Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jaký užitek společnosti přináší investor?

Za každou práci, která je užitečná pro ostatní, dostanete peníze. Za co investoři dostávají peníze? Pro koho je užitečný to, co dělají? 

Dělník přeci vyrobí vše. Proč se musí dělit o zisk z prodaného výrobku s vedením a majitelem firmy? Stejně jako vedení uznává hodnotu jeho práce, tak by měl uznat hodnotu práce vedení.
Práce dělníka je fyzická a tak jí každý vidí. Práce vedení už tak jasně vidět není. Už nejsou vidět potřebné dovednosti. Pokud dělník z nějakého důvodu nevidí hodnotu práce vedení, proč tedy když je tato práce nadhodnocená (jednoduchá, zbytečně moc dobře placená) podle něho, tak jí nezačne sám dělat? Brání mu snad ty neviditelné dovednosti, výmluvy nebo stát?
Přesto muže být někdo názoru „nebudu investorem“, který žije jen z majetku, kde ostatní na něj dělají, aby měl zisk. Zjednodušeně nevidí užitek, kterou přináší práce investora.
Dejme tomu, že člověk chce dělat. Třeba obdělávat půdu a zásobovat lidi jídlem, protože v tom vidí důležitost a užitek. Pokud je tento člověk bohatý a vlastní vše potřebné k této práci, nebo má úspory za který si může pořídit nutné vybavení a pozemek. Není potřeba investora a taky ho v takové situaci nenajdeme, takový člověk podniká sám na sebe. Pokud bychom žili ve světě, kde je investování zakázané, měli by možnost pracovat jen dostatečně bohatí lidé vlastnící potřebné vybavení. My ale chceme, aby mohli pracovat i chudí lidé, aby nemuseli být odkázáni jen na dary. Přesně z toho důvodu vznikl kapitalismus. Proto tu jsou investoři. Investor propůjčí schopnému člověku svoje úspory a majetek. Ten je půjčí chudým lidem, kteří díky nim mohou dělat, i když nic nemají. Solidární člověk dá jídlo na jeden den. Investor propůjčí prostředky, aby měl práci a měl možnost se stát nezávislým. Chudý dělník v továrně má na živobytí, protože mu investoři propůjčili továrnu a její vybavení. Dělník i Investor z toho dobrovolně čerpají zisk.
Kdyby nebylo investorů tak by lidé s dobrým nápadem, museli nejdříve několik let spořit a šetřit. Takhle jim stačí jen přesvědčit investory o užitečnosti svého nápadu a o schopnostech, to dokázat uskutečnit.
Pokud podnikající člověk dá investorovi podíl na majetku (akcie), pak případný neúspěch nenese sám. Pokud bude příliš chamtiví a nezvládne to a investorům nedá část podílu, ale zadlužil se u nich. Pak nese za svoje špatné rozhodnutí a nedostatečné schopnosti vinu sám a bude muset jinak vrátit to, co dluží.
Dělník se dělí o své schopnosti a čas, aby dostal peníze, za který si může pořídit, co chce nebo je ušetřit a ty investovat a stát se investorem. Investor musí svůj majetek propůjčit cizím lidem. Pokud si investor vybere neschopného člověka nebo firmu, kteří nedokážou odhadnout schopnosti dělníků, nebo ještě hůře nedokáže plnit přání zákazníků, tak prodělá. Sám investor musí správně posoudit, jestli člověk nebo firma do které investuje plní to, co chtějí zákazníci a jestli to dělá efektivně a neplýtvá zdroji. Investor nemá monopol a nemůže si za své peníze ani majetek vynucovat platbu, žije tedy z dobrovolně daných peněz za svou práci. Sám investor musí mít silnou vůli sebeřízení a schopnost neutratit všechny získané peníze. Musí nejdříve propůjčit ostatním úspory, aby mohl dělat to, co ostatní potřebují a až pak uvidí zisk. Úspěšný investor je tedy ekologem, podporovatelem schopných lidí dávající lidem možnost lepší práce a dokáže ovládnout svoje touhy a odložit je na později, nebo se jích vzdát.
Dělník neriskuje a investuje jen do sebe. Investor je ochoten důvěřovat ostatním a přijmout za svoje špatné rozhodnutí ztrátu svého majetku. Investor nemůže vydělat, pokud nevydělali zaměstnanci a spolumajitelé. Všichni vydělají jen, když je spokojený zákazník a dobrovolně platí odvedenou společnou prací.
Proto jakékoli zdanění nebo regulace investorů má 2x větší dopad na bohatnutí celé společnosti než zdanění zaměstnanců.
Proto jakékoli narušování nebo porušování vlastnických práv státy, má velký dopad na bohatnutí celé společnosti. Protože nikdo nebude dobrovolně investovat tam, kde mu hrozí okrádaní. Investoři jsou ti, co nejvíce trpí, když se porušují vlastnická práva. Investoři jsou stále ve 21. století pravidelně okrádáni zaměstnanci, kterým umožňují pracovat a být tak užiteční pro společnost.
Pokud opravdu chceme znát pro koho jsou investoři užiteční, tak se ptejme těch, kdo si od nich dobrovolně berou peníze a platí jím za to.
Zdanění zaměstnance zvětšuje nezaměstnanost kvůli demotivaci dělat na druhé a zvětšuje to cenu práce a tím zhoršuje konkurence schopnost.
Zdanění investora snižuje nabídku práce a nutí lidi dělat horší práci, kvůli nedostatku zdrojů pro nákup lepší techniky. Demotivuje lidi šetřit vzácnými zdroji a využívat je k prospěchu společnosti.
Zdanění zahraničních investorů (firem) brání využívat cizí úspory k zaměstnání lidí u nás a ke zlepšení životní úrovně. Brání národ před cizí pomocí a národ je pak odsouzen, jen k vlastní schopnosti uspořit vzácné zdroje a efektivně je využít. Zvětšuje riziko války, protože případná válka by nepoškodila jejich investice, který by tu měli, kdyby nebyly zdaňovány.
Proč nedonutit investory svoje zdroje darovat zaměstnancům?
Takový krok by dal prostředky chudým. Nemuseli by se dělit o zisk s původními majiteli. Dali bychom prostředky lidem, kteří je dobrovolně prodají za krátkodobě uspokojení svých potřeb a za několik let budou zase chudý.
Dlouhodobě to demotivuje lidi šetřit, protože by jím hrozilo pravidelné okrádání. Chudý by to motivovalo ještě více nezodpovědně plýtvat vzácnými zdroji, co vede k větší společenské chudobě. Je to vlastně 100% zdanění, takže škodí maximálně. Není omluvitelné ale zdaňovat ani 1% protože i to má stále převažující negativní dopady a stále to je krádež a narušuje vlastnické právo a tím i svobodu a stabilitu společnosti.
Může stát nahradit investory?
Stát nemůže srovnatelně nahradit investory, protože nezvládne dělat tuhle práci stejně efektivně. Státu v efektivitě brání motivace státních zaměstnanců, kteří by nerozhodovali o svých těžce vydělaných a uspořených úspor a tak by měli větší tendenci ke korupci (investovat do svých zájmů), nebo přehnaně rizikově investovat. Stejný problém mají i investiční aktivně spravovaný fondy, ale ty na rozdíl od státu nemohou násilím vynucovat platbu za svoje investiční služby a tak musí vykázat nějaké schopnosti, aby nezkrachovali.
Stát by se přeci mohl pokusit být ziskový a naspořené peníze půjčovat jiným státům. Ale kvůli tomu že má monopol na násilí, bude pro něj vždy jednoduší si to vzít silou.
Věnováno přátelům svobody.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Borovec | sobota 5.3.2022 16:20 | karma článku: 7,19 | přečteno: 256x
  • Další články autora

Petr Borovec

Česká pirátská strana, ekonomické důsledky programu.

Stručně hodnotím jejich 4 priority do voleb EU, které sami zveřejnili. Pro ty co hledají další argumenty.

10.5.2024 v 18:43 | Karma: 14,58 | Přečteno: 369x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Starostové a nezávislí, ekonomické důsledky programu.

Stručně hodnotím jejich 11 priorit do voleb EU, které sami zveřejnili. Pro ty co hledají další argumenty.

9.5.2024 v 9:57 | Karma: 9,89 | Přečteno: 204x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Spolu, ekonomické důsledky programu.

Stručně hodnotím jejich 10 priorit do voleb EU, které sami zveřejnili. Pro ty co hledají další argumenty.

8.5.2024 v 10:30 | Karma: 5,91 | Přečteno: 307x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Svobodní, ekonomické důsledky programu.

Stručně hodnotím jejich 7 priorit do voleb EU, které sami zveřejnili. Pro ty co hledají další argumenty.

7.5.2024 v 11:30 | Karma: 10,23 | Přečteno: 282x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Přísaha a Motoristé, ekonomické důsledky programu.

Stručně hodnotím jejich 5 priorit do voleb EU, které sami zveřejnili. Pro ty co hledají další argumenty.

6.5.2024 v 10:54 | Karma: 6,66 | Přečteno: 462x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

V 2. světové Západ prohrál a až vyřídíme Ukrajince, jdeme na Finy, znělo v ruské televizi

13. května 2024  18:55

Jeden z účastníků populárního pořadu předního ruského propagandisty Vladimira Solovjova na Kremlem...

Nehoda tří aut uzavřela tah na Tábor. Řidička vjela do protisměru, tři lidé zraněni

13. května 2024  18:32

U Miličína na Benešovsku se v pondělí odpoledne srazila tři auta, tři lidé byli zraněni. Jeden...

Fiala v Římě řešil migraci. Z postupu Itálie si má EU vzít příklad, říká

13. května 2024  8:49,  aktualizováno  18:28

Premiér Petr Fiala v pondělí navštívil Řím, kde jednal s premiérkou Giorgiou Meloniovou a...

Zmatky kolem přijímaček: část škol dala špatné pořadí, Cermat se snaží o opravu

13. května 2024  18:21,  aktualizováno  18:27

Některé střední školy daly státní organizaci Cermat špatné pořadí uchazečů o studium, sdělil v...

  • Počet článků 112
  • Celková karma 9,07
  • Průměrná čtenost 387x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik