu. Světlana se na můj impulz posadila jen s nechutí. Seděla pak schoulená do klubíčka.

Představila jsem se: "Jmenuju se Monika, jsem alkoholička a abstinuju deset let. Pracuju tady v léčebně jako terapeutka." Pak jsem se rozpovídala o sobě a svém životě. Světlana zpozorněla. Do této chvíle měla pocit, že je s problémem sama a nikdo jí nemůže pochopit. "Lékaři, těm se to říká, oni nemůžou vědět jak mi je. Jsou na tom slušném neposkvrněném břehu, kdežto já jsem svou slušnost utopila v moři alkoholu. Vždyť oni nemůžou vědět, jaké to je, když se člověk sápe ze všech sil na břeh a nedojde ani na mělčinu. Nemůžou pochopit ty mohutné vlny, které člověka vrací zpět do moře. Znají to jen z knih, nezažili to. Ale Monika to zažila na vlastní kůži!" Vedla v duchu rozpravu sama se sebou.

Světlana se rozhodla začít komunikovat. Na konci skupiny si řekla sama pro sebe: „Když se z toho vyhrabala ona, je vidět, že to jde. Musím se z toho vyhrabat taky!“ Setkání s člověkem, který se ze závislosti dostal, v ní vzbudilo velkou naději. Zaťala se. Teď jen překonat detox!

Za týden už se Světlana ocitla v režimu léčby závislostí. Za branami bílých uzamčených dveří. Dostala se na trojlůžák. Spolubydlící ji byly přiděleny - mladá, pětadvacetiletá alkoholička a dvacetiletá narkomanka. Měla za sebou pět dní léčby. Teď už jen přežít těch 79 dalších.

Se Světlanou jsem pracovala celou léčbu. Byla velmi citlivá, často plakala, uzavřená. Měla obrovské pocity viny.

Asi po dvou týdnech v léčbě začala otevřeně povídat o svém životě.
"Když já se bojím něco říct, abych to neřekla špatně. Mám pocit, že ze mě vždycky vyleze taková blbost! Tím to vlastně začalo. Když jsem řekla doma co cítím, manžel mě odbyl, že to asi cítím špatně. Ať radši nic neříkám. Já jsem vlastně nikdy neměla sebevědomí. Manžel byl od počátku našeho manželství ten, kdo rodinu vedl. Ale mě to pak začalo vadit, že nemůžu nic říct. A taky je doma všechno samozřejmé. Nikdy jsem nic neudělala dobře, všechno se dá prý zlepšit. Manžel je do noci v práci a když přijde, tak prudí. Já jsem doma se dvěma malými dětmi a hrabe mi. Začala jsem mít do toho strach, že jsem opravdu pitomá a blbá. A ještě ke všemu jsem pořád sama. Alkohol mi pomáhal. Před deseti lety mi stačila dvojka bílého, teď už mi nestačí dva litry vína. A taky mě nepustil do práce, i když naší malé Terezce už je deset. A peníze mi nedával. Na nákupy jsem musela chodit o víkendech jenom s ním."

Z léčby už Světlana odcházela s předsevzetím: „Už nikdy nechci do těch hrůz a výčitek zpátky, udělám pro to, co budu moct, abych se do pití už nedostala“.

Byla jsem s ní v kontaktu ještě dva roky. Chodila ke mě ambulantně na doléčování. Pak se mi vytratila. Je to týden, co jsem ji potkala.

" Jééé..Moniko", ozvalo se mi za zády.

"Světlana! Jak se máte?" zajímalo mě. Moc ráda jsem ji viděla.

"Jsem rozvedená, Moniko. A představte si, že pracuju ve školství. Učím. Věřila byste tomu? Mám nového přítele." Mluvila a mluvila. Nebyla k zastavení.

"A jak se to všechno stalo, Světlano?" zeptala jsem se, když jsem se propracovala ke slovu.

"Nepiju ani kapku a přestala jsem se stydět mluvit. A poslouchám svoje pocity. Pamatujete přece, vždyť jste nás to učila v léčbě, " dodala.

Kývla jsem. Je krásné vidět, jak duše, která kdysi málem odešla ze života, našla cestu zpátky.

 

PS: Své pocity z detoxu  popsala Světlana v deníku a dovolila mi je v článku použít. Díky Světlano!!

Autor: Monika Plocová | pondělí 12.12.2011 20:31 | karma článku: 14,92 | přečteno: 992x
  • Další články autora

Monika Plocová

Vždy to má smysl

Poznala jsem ji , když jsem ještě pracovala ve státní léčbě závislostí. Byla moc milá. Bylo jí okolo šedesáti let. Měla krátké šedivé kudrnaté vlasy a brýle. Nevím proč zrovna teď, ale vzpomněla jsem si n ni.

2.5.2024 v 14:59 | Karma: 15,30 | Přečteno: 265x | Společnost

Monika Plocová

Květinový sen

Adéla sedí v kuchyni na svém místě. V ruce má malý kapesní nožík, její nožík. Ano, tomu koutku říká „mé místo“. Je to kousek prostoru kuchyně, kde se cítí v bezpečí.

22.3.2024 v 15:27 | Karma: 12,26 | Přečteno: 267x | Společnost

Monika Plocová

Rozhodnutí

Stojím před tou budovou. Otvírají se bílé dveře. “No tak pojďte”, říká mi silnější paní. Chce se mi strašně brečet. Je to jen moment, kdy se za mnou ty bílé dveře zaklapnou zevnitř. Uvědomuji si, že teď už není jiné cesty.

3.3.2024 v 16:50 | Karma: 32,91 | Přečteno: 2836x | Společnost

Monika Plocová

Kdo za to může?

Řekl jsem jasně: „Pavla se půjde učit na kadeřnici! Jsi snad hluchá?“ „Pavla chce jít studovat gymnázium“, řikala mi to. „Prosím tě, ty tvoje názory! Na co studovat.. Prachy potřebuje vydělávat! O tom je život!“

8.2.2024 v 13:48 | Karma: 20,53 | Přečteno: 718x | Společnost

Monika Plocová

Klobouk dolů

„Potřebuju pomoct.. Pomůžete mi?“ Ten hlas v telefonu mi byl povědomý. „Tady Věra...Pamatujete si na mě?“. Ano, jasně Věra, došlo mi. Mám ji na Facebooku a občas zahlédnu, jak se jí daří.

9.12.2023 v 15:41 | Karma: 20,96 | Přečteno: 579x | Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  15:25

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi....

Evropa potřebuje migrační pakt, míní Jourová. Je špatný, reagovala Pošarová

5. května 2024  14:47

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová uvedla, že Evropa nezvládá migraci a proto potřebuje...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Nemít nohu nevadí. Hendikepovaní soutěží s „normály“, občas je i drtí

5. května 2024  14:05

Ty příběhy přináší téměř každý podobný závod a dá se očekávat, že je bude mít i právě skončený...

  • Počet článků 106
  • Celková karma 20,25
  • Průměrná čtenost 1510x
"Pomáhám lidem překonat problémy, životní krize a závislosti. Otvírám v nich cestu do vlastního nitra, cestu k sobě.  Navádím je na nový způsob života bez úniků od sebe sama. Probouzím v nich smysl, stejně jako jsem ho kdysi probudila v sobě“.

Jsem žena, terapeutka, adiktoložka, jsem člověk. V životě jsem zažila spoustu příběhů lidí, kteří se dostali do závislosti na alkoholu či jiných návykových látkách. Před mnoha lety jsem závislost prožila. Díky svému poslání mohu zažívat příběhy těchto lidí, kteří si vybojovali zpět zdraví a kvalitní život, stejně jako kdysi já. Jsem autorkou léčebného pobytového systému v délce 33 dní. Jsem zakladatelkou prvního soukromého anonymního zařízení pro překonání závislosti -  Branického sanatoria Moniky Plocové. Pomáháme formou pobytového programu i formou ambulantních individuálních programů pro překonání závislosti.

Monika Brenner (Plocová) 

www.monikaplocova.cz

www.facebook.com/mgrmonikaplocova

plocova@monikaplocova.cz