Ještě jednou (ne)obnovitelné zdroje

Podruhé do stejné řeky nevstoupím, ale chci ještě upozornit na důležitou verbální stránku diskuze o obnovitelných zdrojích: Spojení "obnovitelné zdroje" je klasický newspeakový termín, evokující v naprostém rozporu s realitou představu čehosi, co jsouc spotřebováno, zázračně povstane znovu jako bájný Fénix z popela. Ale dosaďme místo "obnovitelné" slovo "nekonečné" či "nevyčerpatelné" - a už to tak dobře nezní.

Co se nám coby "obnovitelné" čili nevyčerpatelné a stále k dispozici jsoucí podsouvá?

Sluneční energie, větrná energie, vodní elektrárny, spalování "biomasy" atd.

Co k tomu říci:

Sluneční a větrná energie jsou zdroje dávno známé a doplňkově využívané tam, kde jsou pro to podmínky: větrný mlýn v Polabí, větrník na zahradě vašeho souseda, tradiční využívání větrných mlýnů v Holandsku či severním Německu nebo solární ohřev vody v černém barelu nejsou dokladem něčí uvědomělosti, ale spontánního logického využití místně dostupného, levného, ale také jen místně využitelného zdroje energie.  Nové technologie zlepšují a rozšiřují využitelnost těchto zdrojů, ale má to své meze a dominantní zdroje to nebudou. Mimo jiné proto, že jsou to tzv. řídké zdroje energie, jak to výstižně nazývají fyzikové.

Hydroenergetika funguje dobře, pokud je využívána v souladu s přírodními podmínkami. Několik málo zemí, jako je Rakousko či Norsko, má pro tento způsob výroby energie dokonce podmínky ideální, takže zde může hydroenergetika být i v převaze, jinde je nutno budovat přehradní nádrže, a to má opět své meze.

Spalování čehokoliv, ať se tomu dávají různé dobře znějící názvy jako biomasa či biopaliva, je prostě spalování. Že se tím šetří fosilní paliva je možné, ale ta biomasa také nepovstala z ničeho, takže tam, kde biomasa vyrostla, něco ubylo. Fyzikální zákony opět platí.

Jak je to s tou obnovitelností čili nevyčerpatelností? Slunce tu pravda ještě pár miliard let bude, opravdu takřka věčnost proti předpokládané životnosti naší civilizace, natož proti délce života jednoho člověka. Ale vyrábět elektřinu pro celou zeměkouli nebude. Slunci děkujme za to, že umožnilo vznik života na Zemi, že zajišťuje stabilní podmínky pro jeho udržení a víc od něj nežádejme,

Kde se tedy bere úporná snaha vydávat Slunce za ideální zdroj energie? Je to myslím jako s komunismem - "Každému podle jeho potřeb" nebo "Slunce svítí zadarmo a pro každého" - obojí je utopie a obojí se dobře poslouchá, jen při té realizaci se to vždycky nějak zadrhne. 

Takže nám stejně zbývají jen stará dobrá fosilní paliva, jaderná energetika a jednou snad termojaderná fúze, antihmota či něco opravdu nového. Těšme se na to a zatím šetřme. A pracujme, komunismus taky nebude.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Široký | středa 23.11.2011 13:46 | karma článku: 19,14 | přečteno: 1006x