Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Drogy - neřešte následky, ale příčinu.

Držení a distribuce omamných a psychotropních látek je zločin. To je v naprostém pořádku. Užívání drog, jako takové ilegální není, tím si nejsem zcela jist. Potírání distribuce drog je také v pořádku, ale většina lidí si je vědoma, že není dostačující. I při nejtvrdším postupu proti takovým praktikám, se najdou jedinci, věřící své nepolapitelnosti. Nakonec jsou chyceni, bezesporu, dříve či později. Bohužel takový jedinec, i přes krátkou kariéru dokáže napáchat mnoho škody. Rozdáváním před školou atd. Sice je chycen, a pokračovat nemůže, ale na jeho místo do připravené klientely nastoupí další. A po něm další a další, atd. Pěstují si své klienty a dodávají jim to co nutně potřebují, a to vše s neskutečným ziskem.

 

Proč to dělají?

Nemají svědomí, jdou jen a pouze po penězích. A ta vidina velkého zisku, bez práce, s jistým odbytem je zřejmě velmi lákavá. Navíc, pokud se člověk dostane v žebříčku o něco dál, nehrozí mu již takové riziko, práci za něj dělají jiní. Uvařit za 100Kč prodat za 10 000Kč a pětistovku smrknout pěšákům.

 

Restrikce,

řeší jen důsledky, distribuce a výroby, ale nepostihují podstatu problému. Pokud vezmeme narkomana jako produkt, předchozího systému, ten nemá moc volbu. Sám jsem kuřák, a musím říct, že volba skutečně není to, čím bych nazval návštěvu trafiky. Svou drogu vyžaduje, je schopen násilné trestné činnosti, jen proto, aby ji získal. Ohrožuje tím celou společnost, včetně dětí , žen a starců. Nedej bože, pokud se rozhodne pokusit se o vlastní distribuční síť.

 

Ruku v ruce

S takovými opatřeními musí jít prevence obchodu s drogami. Co o drogách víme? Jsou drahé. Proto se jejich distribuce vyplácí. Pokud poskytnete oběti drogové závislosti  cenově přijatelnou nabídku na preparát , který potřebuje, koupí si ho od vás. Nechá se kvůli tomu klidně zaregistrovat a mnoho dalších věcí. A hlavě, přestane vyhledávat drahého dealera. Tento dealer pak následně přestane s distribucí, neboť cena a zisk nejsou již v porovnání s rizikem rentabilní. Dealeři se začnou ztrácet , nebudou mít odbyt. V důsledku nebude nikdo , kdo by dětem nabízel drogy před školou, ani jinak sháněl klientelu, která si pro svou dávku po registraci dojde do lékárny, nebo na místo k tomu určené.

 

Nemluvím zde o legalizaci drog, to v žádném případě. Mluvím o tom, že pokud jsme zavedly restrikce, musíme nabídnout již existujícím obětem závislosti východisko z jejich situace takovým způsobem, aby nepáchaly trestnou činnost, včetně distribuce, a aby se obchod s drogami stal nevýhodným. Nevěřím že se nám podaří problém zcela eliminovat, ale vývoj k lepšímu , je jistě reálný.

 

Druhá strana mince.

Jako negativní vliv takového opatření , je jistě zvýšený příliv drogově závislých na území našeho státu. Tyto zprávy se šíří rychle, a novináři se přetrhnou. Tomu se dá bránit způsobem dalších restrikcí, nebo cestou plošného zavedení. Nikdo nebude imigrovat, pokud se opatření aplikuje plošně. Zatím třeba jen v rámci EU. Horší to bude s prostory pro takové oběti. Pohled na někoho, kdo je zrovna v rauši, není nikterak příjemný, na toto se nabízí prostor k užívání drog. Vymezením těchto prostor by se také značně omezilo nebezpečí poranění či dokonce nakažení dětí a jiných osob na hřištích či MHD od použitých jehel a jiného materiálu. Samozřejmě celý systém je potřeba doladit, ku spokojenosti většiny.

 

Proč není vůle k tomuto kroku?

Z mého pohledu je zde důvodů hned několik.

Peníze z takového přijmu jako je obchod s drogami , se musí legalizovat. Chcete-li vyprat, což v podstatě samé znamená zdanit. Takový černý trh je tedy svým způsobem příjmem pro stát. Experti na boj proti drogám se shodují ve své nelibosti k takovým krokům, dovolím si spekulovat, že by přišly o chleba.

 

Konec konců, každá prohibice měla za následek jen nárůst černého trhu a vznik mafií , které takové obchody řídily s patřičným ziskem.

Autor: Pavel Růžička | středa 26.5.2010 14:10 | karma článku: 10,79 | přečteno: 1097x
  • Další články autora

Pavel Růžička

Jsme hloupí, nebo pokrytci?

Takto by se měly ptát zástupci mocností, kteří se vyjadřují k událostem okolo pásma Gazy. Jsem skutečně rád, že za českou republiku se vyjádřil Přemysl Sobotka a to ve smyslu, že konvoj byl provokací. Viz: http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/202099-lodni-konvoj-do-gazy-byl-planovanou-provokaci-rekl-premysl-sobotka.html

2.6.2010 v 23:15 | Karma: 27,15 | Přečteno: 1314x | Diskuse| Politika

Pavel Růžička

Být rozumný či kontra?

Uvažuji, koho ve volbách za sebe pověřím vedením státu. A čím více o tom přemýšlím, tím více se mi jeví vyrovnané dvě možnosti. A nevím nevím, která to vyhraje.

12.4.2010 v 11:45 | Karma: 13,76 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politika

Pavel Růžička

Agresivita nejen na silnicích.

Emoce hrají v lidském životě velkou úlohu, jsou naší nedílnou součástí. Některé jsou kladné , některé záporné. Žádný člověk neobsahuje jen jednu stranu, stejně jako každý magnet má dva póly. Nelze je oddělit , ale lze je do jisté míry ovládat. Agresivita jako taková není emoce. Je to produkt jedné a více emocí v určitém poměru. Pokud ovládáte své emoce, můžete předejít agresi.

11.4.2010 v 16:50 | Karma: 8,89 | Přečteno: 784x | Diskuse| Společnost

Pavel Růžička

Ďábel z D1

Pojďme šťouchnout do vosího hnízda, a věnujme trochu času nedávné události, jež skončila naštěstí bez obětí na životech či zdraví. Jsou informace nám podávané, opravdu relevantní, nebo je tam ještě jiný podtext? Předem podotýkám, že řidič onoho vozu Škoda SuperB udělal chybu, a bude za ní doufám potrestán.

8.4.2010 v 17:30 | Karma: 18,72 | Přečteno: 1944x | Diskuse| Společnost

Pavel Růžička

Když odchod, tak se vší parádou.

V posledních několika dnech se událo okolo jedné z nejsilnějších politických stran (ODS) v ČR mnoho věcí. Jednou z největších a mediálně nejsledovanějších, byl výrok dnes již bývalého lídra Mirka Topolánka v neoficiálním rozhovoru , neoficiálně na kameru. Pro mnohé, se to stalo výrazem naprosté ztráty duševního zdraví a soudnosti. Ale.....

27.3.2010 v 8:46 | Karma: 12,14 | Přečteno: 653x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1604x
Jsem člověk, dle mého úsudku.