Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Jak Gottwald prchal před spravedlností. Za nedůstojnou urážku Masaryka se skryl v Moskvě

Klement Gottwald v roce 1934 ztropil s dalšími soudruhy skandál při volbě prezidenta republiky v roce 1934. Průběh samotné volby však nedůstojně narušovali komunističtí zákonodárci, což pro ně mělo trestněprávní důsledky.

V květnu 1934 rozčeřila politickou hladinu prezidentská volba, v níž byl jasným favoritem T. G. Masaryk, a to i přes svůj pokročilý věk. Proti němu nasadili komunisté, kteří byli od roku 1921 v opozici proti demokratickému systému první republiky, svého vůdce Klementa Gottwalda. Samozřejmě měli realistická očekávání a nečekali, že by Gottwald mohl být skutečně zvolen, ale volbu nové hlavy státu chtěli náležitě propagandisticky využít.

Komunistický skandál při volbě prezidenta

Současně komunisté pojali schůzi, na níž se volil prezident, jako důmyslnou provokaci, která měla zřejmý "kraválistický" nádech. KSČ nechala vytisknout letáky s heslem Ne Masaryk, ale Lenin!, který nechala kolovat meži svými organizacemi a také v parlamentu. Zmíněné heslo pak měli komunističtí poslanci a senátoři sborově vykřikovat při volbě prezidenta a soustavně tak narušovat schůzi. O to, aby celá taškařice zvlášť vynikla, se staral poslanec Josef Štětka, který udílel 24. května 1934, kdy se volba uskutečnila, pokyny ve Vladislavském sále Pražského hradu. 

Ten den se shromáždili ve staroslavném sále zákonodárci, aby zvolili T. G. Masaryka znovu prezidentem. Poté, co začala volba, si komunističtí zákonodárci stoupli a začali na celé kolo volat ,,Ne Masaryk, ale Lenin!". Střídavě pak křičeli nebo pískali a rušivě tak zasáhli do důstojnosti volby. 

Státní moci však došla s komunisty po tomto skandálu trpělivost a vydala celkem 4 zatykače - na Gottwalda, Štětku, Václava Kopeckého a Josefa Krosnáře. Komunistická čtveřice navíc byla vyhlášenými provokatéry, která záměrně dráždila státní aparát. Možný trest byl v tomto případě vysoký, Gottwaldovi například hrozilo v součtu ostatních trestů až několik let vězení. Strana se nemohla obejít bez své nezpochybnitelné autority po tak dlouhou dobu.

Komunistické ústředí ihned po volbě, při níž zvítězil jasně Masaryk, doporučilo Gottwaldovi a Kopeckému, aby před trestním stíháním uprchli do Sovětského svazu. Ostatní poslanci měli setrvat doma a skrývat se. Gottwaldovi se však zpočátku nechtělo odejít, chtěl pracovat ve své soukromé ilegalitě i nadále v Československu. Změnil image, když si nechal narůst knírek a začal nosit brýle. Nakonec ovšem uznal, že jeho pobyt je v Československu více než nežádoucí a přece jen do Moskvy utekl, stejně jako Kopecký, protože reálně hrozilo jejich zatčení. 

Krosnář byl nakonec zajištěn, Štětka tak učinil poněkud teatrálním způsobem, když v přestrojení dorazil do parlamentu a tam se po vypjatém a nenávistném projevu na pokyn komunistického vedení nechal zatknout. Gottwald s Kopeckým pobyli v Sovětském svazu až do únoru 1934. Vůdce KSČ tak prodléval v této zemi v době, kdy probíhaly velké Stalinovy čistky a na Gottwaldovy pozdější souhlasné postoje s politickými procesy měl přirozeně pobyt v Sovětském svazu velký vliv v tom směru, že jakékoliv názorové kolísání může skončit pro dotyčného skutečně špatně, protože v sázce byl jeho život

Politický handl soudruhy zachránil

V Sovětském svazu se Gottwald zapsal velmi dobře a navázal mnoho kontaktů se soudruhy v Komunistické Internacionále. Do Československa se mohl vrátit v únoru 1936, kdy proběhl politický handl v prezidentské volbě v roce 1935, kdy neměl Edvard Beneš, který se stal Masarykovým následovníkem, své zvolení jisté. Za komunistické hlasy však bylo zrušeno trestní stíhání všech 4 poslanců, kteří mohli opět zasednout v parlamentu. 

Tentokrát už bez většího skandálu, protože KSČ se v této době připojila k tzv. lidové frontě proti fašismu a projevila větší vstřícnost vůči demokratickému systému, s nímž hodlala napříště v boji proti fašistickému nebezpečí úžeji spolupracovat. 

 

Autor: Petr Duchoslav | úterý 9.4.2024 15:31 | karma článku: 17,11 | přečteno: 421x
  • Další články autora

Petr Duchoslav

O mírových (Orbánových) zastávkách, které vedou do (ruského) pekla

Viktor Orbán jel do Moskvy bez jakéhokoliv mandátu EU, kterou utilitaristicky využívá dle aktuálních politických potřeb, aby zde prý konečně dojednal mír na Ukrajině. Orbánovi ještě asi nikdo neřekl, že Putin žádný mír nechce.

6.7.2024 v 11:26 | Karma: 20,69 | Přečteno: 502x | Diskuse | Politika

Petr Duchoslav

Socialismus jako věčná utopie aneb trpné čekání na revoluci, která už asi nikdy nepřijde

I dnes existují ve světě desítky komunistických stran, které usilují o revoluční překonání kapitalistické společnosti a nastolení sociálně spravedlivé. Nemálo lidí tomu věří i po hrůzách, jež způsobily komunistické režimy.

20.6.2024 v 22:30 | Karma: 12,96 | Přečteno: 211x | Diskuse | Politika

Petr Duchoslav

Mír a diktát. Pojmy, které se i dnes často pletou

Putin zveřejnil své podmínky míru, které však ve skutečnosti nejsou žádným mírem, ale diktátem, který chce vnutit druhému. Ukrajinu by zbavil velké části vlastní suverenity, která by byla v budoucnu ještě více okrajována.

16.6.2024 v 11:17 | Karma: 34,58 | Přečteno: 1742x | Diskuse | Politika

Petr Duchoslav

Jak dál na Slovensku? Ve hře je i příklon k autoritářštějšímu stylu vládnutí

Jaký bude další politický vývoj na Slovensku po atentátu na Roberta Fica? Není vyloučena cesta autoritářštěji vedeného státu. To vše pod záminkou toho, že liberální styl vládnutí v podstatě selhal a je napříště zhoubným reliktem.

19.5.2024 v 22:19 | Karma: 13,18 | Přečteno: 261x | Diskuse | Politika

Petr Duchoslav

O kohoutech a lidech. Narazili jsme už na politické dno?

Ve volebních kampaních hnutí ANO začíná mít zřejmě neodmyslitelné místo kohout, s nímž se nyní zvěčnil i z jeden z kandidátů do europarlamentu. Člověk se jen může zamýšlet, do jaké míry se už vyprázdnil věcný obsah politiky.

12.5.2024 v 13:07 | Karma: 27,53 | Přečteno: 2538x | Diskuse | Politika
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 21,47
  • Průměrná čtenost 744x
Jsem novinář a publicista, kterého zajímá každodenní dění v naší zemi i ve světě. Tyto události pak kriticky reflektuji ve svých četných blozích či komentářích.

Seznam rubrik