Jsme hloupí, nebo pokrytci?

Takto by se měly ptát zástupci mocností, kteří se vyjadřují k událostem okolo pásma Gazy. Jsem skutečně rád, že za českou republiku se vyjádřil Přemysl Sobotka a to ve smyslu, že konvoj byl provokací. Viz: http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/202099-lodni-konvoj-do-gazy-byl-planovanou-provokaci-rekl-premysl-sobotka.html

izraelští vojáci Autor: ČTK/AP

Původně jsem nechtěl tuto událost ani komentovat, ale slyšet neustálý pláč OSN nad aktivisty , kteří nejspíše s humanitou neměly vůbec nic společného, mi neskutečně vadí. Poslední kapkou byl dnešní pořad ČR 6, kde byla tato událost popsána z pěti úhlů pohledu. Jako nejlepší mi přišel komentář ruského nezávislého novináře , který jsem si dovolil vložit.

Citát z článku:

„ Do protestů se v Jordánsku zapojila i celá řada jordánských profesních organizací, které jsou tradičně v rukou islamistů. Jordánská právnická asociace zahájila demonstraci v sedě v sídle profesních sdružení, a žádala ostrý postoj své vlády vůči Izraeli. Také jordánská novinářská asociace a jordánské lékárnické sdružení žádaly odsouzení izraelské akce a zrušení blokády Gazy.

Zcela jiného názoru je ruský nezávislý novinář, specialista na námořnictví Michail Vojtěnko, který se ke stejné věci vyjádřil na svém blogu „Marskoj bjuletin“, který je uveřejněn na blogové stránce serveru Echo Moskvy. Svou úvahu nazval Flotila míru nebo flotila provokace?

Ironicky píše, že profesionální humanisté okamžitě začali volat po rázné odpovědi na izraelský čin. Kdyby prý ještě existoval Sovětský svaz, ještě v pondělí večer by se museli pracující shromáždit na manifestaci, na kterých by se jeden druhého ptali, proti čemu vlastně protestují. Podle Vojtěnka ale organizátorům flotily nešlo o nic jiného, než o provokaci a snahu vyvolat incident.

Loď měla prý dopravit až 10 tisíc tun pomoci. Podívejte se na fotografii lodi Mavi Marmara a řekněte mi, kde vidíte nákladní paluby, píše námořní expert Vojtěnko. Nejsou tam, ale zato je tam několik set lidí, kteří projí a propijí během plavby víc, než kolik stojí dopravit 10 tisíc tun nákladu na trase tisíc kilometrů obyčejnou nákladní lodi. Na co byla pronajata drahá osobní loď Mavi Marmara, a dalších pět plavidel, když by na celou věc stačila jediná laciná nákladní loď?

Představte si, že chcete dopravit tento náklad, chcete to udělat co nejrychleji a nejlaciněji, a nemáte žádné jiné cíle. Co uděláte? Budete uvažovat, jestli tam má loď dopluje. Zeptám se těch, kdo ovládají cestu, tedy Izraelců, jestli tam mou loď pustí? Pokud ne, zeptám se, jestli propustí náklad. Řeknou mi, že náklad projít smí, ale musím ho dopravit do izraelského přístavu, kde bude prověřen jeho obsah, protože Gazu ovládá Hamas, který většina zemí na světě považuje za teroristickou organizaci.

Řeknou mi také, co do Gazy doručit lze, a co ne, píše ruský novinář Vojtěchovskij. Dobře, vyberu tedy to, o čem vím, že bude příjemcům doručeno. A co když se bojím, že náklad ani tak nebude doručen – mohu někoho poslat s nákladem? Ano, řeknou mi, není problém, vezmi si s sebou pozorovatele, novináře, koho chceš, budou-li mírumilovní a neozbrojení. Co udělám? Vezmu stejné množství nákladu, ale jen desetinu lidí. Výsledkem by bylo, že náklad by už dávno byl v Gaze.

Předpokládejme ale, píše Vojtěnko, že můj cíl by byl jiný – udělat to tak, aby byl náklad zastaven, aby při tom někdo utrpěl zranění, a aby při tom vzniklo tolik hluku, že si toho všimne celý svět. Pak je jasné, že si pronajmu loď, na které ani z principu nelze přepravovat velký náklad. Posadím do něj stovky lidí, aniž by bylo zřejmé, o koho jde, všichni jsou odhodlaní a někteří jsou i ozbrojeni.

Pak vezmu celou flotilu dalších lodí, a projíždím se s nimi dlouho po Středomoří, a snažím se vyvolat pozornost. Do poslední chvíle se bojím, aby Izraelci na poslední chvíli necouvli. Ti nezklamali, a zaútočili. Na palubě se setkali se stovkami mých chlapů. Tak dosáhnu celosvětové pozornosti a odsouzení Izraele. Co bude s mým nákladem, už pro mě není důležité. To je, píše ruský novinář Michail Vojtěnko, skutečný příběh flotily míru, kterou nazývá flotilou provokace.“

Zdroj: Vyjmuto z článku: Pět pohledů na zásah proti konvoji do Gazy. Na webu ČR 6

Celý článek naleznete zde: http://www.rozhlas.cz/cro6/internet/_zprava/741570

 

K tomuto textu není moc co dodávat. Jak se obvykle snažím stát stranou a procesy okolo jen pozorovat, tentokrát to nejde. Ano myslím si, že izraelský zásah byl oprávněný. Snaha vnutit  Izraeli podobu teroristického státu je ubohá. O mnoho smutnější je reakce zástupců OSN, kteří po jednostraných zprávách ihned zákrok odsoudily. Zkuste sami zapátrat v paměti, jestli jste někdy slyšely o židovy, nebo křesťanovy, který na sebe naplácal trhavinu a zabil stovky nevinných civilistů.

Autor: Pavel Růžička | středa 2.6.2010 23:15 | karma článku: 27,15 | přečteno: 1314x
  • Další články autora

Pavel Růžička

Být rozumný či kontra?

12.4.2010 v 11:45 | Karma: 13,76

Pavel Růžička

Agresivita nejen na silnicích.

11.4.2010 v 16:50 | Karma: 8,89

Pavel Růžička

Ďábel z D1

8.4.2010 v 17:30 | Karma: 18,72