Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Santa, marketingově nejvíce zneužívaná postava

Představte si Ježíška, jak stojí u stromku ověšeného místo ozdob tuzemskými cigaretami Sparta. Šok? Pochopitelné. Ale v USA nic neobvyklého, Santu před Vánoci historicky marketingově zneužívaly různé značky cigaret. A nejen ty.

V tuzemských poměrech Santu před Vánoci zřejmě nejvíce „tlačí“ americká Coca-Cola, protože ta se přece jako nápoj hodí ke každému jídlu, tedy údajně i k našemu tradičnímu kaprovi, jeho kostem a českému bramborovému salátu. Podnikl jsem v minulých týdnech santovský exkurz do historie, abych si rozšířil obzory. A rád se o ně - v rámci svého předvánočního blogu - podělím.

Tak například v závěru druhé světové války Santu používal na svých reklamách výrobce cigaret Chesterfield, spadající nyní do tabákové stáje Philip Morris. V pravém horním rohu reklam nechybělo motivační „véčko“ ve znamení Victory/vítězství. A aby se to nepletlo, Phillip Morris, jako výrobce nejjemnějších (finest) amerických cigaret používal ke své propagaci mladičkého hotelového poslíčka v oblečku santovsky rudých barev, s pytlem s dárků na zádech, připraveného vlézt do komína a odvést za Santu jeho práci. Dítě v reklamě na cigarety? Dnes nemyslitelné…

Marlboro Santa

Přestože to logicky úplně nejde dohromady, Santa také propagoval cigarety s velbloudem na poušti a s pyramidou v pozadí, přesněji pod ocasem. MarlboroSantu, krom toho, že měl mohutný, kouřem nezažlucený bělostný vous, opatřili tehdejší kreativci brýlemi. Chesterfieldí Santa i ten „velbloudí“ v té době ještě viděli dobře i bez brýlí. A také ten, co bez dioptrií propagoval i červené „pelmelky“ a Lucky Strike.

Camel...

Dobový vliv reklamy je patrný i u cigaret Old Gold!, kdy opět neobrýlený Santa s pytlem místo kočáru taženého soby ze severního pólu jednou rukou řídí armádní džíp Willys v přiléhavé khaki barvě.

Lucky Strike

Ale aby to nebylo jen o Santovi, který nosí v pytli cigarety. Tak třeba v reklamě značky Peter Schuyler popotahoval v ústech ručně balené doutníčky. V reklamě na Lucky Strike mu pak na klín usedla půvabná blondýna v tmavě zelených šatech se sloganem „Nejrychlejší cesta k srdci muže“. Jenže Santa nejenže v pytli na zádech nosil cigarety, kouřil doutníky, dýmky a propagoval nejrůznější výrobce zapalovačů, on si krom toho dopřával i jiných pozemských slastí.

Everybody loves...

Tak třeba v reklamě na zázvorové pivo White Rock si vsedě pročítá došlou korespondenci u stolu, na němž je krom otevřeného piva též neidentifikovatelná lahev whiskey. Jakoby to vysvětlovalo, proč se směje a jednou rukou se drží za objemné břicho.

Že by šlo o míchanou kanadskou whisky Crown Royal? I v této reklamě si Santa zafiguroval. A jeho marketingový kolega v roce 1958 se spuštěnými brýlemi na očích hledí do pohárku s šumivým rozpustným nápojem Alka Seltzer. I Santové mají své dny, chce se říct…

Alka-Seltzer

A pak jsme tu měli Santu, co seděl na bednách vánočního piva „White Label“. Na zemi měl položený kalamář, v ruce držel husí brk a zapisoval jím cosi do knihy „Lidé, co si zaslouží to nejlepší“. Opět s brýlemi na očích. A něčím, co silně připomíná židovskou jarmulku, na hlavě. Nikdy jsem pivo té značky nepil, ale jako předpokládaný pivní patriot se proti tomuto údajnému nejlepšímu pivu musím ohradit.

Deears

Přeskočme od piva k ledničkám. V prosinci 1937 probíhala reklamní kampaň americké společnosti General Electric (GE). Obézní Santa Claus (pozor, má lehce zažloutlé vousy i vlasy) se zdviženým ukazováčkem ruky jedné a k ledničce směřujícím otevřeným gestem ruky druhé propaguje tehdejší výkřik techniky, „frigidaire“. Z dnešního pohledu a chápání jde o reklamu vyloženě sexistickou, neboť „call to action“ zní: „Dejte jí tuto senzační novou chladničku…“

Ledničky

Tvůrci reklamy v zámoří si zřejmě odedávna myslí, že Santovi nic lidského nemůže být cizí. A tak se chudák obézní chlapík pravidelně objevuje v reklamách na kondomy Trojan, nahý propaguje bramborové lupínky a vsedě se staženými kalhotami jednu ze značek toaletního papíru.

Kondomy

Sečteno a podtrženo, viděno očima marketérů je Santa obézní chlapík se sexistickým uvažováním, který už musí nosit brýle, ale často to skrývá, nezřízeně kouří, přičemž střídá jednu značku za druhou, po kapsách nosí barevné kondomy, pije pivo, dopřává si whiskey a colu, ráno to pak kompenzuje rozpustnou šumivou tabletou na uklidnění žaludku a následně vysedává na záchodě s „XXX“ časopisem. Nevím jak vy, ale být dítětem, od takového chlapíka bych žádný dárek opravdu dostat nechtěl. Přestože si zahrál i v reklamě na mýdlo.

Mýdlo

 

Autor: Pavel Lukeš | pátek 23.12.2016 8:00 | karma článku: 14,11 | přečteno: 255x
  • Další články autora

Pavel Lukeš

Pořadatelé olympiád končí v dluzích. A s nimi i veřejné rozpočty

Švýcarské město Lausanne je světovou raritou – vybudovalo olympijský stadion, ale žádné olympijské hry se tam nikdy nekonaly a zřejmě ani konat nebudou.

14.10.2016 v 11:00 | Karma: 15,54 | Přečteno: 473x | Sport

Pavel Lukeš

Einstein, létající krejčí a vrabčák se stéblem v zobáku

Úkolem městských strážníků nebylo vždy jen rozdávat pokuty. Například ti z německého Ulmu prý před více než 200 lety donutili jistého Berblingera, místního krejčího, ke splnění závazku vůči württemberskému králi Friedrichovi.

9.9.2016 v 9:00 | Karma: 17,74 | Přečteno: 394x | Cestování

Pavel Lukeš

Monacké zákony nepřejí muslimům, Francouzům a paparazziům

V Evropě existují jen dva státy, které nemají absolutně žádný problém s muslimskými přistěhovalci. Tím prvním je Vatikán a tím druhým Monako, v kterém podle statistik žije 280 muslimů. Tedy necelé procento z 38 400 obyvatel země.

2.9.2016 v 11:00 | Karma: 34,28 | Přečteno: 3185x | Cestování

Pavel Lukeš

Co má Facebook proti šmoulování?

Jedna z komerčních televizí o víkendu odvysílala film Sociální síť o vzniku Facebooku. O důvod víc podělit se o čerstvou zkušenost, jak tato síť, díky níž se Mark Zuckerberg zařadil mezi nejbohatší lidi světa, funguje.

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 9,66 | Přečteno: 315x | Ostatní

Pavel Lukeš

Jak se zbavit myší v restauraci a jak těch v médiích?

Na začátku bylo myší hovínko v budově, kde sídlilo jednoho lahůdkářství. Teď už jsou z něj zástupy hlodavců prohánějících se českými médii. A nic na ně nezabírá. Někteří novináři si je totiž hýčkají.

7.10.2015 v 9:00 | Karma: 16,78 | Přečteno: 500x | Média
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Brazílii po silných deštích zalilo bahno, obětí záplav je už přes 50

4. května 2024  16:12

Počet obětí záplav způsobených silnými dešti na jihu Brazílie se zvýšil na 56. Dalších 67 lidí se...

OBRAZEM: Zkáza ukrajinského Donbasu pohledem reportérů iDNES.cz

4. května 2024  16:04

Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Doněcká oblast byla se svými čtyřmi miliony obyvatel nejlidnatější částí Ukrajiny. To změnila...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

Oslavný song na Kima je hitem TikToku. Pecka, je to jak ABBA, líbí se mladým

4. května 2024  14:54

Oslavná propagandistická píseň na severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem sociální...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1180x
Bývalý novinář a komentátor, nyní mediální konzultant a majitel agentury Spindoctors, která se specializuje na krizovou komunikaci.

Seznam rubrik