Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

Augustus Asper

4. 6. 2010 14:08
poslední oprava

Píšete o tom, že z legalizovaných zisků černého trhu státu plynou daně. To ukazuje na fakt, že příliš nechápete princip trhu a již vůbec ne toho černého. Základní zásada je, že hodnoty neplynou ze vzduchoprázdna. Někdo je musí vytvořit. Naprosto legálním způsobem. Na trhu se pak ty hodnoty přesunují ve výhodných či nevýhodných transakcích. Když někdo vydělá, někdo jiný tím prodělá a obráceně. Černý trh je to samé jen probíhá mimo legální kontrolu a samozřejmě také zdanění. Jinými slovy on pouze odčerpává prostředky, které by jinak zůstaly v legálním systému a rozhodně jich stejné množství zpátky nevrací.

Když si závislý kupuje drogy, tak z peněz, které si buď poctivě vydělal nebo, které ukradl někomu, kdo si je poctivě vydělal. To samé platí pro ostatní nelegální komodity a služby. Černý trh žije z hodnot, které vznikly zcela legálně, ale do systému je ve stejné míře zpátky nevrací. Proto na něm stát prodělává, nikoli naopak. Nemluvě o společnosti.

0 0
možnosti
P

PavelRuzicka

15. 6. 2010 9:04
Re: poslední oprava

Samozřejmě, že hodnoty neplynou ze vzduchoprázdna, někdo musí ty hodnoty vytvořit. Závislý na drogách ani jejich dealeři to nejsou. Tzn. Chodím do práce a vydělávám, pořídím si za to objem věcí, které mi uživatel drog odcizí, aby je se ztrátou prodal a peníze donesl dealerovy. Postupně se tyto moje prostředky dostanou k hlavě organizace. Tam se však tyto prostředky kumulují, a velká kumulace peněz bez zjevného zdroje je podezřelá a hlavně nápadná. Proto se tyto musí vyprat, což spočívá ve zdanění pomocí nějaké firmy. Takže stát dostane při mojí práci podíl na daních, pak když si jdu koupit výrobky tak dostane další kus, potom, když feťák prodává moje věci do zastavárny dostane stát další daně a nakonec když boss zdaňuje své příjmy dostane stát další kus daní.

0 0
možnosti
JB

Augustus Asper

4. 6. 2010 13:56
výdělky nejsou problém

Zkusme se podívat na jádro problému. tím nejsou výdělky dealerů, ale zničené životy závislých a jejich okolí. Prakticky byste odboural nutnost léčby závislosti a navíc uděláním ze státu dealera mu zároveň odebral morální a legitimní právo za to pronásledovat jiné. Krom toho, co byste dělal, kdyby se Vám čirou náhodou povedlo zničit černý trh? Zastavit státní distribuci drog byste nemohl, jelikož by se hned potom ta nelegální rozjela znovu a s ještě větší silou. Takže jediné, čeho byste docílil, je zaplavení trhu levnými legálními drogami, což by rapidně zvýšilo jejich dostupnost, počet závislých a také legalizovalo příjmy z tohoto parazitování na lidské slabosti, takže by je mafiáni již nemuseli draze a složitě propírat. Gratuluji!

0 0
možnosti
P

PavelRuzicka

15. 6. 2010 8:47
Re: výdělky nejsou problém

Nemohu souhlasit. Legalizací a řízenou distribucí pomocí státu, ( když uhlídají celníci líh, drogy uhlídají také ) se vytvoří konkurenční prostředí. Neřeším zničené životy, těm lidem již naděje klesla téměř na nulu. Sám jsem kuřák pravděpodobnost , že s tím seknu je mizivá. Naopak pravděpodobnost , že na to zemřu vysoká. Cílem je minimalizovat dopady na okolí uživatelů drog ( kriminalita ). Stát by i nadále měl morální právo stíhat dealery, protože sám nezískává nové klienty, jen poskytuje současným obětem to co potřebují, a pro co jsou schopni i vraždy. Pro nelegální distributory drog by se v podstatě nic nezměnilo , jen by měly konkurenci.

0 0
možnosti
JB

Augustus Asper

4. 6. 2010 13:46
šílenství

Velmi naivní utopie v tom smyslu, že by se povedlo něco takového zavést plošně třeba v EU. Pak také vycházíte z poněkud zvrácené představy, že všechno vyřeší liberalizace, což je stejně scestné jako stalinismus. Tím nechci říci nic proti Vám, pouze přehnaná liberalizace (stejně jako příliš tvrdé restrikce) nikdy nic pořádně nevyřešila - spíše naopak. Třeba právě u tvrdých drog je problém s tím, že mohou poškodit zdraví i způsobit závislost velmi rychle. Uživatelé často žijí v pocitu, že mají vše pod kontrolou, i když to již dávno není pravda. Krom toho naprosto pomíjíte fakt, že spousta především mladých lidí prostě ráda experimentuje a tak by radikálním zvýšením dostupnosti drog také brutálně stoupl počet závislých mezi nimi. Také naprosto ignorujete vliv kolektivu. Když bere drogy parta a ještě by je užívala veřejně, bylo by pro dospívajícího snažícího se zapadnout do kolektivu mnohem těžší odmítnout. Skutečný problém nejsou peníze, ale zničené životy a těch by tím jen přibylo.

0 0
možnosti
P

PavelRuzicka

15. 6. 2010 8:54
Re: šílenství

Nikde jsem nepsal o konci restrikcí, restrikce jsou na místě, ale jsou zde jen restrikce. Nabídněte závislým alternativu. Distribuce drog pomocí státu, by podléhala registraci a kontrole. Chceš dávku , ok tady ji máš za 100Kč včetně DPH :) támhle je cimra , kde si to můžeš poslat do žíly , a mi si uděláme záznam, jak velkou dávku a kdy jsi si dal. V Holandsku to tento efekt má. Konopí tam kouří lidé středního věku kolo 30 a výše. Mezi mládeží užívání konopí téměř vymizelo. ( Zdroj: Kamarádka dlouhodobě pobývající v Amsterodamu ).

0 0
možnosti
JN

honzajaka

27. 5. 2010 0:05
nějak

nerozumím těm opatřením, to znamená restrikce za výrobu a distribuci drog zrušit a zvyšující se počet drogově závislých omezíme nějakými dalšími restrikcemi. Jakými? Třeba blbé parkování?

0 0
možnosti
P

PavelRuzicka

27. 5. 2010 15:50
Re: nějak

Dovolím si vám to vysvětlit. Restrikce za šíření a výrobu omamných látek nadále zůstávají, jen vytvoříme současné monopolní síti distributorů konkurenci v podobě legáního přísunu drog těm, kteří bez nich nemůžou být. A to způsobem , kdy se jim obchod nevyplatí. ( poměr riziko / zisk ).

0 0
možnosti
MR

iluminat

26. 5. 2010 20:21
PRICINA PROC DROGY TAK BUJI

je jejich zakaz. Jedine legalizace pripravi tyto lidi o OBROVSKE vydelky, tak velike ze to ani normalni clovek nespocita. Jenze to se nechce, jelikoz oni tito lidi davaji vladam taky VELIKE prachy. A na ty si clovkek tak nejak rad zvyka.

Drogy byly a budou, jenze drive to byl okrajovy fenomen. Co se to zakazalo tak z toho je takovy kseft ze to nejde zastavit.

0 0
možnosti
P

PavelRuzicka

26. 5. 2010 20:54
Re: PRICINA PROC DROGY TAK BUJI

Souhlas. R^

0 0
možnosti
MW

Martin Winter

26. 5. 2010 15:56
Vážně pane autore. Asi máme mylné informace...

Jsem bloger a vím, jak je těžké napsat článek, který by někdo nezkritizoval, a proto to dělat nebudu. A doplním.

Mluvíte o příčinách. Příčiny jsou podobné jako u příčin kriminality. Nedostatek rodinného zázemí, parta, malé sebevědomí, útěky mimo realitu, která je třeba nesnesitelná (zneužívání, tyranie doma apod.). Pak jsou to osoby, které tím vyrovnávají svá deliria anebo jsou psychicky nemocní. Těch příčin je mnoho a řešení není jedno, ale mnoho a myslím si, že se na nich pracuje.

Alternativa k droze. Odvykací střediska fungují různě podle toho, jak je závislí na droze fyzicky závislí. Pokud jeho metabolismus funguje pouze za přítomnosti drogy droga se mu podává ve snižujících se množstvích a pro psychické následky je tu subutex (možná už novější náhražka, která není tak zneužitelná).

Dealeři bývají také často závislé osoby, které páchají tento TČ kvůli dávce.

Dále je tu institut snížené odpovědnosti a diskrece soudu. Je třeba vědět mnoho k tomuto tématu a já toho také nevím dost.

0 0
možnosti
P

PavelRuzicka

26. 5. 2010 17:39
Re: Vážně pane autore. Asi máme mylné informace...

Zřejmě jsem měl lépe specifikovat. Chtěl jsem postihnout příčiny obchodu s těmito látkami a lidmi, kteří se v tom vezou "nevinně" a na to navazující trestnou činnost. Samozřejmě příčin požívání drog je mnoho a toto téma je mi příliš vzdálené na rozbor. Ten kdo drogu bere vědomě je svéprávný a s důsledky by měl počítat. I těm vy však přístup k potřebné dávce za rozumné peníze po registraci značně ulehčil život a odvykání. Děkuji za připomínku vedlejší význam nadpisu jsem přehlédl.

0 0
možnosti
O

Obludni_K

26. 5. 2010 15:25
Odkdy

kapitalismus řeší příčiny? Vždycky jen následky, na tom se přece dobře vydělává.

0 0
možnosti
P

PavelRuzicka

26. 5. 2010 15:33
Re: Odkdy

Bohužel je to tak.

0 0
možnosti
MP

Marthuf

26. 5. 2010 14:55
Deformovaná realita

Text pěkně napsaný, ale obsah pokulhává. Počet závislých nestoupá. Kdyby si autor svá tvrzení ověřil, zjistil by, že podle statistik Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti stagnuje ( http://www.drogy.net/clanek/expert-pocet-zavislych-na-drogach-se-za-20-let-prilis-nezmenil_2009_11_19.html ). Stejně tak východiska i nabízená řešení, která by mohla fungovat ve státě zvaném Utopie, ukazují autorovu neznalost drogové reality. Celkový dojem z článku je takový, že místo získávání pravdivých informací autor sledoval televizní seriály či zpravodajství TV Nova a s pomocí své fantazie vytvořil velice zjednodušený a nepravdivý obraz role drog v dnešní společnosti.

Tímto Vás, pane Dvořák, nechci odradit od dalšího psaní, jen prosím pište o věcech, o kterých něco víte.

0 0
možnosti
P

PavelRuzicka

26. 5. 2010 15:20
Re: Deformovaná realita

Jak pak jste přišel na pana Dvořáka? :)

Došel jsem dle mého k celkem logickému závěru. I mezi narkomany a dealery platí obchodní vztahy. Pokud někdo fetovat chce, vždy si najde cestu. Tímto se však odbourají dealeři nabízející drogy pro své budoucí klienty u škol a podobně.

PS: V článku jsem se nezmínil, že by počet narkomanů stoupal. Na druhou stranu, jak zjistit objektivně jejich skutečný počet?

0 0
možnosti
H

Hepčík

26. 5. 2010 14:48
Řešení

Legalizace všech drog bez rozdílu. Osvěta. Kriminalizace jen těch, kteří nabízejí mladistvým - tvrdé tresty (ne pro ty mladistvé :-)).

0 0
možnosti