Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejsou koláče, jako koláče...

Známé přísloví praví, že „láska prochází žaludkem“ – a tak mě napadlo, jestli to vaření – a často „nevaření“ v některých domácnostech není jednou z příčin dnešní vysoké rozvodovosti mladých manželství…

Ale žádné obavy a  nic ve zlém, s kritikou zamířím přímo do vlastních řad. Jsem starší ročník, pocházím z venkova, tam se vařívalo denně – a pořádně. Bez polotovarů, různých náhražek a urychlovadel, jako jsou například předvařená rýže, čočka, polévky z pytlíku, masové a jiné konzervy a podobně.

Za mého útlého dětství když chleba, tak domácí – připravit kvásek, přes noc nechat vykynout těsto a ráno štrycle toho „božího daru“  ve slaměnkách zavézt na trakaři k pekaři Crlíkovi. A po upečení zase pro něj s trakařem přijet. Zrovna tak buchty - upéct je doma, ale předtím roztopit kachlová kamna, předehřát troubu, aby se upekly pěkně do zlatova. A buchty s mákem nebo povidly se u nás pekly dvakrát týdně, anebo  aspoň beleše, nebo bramborové placky na plotně…  Jíst stále jen chleba se sádlem nám, dětem, nechutnalo.

A když maso – tak chytit na dvoře jednu z pobíhajících slepic (která už nenesla), zaříznout ji, oškubat, z drobů uvařit polévku a zbytek udusit  na paprice do měkka. To samé o králících v králikárně,  nebo o prasátku ve chlívku. Králík se pekl  na česneku, nebo  v trojobale v troubě… Ale konzumovalo se  se hlavně vepřové.  Po domácí zabijačce  to, naložené ve škopku,  a  později  zavařené ve sklenicích, se peklo se zelím a knedlíky, anebo  voňavé šrůtky  uzeného, se nejdřív povařily v polévce a poté přepekly v troubě.  S kyselým zelím, nebo s křenovou omáčkou a knedlíkem, chutnaly výborně.  

Tož tak to bývalo  za mého dětství… Maminka,  kromě toho vaření, měla pořád práce nad hlavu,  my jsme ji musili  pomáhat. Byly jsme čtyři děti, tři děvčata  a kluk, já jsem byla nejstarší. Maminka vždycky považovala za svoji svatou povinnost naučit nás, dcerky, vařit.  “Až se jednou vdáte,“ říkávala, „ co byste  to byly za ženské, kdybyste  neuměly ani manželovi  uvařit oběd?“

A měla samozřejmě pravdu… U mých dvou mladších sester se svou výchovnou teorií uspěla, jenom se mnou byla potíž. Namísto pomocných prací v kuchyni, při kterých se prý  každá děvčica co nejvíc naučí,  jsem byla stále někde „v čudu.“  A „zlí jazykové“  tvrdili, že buď jsem prý  byla někde zalezlá s knížkou, (aby mě nikdo nenašel), anebo jsem seděla venku na mezi se skicákem a kreslila. Kreslení bylo od dětství mým  koníčkem,  který mě pak, díky mé mladistvé horlivosti – a pozdějšímu studiu na výtvarné škole, po celý můj  produktivní věk živilo. A baví mě dosud. Ale svůj díl domácí práce jsem si stejně musila tehdy odpracovat.

 A tomu vaření jsem se nevyhnula - když jsem po maturitě  odešla z domu, ale hlavně, když jsem se později vdala.  A začátky mého kuchtění byly krušné. A tak jsme si kdysi  se spolubydlící učitelkou  Liduškou usmyslily, že si upečeme koláče. Vzpomněla jsem si, že je maminka o svátcích vždycky dělávala z jednoho litru mléka. Koupila jsem si tedy větší mísu, vařečku, mléko,  mouku, cukr, tvaroh,  máslo a kvasnice, a zadělala na těsto. Z těsta,  které krásně vykynulo,  jsem upekla  koláče. S posýpátkem nahoře byly lákavé, krásně voňavé,  ale bohužel - nedaly se jíst. Zapomněla jsem totiž dát do těsta máslo, nebo nějaký jiný tuk. Koláče, kterých byla vrchovatá mísa, byly tak tvrdé. že by se s nimi  mohly  i ořechy rážet….

A jednou jsem zase,  to jsem již byla vdaná a byli jsme zrovna  o prázdninách u babičky v Násedlovicích, uvařila našemu čtyřletému synkovi zadělávaný hrášek. Velice mu chutnal…-  „Ňam, ňam, maminko, to je doblé,“ pochvaloval si… Ochutnám ho - a málem mě porazilo. Já do toho hrášku namísto lžíce octa nalila lžíci slivovice. Ta stála na kamenné dlážce v komoře pod lavicí v litrové láhvi od octa. Chlapci to ale kupodivu chutnalo, jen se olizoval…

Tož takové bývaly moje začátky vaření. Časem se to sice zlepšilo, i když nijak markantně. Při mém tehdejším dennodenním dojíždění za prací mimo bydliště, a odpoledních návratech domů, nebylo na vaření ani dost času, ani energie. A tak jsem  obvykle k večeři připravila  jen tak něco narychlo, bez větší přípravy a přemýšlení. Naše čtyřčlenná rodina se musila často spokojit s párkem a bramborovou kaší, s knedlíky s vejci, s gulášovou polévkou - a tak podobně. Jenom o víkendu jsem vaření věnovala větší pozornost. Někdy s přípravou nedělního oběda pomohl  i manžel, to když se smažily řízky, anebo rybí filé s tatarkou. To  měl rád.

Přiznám se vám ale,  že pořádně jsem se naučila vařit až v důchodu.  Na vaření, jako na každou jinou pořádnou práci, člověk totiž potřebuje čas, klid a pohodu. Ta mi dřív chyběla, dnes jsem na tom líp. A navíc - mohu také občas nahlédnout do internetu a  odzkoušet si  nějaké nové kuchařské recepty. To  mě baví – i  když mé základní poznatky o vařeními jsou  stále ty, získané v mládí  od maminky, od které jsem,  přes svůj někdejší nezájem,  přece jen něco pochytila…

Nicméně – dívky a mladé paní, nad  současnými potencionálními nedostatky  vašeho  vaření nezoufejte,  nevěšte hlavu,  v důchodu určitě  všecko doženete… :-)

 

Moje tvarohové koláče, i když ne takové,  jako od maminky
Moravské beleše s povidly a tvarohem

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mirka Pantlíková | středa 24.6.2020 9:39 | karma článku: 18,83 | přečteno: 557x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Premiéra filmu Svatá

Včera večer byla na ČT 1 uvedena premiéra filmu Svatá v hlavní roli s Jiřinou Bohdalovou. Film ve mně vyvolal rozporu plné pocity, a proto jsem se k němu rozhodla napsat tento komentář.

20.5.2024 v 10:25 | Karma: 23,07 | Přečteno: 992x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Vzpomínka na brněnský majálesový průvod 1955

Na studentská léta, která jsem strávila v brněnské Vyšší škole uměleckého průmyslu, která se později až do dnešních dnů dočkala několikerého přejmenování“, se nedá zapomenout.

2.5.2024 v 14:48 | Karma: 14,43 | Přečteno: 244x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

Ve druhé polovině 30. let minulého století se firma Baťa stala světovým koncernem, který již pod vedením bratra zakladatele fy Baťa, Tomáše Bati (1876 -1932) ) J. Ant. Bati, zaměstnávala na 32 tisíc pracovníků.

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49 | Přečteno: 464x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

Dne 12. dubna 2024 uplynulo 63 let ode dne, kdy vyletěl do vesmíru první člověk, sovětský pilot kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin. Bylo mu 27 let. Tehdy to byla veliká událost, která mžikem obletěla celý svět.

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68 | Přečteno: 896x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Můj nešťastný pátek v UNI Hobby

Dnes je Velký pátek, jeden z největších křesťanských svátků, den utrpení Ježíš Krista. V ten den, jak praví Bible Kralická, vzal všechny hříchy na sebe a obětoval se za nás, hříšníky. To je čin v dnešní době naprosto neslýchaný...

29.3.2024 v 15:27 | Karma: 24,37 | Přečteno: 699x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 334
  • Celková karma 21,11
  • Průměrná čtenost 719x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik