Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Agresivita nejen na silnicích.

Emoce hrají v lidském životě velkou úlohu, jsou naší nedílnou součástí. Některé jsou kladné , některé záporné. Žádný člověk neobsahuje jen jednu stranu, stejně jako každý magnet má dva póly. Nelze je oddělit , ale lze je do jisté míry ovládat. Agresivita jako taková není emoce. Je to produkt jedné a více emocí v určitém poměru. Pokud ovládáte své emoce, můžete předejít agresi.

google

Emoce umí ovládat snad každý alespoň částečně dospělý jedinec. Je to každodenní nutnost ať už v komunikaci s nadřízenými , se sobě rovnými , nebo i podřízenými. Nejsme však naprostými vládci svých emocí, velký vliv na ně má i naše okolí. Každý podnět, který dostaneme , má jistou emoční odezvu. Je jen na nás samotných , a na našich schopnostech emoce ovládat, jaký objem a v jaké formě necháme na sobě znát. Zapřít se a nenechat volný průběh hněvu není nic jednoduchého.

 

Naše okolí , nejčastěji lidé, jsou podněty pro naše emoční já. Tito lidé, mají také emoce a vědí, že je mohou nejen vyvolat, ale také jim předejít. Zdá se mi, že na toto se dost zapomíná, ve chvíli, kdy usedneme za volant. Jako kdyby za volantem ostatních vozů, seděly automaty, striktně dodržující vyhlášku o provozu na pozemních komunikacích. Nemají právo jezdit pomalu, nemají právo jezdit rychle, nemají právo na nic. Mají povinnost se k nám chovat uctivě, neboť mi sami , ve svém člověčenství jsem nejdokonalejšími bytostmi které tato planeta nosí. A na rozdíl od nich přeci neděláme hloupé chyby. Automat měl poruchu, proto jel rychleji, než je povoleno, a proto také skončil jeho vůz na stromě. Automat měl jinou poruchu a proto jede pomalu a blokuje provoz.

 

Ona slavná vyhláška , jež všichni považujeme za písmo svaté, které napsal někdo moc moudrý, a čemu se nelze z jakéhokoliv důvodu protivit, je kupodivu produktem člověka, je schvalována našimi zástupci , pro které jsme svobodně hlasovali ve volbách. Mylně je také považována za jakousi neviditelnou sílu, která zajišťuje bezpečnost, pro všechny účastníky provozu. Jedeš-li podle vyhlášky, nikdy se ti nemůže nic stát ( věř a tvé hříchy budou odpuštěny) . Naléháme na policii, aby důsledně kontrolovala dodržování a striktně postihovala všechna provinění proti svaté vyhlášce, sami někdy páchaje přestupky proti ní, ať již vědomě či nikoliv. A protože jsme bez postihu, bijeme se do prsou, vystavujíc na odiv svůj dokonale čistý štít, soudíme ostatní. Avšak dokonale čistý štít měl jen jeden člověk, a ten zahynul na kříži ve svých 33letech.

 

Vyhláška a policie, jsou však restriktivní opatření a instituce, jejich preventivní funkce, kterou vyžadujeme je neefektivní. Aby skutečně měly preventivní schopnosti, musel by s jedním každým z nás jezdit policajt a hlídat. Nicméně i policajt je jen člověk. Hlavním činitelem bezpečnosti na silnici, není vyhláška a kontrola jejího dodržování, jsme to mi lidé , potažmo právě naše emoce, které často necháváme jen tak bez dozoru poletovat vzduchem, a které se následovně stávají příčinou vyhrocených situací. A vyhrocená situace? Ta přímo volá po pořádném maléru.

 

 

Jenže, na vyprodukování takového objemu emocí, musí být vždy dva. Sami si na to nestačíme. Jedouce po prázdné silnici, jsme klidní jako beránci. Ve chvíli , kdy do okolí přidáme další vozidlo, začíná fungovat zákonitost akce a reakce. Přidejte těch vozidel třicet, provázání akcí a reakcí začíná být velmi složité. Všichni si vědomi přítomnosti všemocné vyhlášky prosazujeme svá práva vykřikujeme je za volantem a to i s vědomím, že nás nikdo jiný než mi sami neslyší. Odvolávajíce se na vyhlášku říkáme ostatním co všechno nesmí. Mnozí se snažíme ony řidiče ponaučit, jak se má podle vyhlášky jezdit, nutíme je ke zpomalení, nebo ke zrychlení všemi dostupnými prostředky. Vykřikujeme cosi o idiotech v drahých kárách, o strejcích ve starých plečkách. Hýříme emocemi po celém svém okolí.

 

Zapomínáme však na vztah akce a reakce, necháváme napětí vygradovat, ignorujeme emoce ostatních a samotné nás rozpaluje ignorance emocí našich. Až to přijde, výbuch emocí projevující se zejména agresí. Ať už najetím na prostředek ve chvíli kdy je možno předjíždět, přidáváním plynu jsme-li předjížděni, ale mi chceme nutit toho za námi aby striktně dodržoval vyhlášku, naše práva, a sdělit mu, že mi máme právo ho školit, nebo je to riskantní předjíždění aby ten strejc co nás školí věděl, že mu na to kašleme. 100krát to vyšlo, proč po 101. ne? Naneštěstí to není jediný strejc na cestě, nebo magor v drahý káře. A protože máme vztek, stačí v dalším případě již mnohem méně, ke stejnému závěru.

 

Stále čekáme, že nás instituce vyhlášky , či policie ochrání. Znáte snad někoho, komu vyhláška vrátila život, ačkoliv nehodu nezavinil?  Nebo přišila nazpět nohu, zvedla z invalidního vozíku, či jinak odměnila své dodržování. A přitom stačilo tak málo, jen projevit porozumění pro emoce toho druhého. Nenajíždět zbytečně blízko a stresovat někoho, kdo je již tak dost vystrašený, nebo uhnout mírně doprava, ne proto , že by to pomohlo, ale jako výraz dobré vůle pochopit důvod jeho spěchu, nebo prostě předjetí zrovna tohoto kamionu ponechat na později, evidentně přeci nespěchám tolik, jako ten zamnou. Celkově reagovat s pochopením pro emoce jiného řidiče, naznačit, že jsem ochoten mu vyjít vstříc.

 

A proč to všechno? Protože lítost ostatních, ani sebevětší trest pro toho „ vrahouna“ vám z invalidního vozíčku vstát nepomůže. Možná ne navenek, ale ve skrytu duše litujete toho, že jste neprojevili trochu více pochopení pro jeho spěch, či pro jeho strach jet rychleji, kdyby jste to tehdy udělaly, mohly jste dnes oba být šťastnější. Ano sice jste vyhrály soudní při, možná i onen spor přímo na silnici, nebo spíše máte ten pocit. Dokud vám nedojde, že tento spor neměl vítězů, jen poražené. To co vyhrálo byly emoce vás obou, porazily váš rozum a zničily život dvěma lidem, jednomu nepohyblivostí, druhému vězením.

 

Až znovu vyrazíte do asfaltové džungle, zkuste se zamyslet, jaký důvod má ten druhý , dělat to co dělá. Ať jde o spěch nebo o pomalou jízdu. Než začnete kohokoliv soudit, vzpomeňte na poslední chvíli , kdy jste neovládli emoce a při jejich výbuchu byť jen slovně ublížili někomu, kdo je vám blízký a milovaný. Nevěřím, že existuje člověk, který nemá takovou vzpomínku, a je to dobře. Neboť ponaučení z takových vzpomínek nás dělá lepšími.

 

 

Jsem si vědom, že je tento článek plný gramatických chyb, prosím nepište o nich do diskuse, ti jež češtinu umí si jich všimnou, těm co ji neumí, je to jedno.

Článek vyjadřuje můj osobní názor a pohled na věc, rozhodně nechci nikomu tuto filosofii vnucovat.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Růžička | neděle 11.4.2010 16:50 | karma článku: 8,89 | přečteno: 784x
  • Další články autora

Pavel Růžička

Jsme hloupí, nebo pokrytci?

Takto by se měly ptát zástupci mocností, kteří se vyjadřují k událostem okolo pásma Gazy. Jsem skutečně rád, že za českou republiku se vyjádřil Přemysl Sobotka a to ve smyslu, že konvoj byl provokací. Viz: http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/202099-lodni-konvoj-do-gazy-byl-planovanou-provokaci-rekl-premysl-sobotka.html

2.6.2010 v 23:15 | Karma: 27,15 | Přečteno: 1314x | Diskuse| Politika

Pavel Růžička

Drogy - neřešte následky, ale příčinu.

Držení a distribuce omamných a psychotropních látek je zločin. To je v naprostém pořádku. Užívání drog, jako takové ilegální není, tím si nejsem zcela jist. Potírání distribuce drog je také v pořádku, ale většina lidí si je vědoma, že není dostačující. I při nejtvrdším postupu proti takovým praktikám, se najdou jedinci, věřící své nepolapitelnosti. Nakonec jsou chyceni, bezesporu, dříve či později. Bohužel takový jedinec, i přes krátkou kariéru dokáže napáchat mnoho škody. Rozdáváním před školou atd. Sice je chycen, a pokračovat nemůže, ale na jeho místo do připravené klientely nastoupí další. A po něm další a další, atd. Pěstují si své klienty a dodávají jim to co nutně potřebují, a to vše s neskutečným ziskem.

26.5.2010 v 14:10 | Karma: 10,79 | Přečteno: 1097x | Diskuse| Společnost

Pavel Růžička

Být rozumný či kontra?

Uvažuji, koho ve volbách za sebe pověřím vedením státu. A čím více o tom přemýšlím, tím více se mi jeví vyrovnané dvě možnosti. A nevím nevím, která to vyhraje.

12.4.2010 v 11:45 | Karma: 13,76 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politika

Pavel Růžička

Ďábel z D1

Pojďme šťouchnout do vosího hnízda, a věnujme trochu času nedávné události, jež skončila naštěstí bez obětí na životech či zdraví. Jsou informace nám podávané, opravdu relevantní, nebo je tam ještě jiný podtext? Předem podotýkám, že řidič onoho vozu Škoda SuperB udělal chybu, a bude za ní doufám potrestán.

8.4.2010 v 17:30 | Karma: 18,72 | Přečteno: 1944x | Diskuse| Společnost

Pavel Růžička

Když odchod, tak se vší parádou.

V posledních několika dnech se událo okolo jedné z nejsilnějších politických stran (ODS) v ČR mnoho věcí. Jednou z největších a mediálně nejsledovanějších, byl výrok dnes již bývalého lídra Mirka Topolánka v neoficiálním rozhovoru , neoficiálně na kameru. Pro mnohé, se to stalo výrazem naprosté ztráty duševního zdraví a soudnosti. Ale.....

27.3.2010 v 8:46 | Karma: 12,14 | Přečteno: 653x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Policejní zásah na Benešovsku. Zabarikádovaný muž v domě hrozí, že si ublíží

21. května 2024  10:31

Policisté zasahují od úterního rána na Benešovsku, kde se v domě zabarikádoval muž. Hrozí, že si...

Rus s modro-žlutými vlasy nahlásil krádež, dostal pokutu za diskreditaci armády

21. května 2024  10:27

Komunikaci s policií už si asi příště rozmyslí pětadvacetiletý Stas Netěsov z Moskvy. Mladý Rus...

Pavel přijel do Explosie, absolvuje let na simulátoru a navštíví děti v léčebně

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  9:41

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Elektrokolo

11. května 2021  8:39,  aktualizováno  21.5 9:19

Elektrické kolo je jízdní kolo, které pohání elektrická energie. Může se s ním jako s běžným kolem...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1604x
Jsem člověk, dle mého úsudku.