Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Darované sushi

    Je to již dlouholetá tradice,  o Vánocích  se scházíme a  navzájem se podělujeme drobnými dárky. Protože jsme početná rodina, těch dárků bývá mnoho. Mezi různými obligátními dárky, jako  jsou knihy,  šampóny,  pěny do koupele nebo  bonboniéry,  se občas vyskytnou  i dárky  přivádějící nás do rozpaků.  

Tak mi  například loni o Vánocích věnoval jeden z  vnuků program na vyrobení fotoknihy, a  i když mi pochopení programu dalo pořádně zabrat, moje fotografie Valašska a Jesenicka se přece jen dočkaly důstojné knižní prezentace. Hůř to dopadlo s jiným originálním dárkem, kterým mě a manžela obdaroval  jeho bratr Mira.   Věnoval  nám poukázku  na tradiční japonskou specialitu,  sushi.  Přišlo mi to nějak divné  a hned  jsem navrhla přítomným,  aby si s námi  svoje dárky vyměnili. „Kdepak, babi, to si s dědou nesmíte nechat ujít, odzkoušeli jsme to a chutnalo nám to výborně,“ tvrdili všichni svorně…

 A  tak jsme se s manželem hned  po Třech králích vypravili do japonské restaurace, která se u nás ve  Zlíně nachází v jedné z opuštěných budov bývalého baťovského areálu. Vchod do ní byl nenápadný, ale vnitřek působil tajemně. V pološeru se rýsovalo  několik oválných  stolků s židličkami potaženými černým sametem,  na každém stoku zářila bambusová svítilna, v čele  místnosti  bylo umístěno rozměrné akvárium s exotickými rybkami.  Celkovou atmosféru interiéru  dokreslovala  jemná  japonská hudba. A zrovna jako ty rybky v akváriu, tak ladně a tiše se po místnosti pohybovaly  obsluhující servírky,  jemné,   půvabné Asiatky.  Záhy  nám jedna z nich  přinesla  dva tácy,  na kterých bylo v úhledných  skupinkách naaranžováno po několika  druzích sushi.  Ke každému z táců byly přiloženy dřevěné jídelní  tyčinky a ona  nám ochotně předvedla,   jak je uchopit a jak s nimi zacházet.  Pak nám ještě přinesla  zelený čaj v elegantním  porcelánovém  čajníku.

 Popřáli jsme si dobré chuti a pustili  se do jídla. Manžel začal odvážně rybím zámotkem zabaleným v černé řase, já ale byla opatrnější...  Na okraji tácu se nenápadně krčily dvě zelenavé hromádky jakési pasty - a já, v domnění, že to jsou nějaké jemné rybí krémy, uchopila jsem tyčinkami jednu z nich  a celou ji strčila do pusy…

No,  co vám mám povídat, bylo to strašné. Nic ostřejšího a pálivějšího jsem v životě neokusila.  Zakuckala jsem se, na čele mi vystoupil pot, oči z důlků,  měla jsem dojem, že se snad  zadusím -   a jen díky několika hltům zeleného čaje jsem   situaci  jakž takž  bez pohromy zvládla.  Pak  jsem již  nebyla schopna ničeho  pozřít -  a jen tiše záviděla mladé dvojici u protějšího stolku,  jak vesele  konzumují jedno  sushi za druhým.  A manžel? Když mě tak viděl,  prý se polekal,  že se o mne pokouší  infarkt nebo mrtvice, a  málem zavolal pohotovost  Sám na tom ale také nebyl o moc líp.  Po pozření několika kousků této vzácné  japonské krmě  prohlásil, že to není nic  bez čeho by se nemohl v životě obejít,  a také to vzdal. Pak jsme požádali servírku o laskavost,  aby nám vše,  co zbylo na tácku, zabalila, že si to odneseme  domů…  

 Tajně jsem doufala,   že ti,  kteří nám sushi tak vřele doporučovali, je s radostí skonzumují  u nás, ale zklamala jsem se. Na moje pozvání nepřišli,  neměli zájem. Jeden se vymlouval,  že na syrové ryby  nemá   zrovna  chuť,  jinému to nevyhovovalo časově,  třetí prý nemá v pořádku žaludek -  a tak podobně. Nakonec manžel prohlásil,  že bude nejlepší,  když všechno   vyhodíme do popelnice,  já ale  byla jiného názoru. Vánočních dárků od  vnuků si přece musíme vážit  - a vyřešila jsem to jinak.

  Všechny ty mořské lahůdky  jsem pokrájela,  osolila, podusila na smažené cibulce,  do toho přidala nakrájenou zeleninu,  nové koření, bobkový list, špetku pepře, lžičku sojové omáčky, trochu kečupu a chvilku povařila...   A když se mě  později vnuk ptal, jak nám  sushi chutnalo,  pravila jsem: „Miro, chutnalo nám to výborně.“  A  byla to pravda - i když,  však víte... 

Ale - mezi námi… Kdo ví  jak chutná Japoncům,  když jim  u nás v Česku  plácnou na talíř  kus prorostlého vepřového bůčku,   pět knedlíků a několik  naběraček  zadělávaného  zelí. Každá země má  své delikatesy,   ať  už se to cizincům líbí,  anebo nelíbí...

 

Pálivá pasta v sushi: Wasabi, chilli, zázvorová, dále  japonský křen atd.

 

Autor: Mirka Pantlíková | neděle 23.11.2014 18:03 | karma článku: 12,27 | přečteno: 826x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Pozor, přichází celník...

Každý z nás máme nějakého koníčka", pro někoho je to cestování. To je doménou našeho kolegy Martina, která se se svými zážitky z cest rád dělí s námi čtenáři. Jeho poslední blog mě inspiroval k napsání této vzpomínky.

18.9.2023 v 18:53 | Karma: 19,34 | Přečteno: 676x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Výlet na "západ", do Rakouska

Dnes konči dětem prázdniny a mnohým našim občanům dovolená. Objevila jsem článek o mém výletu do "západní" ciziny. Možná, že vás některé bude zajímat, jak jsme tehdy těsně po "sametové" cestovali. Článek nebyl nikdy zveřejněn.

31.8.2023 v 12:13 | Karma: 17,65 | Přečteno: 660x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Nedělní výlet na Soláň

Poslední letní dny si užíváme pořádného vedra, teploměr stále ukazuje přes 30 stupňů Celsia, avizované ochlazení nepřichází- a přesto jsme se minulou neděli vydali na výlet - na naše milované Valašsko.

25.8.2023 v 19:33 | Karma: 19,40 | Přečteno: 402x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Pokus o znásilnění, který nevyšel...

Poslední dobou došlo v Praze ke dvěma brutálním násilnostem, jedna na nezletilé dívce i s pokusem vraždy, druhá na dospělé ženě. Média o tom obšírně informovala, vyjádřil se k tomu i ministr vnitra a policejní inspektor.

15.8.2023 v 18:12 | Karma: 33,97 | Přečteno: 3718x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Za války (příběh naší rodiny)

Paní Ivana Dianová napsala vzpomínkový blog s názvem Příběh mé rodiny, na který jsem reagovala krátkým příspěvkem. Její článek mě inspiroval k napsání mých vzpomínek na tu dobu, jak jsem ji prožívala v útlém dětství. Díky Ivanko.

22.7.2023 v 10:21 | Karma: 28,51 | Přečteno: 801x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 333
  • Celková karma 19,95
  • Průměrná čtenost 717x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik