Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ďábel z D1

Pojďme šťouchnout do vosího hnízda, a věnujme trochu času nedávné události, jež skončila naštěstí bez obětí na životech či zdraví. Jsou informace nám podávané, opravdu relevantní, nebo je tam ještě jiný podtext? Předem podotýkám, že řidič onoho vozu Škoda SuperB udělal chybu, a bude za ní doufám potrestán.

Úhel pohledu.

 

Nutno si nejprve stanovit, z jakého pohledu na věc budeme nahlížet. Pro tento případ navrhuji hledisko racionální, bez emočního podtextu. Chceme situaci analyzovat, nikoli pálit čarodějnice. Stalo se a nedá se odestát. O trestu rozhoduje soud a nikoliv obecenstvo. Odložte tedy veškeré emoce, uvařte si kávu a zasedněte. Video z případu si můžete stáhnout ZDE a přehrávač, konkrétně BS-Player ZDE. Přehrávání se zpomaluje stiskem Shift a F6 současně.

 

 

Úvodem něco k novinářům.

 

Je to skoro až bolestné jak novináři, jež mají národ informovat, staví se do pozice svědomí. Povšimněte si prosím, jak nezapomínají k většině zpráv dodávat „ správný“ emocionální nádech. Oddělují se tedy od novinářské etiky a začínají mentorovat lidské chování. Podstatou žurnalistiky je informace, tato má být dopravena ke čtenáři, či divákovy, pokud možno v co nejčistší podobě a bez zkreslení. Tolerovat jiné chování, je možno pouze u bulvárního tisku. Zpráva z bulváru děleno dvěma, a tam někde je znatelný kousek pravdy.  Bohužel pro národ, se mi v poslední době zdá, že nic jiného, než bulvární plátky nevychází.

Některé nesrovnalosti v mluvě novinářů se jeví přímo účelové. Například označení vozu Škoda SuperB za sportovní vůz.  Je-li Škoda SuperB sportovní vůz, co je tedy Mazda 323? Že by rodinné MPV? Jako další zde máme spekulaci důstojníka dopravní policie, o příčinách incidentu: „ Řidička Mazdy zpomalila pána, který zřejmě pospíchal“. Toto prohlášení, dříve než byly vyslechnuti svědci a aktéři incidentu samotného, není nic jiného, než spekulací. Přesto je to ústředním motivem každé zprávy. Po skutečné příčině duševního zkratu řidiče, již nikdo nepátrá. Pro novináře se poslední dobou stává měřítkem pouze dostatečná skandalista zprávy.

 

 

Nehoda samotná.

 

Obalte si nervy a začneme.

 

Ucítíte-li nával emocí, postavte vodu na další kávu. Máme sice nedostatek informací, ale bude nám to muset stačit. Jak to všechno začalo? To se asi nikdy nedozvíme. Jak je zvykem českých novinářů, pokud se trest nevyšplhá do závratných výšek, nebo bude prokázáno, že to nebylo zcela tak, jak psaly, už o této kauze neuslyšíme. Není to dostatečně skandální. Jeden psycholog se nechal slyšet, že k takovému zkratu vede především předchozí ohrožení. Jaká forma ohrožení to byla, těžko soudit.  Několik věcí však vyplývá už ze situace a videa. Škoda SuparB, nemá poškozenou pravou stranu karoserie alespoň o tom není nikde zmínka, na obrázku je patrné, že se obrysy obou vozů překrývají. Z toho plyne, že SuperB se zařadil před Mazdu, nikoliv do ní najel. To že to bylo těsné, o tom nepochybuji, jak jsem uvedl na začátku, byla to velká chyba a bude následovat trest.

 

 

 

Okolí nikdo neřeší.

 

U tohoto nezůstane klidný asi nikdo. Zkuste ke kávě něco sladkého. Na obrázku je jasně vidět několik dalších vozů, jedoucích po dálnici v bezprostřední blízkosti incidentu. Já jich na videu napočítal 6 včetně kamionu. Nikdo z nich sanitku nevolal, ani nikdo nezastavoval, nikde se o tom nepíše, a na videu to také není patrné. Ten kdo volal sanitku, je viník vzniklé situace. Nedovedu si dost dobře představit, že před mým čelním sklem vyletí auto ze silnice, a mne to nechá klidným. Osoby, jež jely okolo a nereagovali, bych posadil na lavici obžalovaných vedle řidiče SuperB. Svědky hledá policie několik dní po incidentu, což potvrzuje netečnost okolních řidičů. Obvykle se okolo stojící svědci rádi vyjadřují především na kameru, tentokrát nic. Dokonce ani fotografie vozu, který nehodu zavinil.

 

 

Co myslíte, dozvíme se někdy, jak to skutečně bylo, aniž by novináři manipulovaly s fakty?

 

 

Chcete-li přispět do diskuze, nechte prosím emoce ještě chvilku stranou. Ani mě se nelíbí co se stalo, a pevně doufám v prošetření a potrestání, ale způsob, jakým jsme dostaly informace poněkud zavání.

Autor: Pavel Růžička | čtvrtek 8.4.2010 17:30 | karma článku: 18,72 | přečteno: 1944x
  • Další články autora

Pavel Růžička

Jsme hloupí, nebo pokrytci?

Takto by se měly ptát zástupci mocností, kteří se vyjadřují k událostem okolo pásma Gazy. Jsem skutečně rád, že za českou republiku se vyjádřil Přemysl Sobotka a to ve smyslu, že konvoj byl provokací. Viz: http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/202099-lodni-konvoj-do-gazy-byl-planovanou-provokaci-rekl-premysl-sobotka.html

2.6.2010 v 23:15 | Karma: 27,15 | Přečteno: 1314x | Diskuse| Politika

Pavel Růžička

Drogy - neřešte následky, ale příčinu.

Držení a distribuce omamných a psychotropních látek je zločin. To je v naprostém pořádku. Užívání drog, jako takové ilegální není, tím si nejsem zcela jist. Potírání distribuce drog je také v pořádku, ale většina lidí si je vědoma, že není dostačující. I při nejtvrdším postupu proti takovým praktikám, se najdou jedinci, věřící své nepolapitelnosti. Nakonec jsou chyceni, bezesporu, dříve či později. Bohužel takový jedinec, i přes krátkou kariéru dokáže napáchat mnoho škody. Rozdáváním před školou atd. Sice je chycen, a pokračovat nemůže, ale na jeho místo do připravené klientely nastoupí další. A po něm další a další, atd. Pěstují si své klienty a dodávají jim to co nutně potřebují, a to vše s neskutečným ziskem.

26.5.2010 v 14:10 | Karma: 10,79 | Přečteno: 1097x | Diskuse| Společnost

Pavel Růžička

Být rozumný či kontra?

Uvažuji, koho ve volbách za sebe pověřím vedením státu. A čím více o tom přemýšlím, tím více se mi jeví vyrovnané dvě možnosti. A nevím nevím, která to vyhraje.

12.4.2010 v 11:45 | Karma: 13,76 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politika

Pavel Růžička

Agresivita nejen na silnicích.

Emoce hrají v lidském životě velkou úlohu, jsou naší nedílnou součástí. Některé jsou kladné , některé záporné. Žádný člověk neobsahuje jen jednu stranu, stejně jako každý magnet má dva póly. Nelze je oddělit , ale lze je do jisté míry ovládat. Agresivita jako taková není emoce. Je to produkt jedné a více emocí v určitém poměru. Pokud ovládáte své emoce, můžete předejít agresi.

11.4.2010 v 16:50 | Karma: 8,89 | Přečteno: 784x | Diskuse| Společnost

Pavel Růžička

Když odchod, tak se vší parádou.

V posledních několika dnech se událo okolo jedné z nejsilnějších politických stran (ODS) v ČR mnoho věcí. Jednou z největších a mediálně nejsledovanějších, byl výrok dnes již bývalého lídra Mirka Topolánka v neoficiálním rozhovoru , neoficiálně na kameru. Pro mnohé, se to stalo výrazem naprosté ztráty duševního zdraví a soudnosti. Ale.....

27.3.2010 v 8:46 | Karma: 12,14 | Přečteno: 653x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1604x
Jsem člověk, dle mého úsudku.