Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Borat vrací úder: Jak z internetu vymazat falešnou hymnu

Pokud budou agenturními zprávami blíže nespecifikované kazašské orgány úspěšné, budu muset sbalit kufry a odjet na stáž do Kazachstánu, abych se naučil, jak se pořádně dělá on-line reputation management. Tedy česky řečeno - řízení dobré pověsti na internetu, jehož cílem je potlačení vyhledatelnosti negativních informací.

V reakci na nedávný trapas v Kuvajtu, kdy kazašské střelkyni omylem zahráli kazašskou hymnu otextovanou a nazpívanou britským komikem Sashou Cohenem, totiž Kazaši chtějí dosáhnout toho, že Boratovu verzi z internetu úplně vymažou. Jak, to je mi záhadou.

Ono to totiž nejde. Internet už je takový, jeho obsah je tvořen tím, co na něm lidé chtějí mít. Nikomu na světě se nic podobného doposud nepodařilo, a to ani všem státům sdruženým v Interpolu, které roky systematicky likvidují dětskou pornografii. Nelegální obsah – tedy pirátské kopie - se nedaří odstraňovat ani gigantům filmového či hudebního průmyslu. Tak proč si, sakra, jsou ti Kazaši tak jistí, že to dokážou v případě něčeho, co zbytek světa považuje za úsměvnou záležitost?

Otázka výše položená je samozřejmě jen otázkou řečnickou. Je evidentní, že kazašský přístup k řešení problému je dán tamním politickým systémem, tj. doživotní prezidentskou diktaturou Nursultana Nazarbajeva. A je jasné, že problém je v tom, že Kazachstán je dvacet let za… naprostou většinou postkomunistického teritoria bývalého Sovětského svazu.

Z úzce profesního hlediska je na tomto případu nejpozoruhodnější asi to, jak moc dokáže být ideologie v rozporu s marketingem. Moji hypotézu o tom, že hymna Kazachstánu je od uvedení filmu Borat do kin pravděpodobně nejvyhledávanější a nejstahovanější hymnou na světě (tedy v té neoficiální verzi), by mohly potvrdit statistiky vyhledávačů. Přestože je nemám k dispozici, domnívám se, že Kazachstán (na jehož území je zakázáno zmíněný film promítat, vysílat, vlastnit atd.), promarnil jedinečnou marketingovou, píárovou či propagandistickou šanci – např. pozitivní sebeprezentace.

Slováci řešili před pár týdny něco podobného, když jejich hymnu úmyslně zprznili v právě vysílané epizodě nového amerického seriálu o nadaných středoškolácích. Vsadil bych boty na to, že až se za nějaký čas bude seriál vysílat na Slovensku, bude se o tom psát v tamních médiích a že tento konkrétní díl bude mít v den svého vysílání mimořádně hezké koláče sledovanosti.

Jenže - porovnáváme dva světy, jablka s hruškami.  V Kazachstánu se ta pravá revoluce stále ještě nekonala, takže se nelze divit tamní představě, že reputation management (ve smyslu odstraňování negativních informací z prostředí internetu) může fungovat na 100 procent. Třeba může, ale nikoliv v tento čas a na této planetě.

Mimochodem - ty nejlepší americké firmy uvádějí, že dosahují až 80procentní úspěšnosti při eliminaci negativních zpráv na internetu, přičemž „mazání“ obsahu je jen jedním z řady používaných postupů. Jenže: jejich metodika hodnocení úspěšnosti není známa a obecně akceptovaná pravidla a normy u tohoto relativně nového oboru, úzce souvisejícího s rozmachem sociálních sítí, zatím neexistují.

Ale třeba je to ještě jinak, když se tak zamýšlím nad agenturní zprávou. „Žádná jiná hymna v internetu být nesmí,“ řekl novinářům šéf kazašského „ČSTV“ Kaganatov. Že by si Kazaši vytkli ještě smělejší cíl a chtěli vymazat z internetu všechny hymny všech států – prostě docílit toho, aby na něm byla jen ta jedna správná, kazašská?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Lukeš | úterý 3.4.2012 13:01 | karma článku: 17,70 | přečteno: 3133x
  • Další články autora

Pavel Lukeš

Santa, marketingově nejvíce zneužívaná postava

Představte si Ježíška, jak stojí u stromku ověšeného místo ozdob tuzemskými cigaretami Sparta. Šok? Pochopitelné. Ale v USA nic neobvyklého, Santu před Vánoci historicky marketingově zneužívaly různé značky cigaret. A nejen ty.

23.12.2016 v 8:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 255x | Ostatní

Pavel Lukeš

Pořadatelé olympiád končí v dluzích. A s nimi i veřejné rozpočty

Švýcarské město Lausanne je světovou raritou – vybudovalo olympijský stadion, ale žádné olympijské hry se tam nikdy nekonaly a zřejmě ani konat nebudou.

14.10.2016 v 11:00 | Karma: 15,54 | Přečteno: 473x | Sport

Pavel Lukeš

Einstein, létající krejčí a vrabčák se stéblem v zobáku

Úkolem městských strážníků nebylo vždy jen rozdávat pokuty. Například ti z německého Ulmu prý před více než 200 lety donutili jistého Berblingera, místního krejčího, ke splnění závazku vůči württemberskému králi Friedrichovi.

9.9.2016 v 9:00 | Karma: 17,74 | Přečteno: 395x | Cestování

Pavel Lukeš

Monacké zákony nepřejí muslimům, Francouzům a paparazziům

V Evropě existují jen dva státy, které nemají absolutně žádný problém s muslimskými přistěhovalci. Tím prvním je Vatikán a tím druhým Monako, v kterém podle statistik žije 280 muslimů. Tedy necelé procento z 38 400 obyvatel země.

2.9.2016 v 11:00 | Karma: 34,28 | Přečteno: 3185x | Cestování

Pavel Lukeš

Co má Facebook proti šmoulování?

Jedna z komerčních televizí o víkendu odvysílala film Sociální síť o vzniku Facebooku. O důvod víc podělit se o čerstvou zkušenost, jak tato síť, díky níž se Mark Zuckerberg zařadil mezi nejbohatší lidi světa, funguje.

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 9,66 | Přečteno: 315x | Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  12:15

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Proč klesá kondice žáků? Malotřídkám chybí tělocvičny, Praze a Ústí učitelé

22. května 2024  12:13

Po alarmujících výsledcích testování kondice žáků se Česká školní inspekce zaměřila na analýzu...

Rozkol nacionalistů. S AfD nechce být ve frakci Le Penová ani česká SPD

22. května 2024  11:59

Zástupci francouzské strany Národní sdružení (RN) prohlásili, že v příštím europarlamentu nebudou...

Rusko chce zabrat větší část Baltu, znervózňuje Finy a Litevce. A popírá to

22. května 2024  10:53,  aktualizováno  11:57

Ruské ministerstvo obrany navrhlo revizi hranic ruských teritoriálních vod v Baltském moři,...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1181x
Bývalý novinář a komentátor, nyní mediální konzultant a majitel agentury Spindoctors, která se specializuje na krizovou komunikaci.

Seznam rubrik