Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Místo Yetiho máme skutečného primátora

Tedy alespoň nadneseně. O sněžném muži Yetim se říká, že si všichni jsou vědomi jeho existence, ale nikdo ho nikdy neviděl. To od včerejšího večera už neplatí o primátorovi Hradce Králové. Po dvou měsících útrap, dohadů, zmařených jednání, nepodepsaných koaličních smluv a nevraživosti včera hradečtí zastupitelé v plném počtu zvolili čtyři dny po Štědrém dni primátora města, jeho náměstky a členy městské rady.

Nový primátor Hradce Králové

Dle očekávání se hlavou města stal dlouholetý komunální politik a úspěšný lékař MUDr. Zdeněk Fink (HDK). Bude-li i úspěšným primátorem, to se ukáže až za pár let. Dá se očekávat, že případné prosazování změn nebude mít on ani další nové strany vedení jednoduché, ODS totiž před volbami nepřipouštěla, že by dělala nějaké závažné chyby, prý jen plnili předvolební program.
Strany, které se na řízení Hradce dosud nepodílely a nyní dostaly možnost (TOP 09 a Doma v Hradci) také deklarovaly značné změny, například zprůhlednění veřejných soutěží, rozhodování o zakázkách či změny v parkovacím systému. To poslední sice těsně před říjnovými volbami slibovala i ODS, nicméně nakolik to bylo myšleno vážně, se můžeme jen domýšlet, protože pokud by přece nebyli se systémem parkování spokojeni, mohli ho pohodlně změnit ku prospěchu občanů již před volbami, což jak víme, se nestalo.

Nová koalice má tedy v zastupitelstvu 21 mandátů, Zdeněk Fink v primátorské volbě obdržel jen dvacet. Kvůli neplatnosti jednoho z hlasů. Kandidát číslo dvě, Hana Orgoníková, získala od svých podporovatelů hlasů 16 a ke zvolení to pochopitelně nestačilo. Když po hlasování gratulovala dr. Finkovi ke zvolení, dokonce řekla, že nakonec může být pro ČSSD výhodou, že se ocitla v opozici. Spolu se sociálními demokraty se v opozičních lavicích ocitla také Změna pro Hradec, nové uskupení složené převážně z lidí, jež aktivně bojovali proti špatným krokům bývalého vedení a třetí opoziční stranou jsou tradičně komunisté.

Poté, co nová hlava města převzala primátorský řetěz, se slova ujal dosud předsedající Vlastimil Ondráček a oznámil, že abdikuje na post náměstka primátora. Důvod byl dle jeho slov jednoduchý, jeho strana není ve vládní koalici. Zastupitelé jeho rezignaci přijali a přistoupili k volbě náměstků. Těmi se stali Martin Soukup (ODS) – před volbami už jako náměstek působil, Jindřich Vedlich (TOP 09), Leoš Kučera (Doma v Hradci) a Josef Krofta (VPM).

Do rady města byli dále zvoleni: Jan Michálek a Naďa Štěrbová (oba z ODS), Vladimír Springer (HDK), Lenka Jaklová a Richard Nádvorník (oba za TOP 09) a Vladimíra Šilhánková (VPM). Primátor a náměstci jsou členy městské rady ze zákona.
Ať už se nám všem složení na radnici líbí či nikoliv, je myslím dobře, že nové vedení bylo konečně zvoleno. Konec konců, výsledky voleb zase tolik koaličních variant nepřipouštěly. Nové strany mohou alespoň ukázat, jak to s avizovanými změnami k lepšímu myslely vážně. A jedna kladná věc v té dvouměsíční zapeklité cestě k primátorovi přece jen může být. Třeba bude do Hradce přijíždět více turistů, protože právě díky tomu, že Hradec Králové byl posledním statutárním městem v zemi, které nemělo vedení, dostal se snad do všech celostátních médií.

Publikováno na mém serveru NASHRADEC.CZ

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radim Panenka | čtvrtek 30.12.2010 22:11 | karma článku: 7,27 | přečteno: 1685x
  • Další články autora

Radim Panenka

Účastnil jsem se přednášky o holocaustu. Jsem popírač?

Nebo také – byl jsem v kině na filmu Kmotr. Jsem proto mafián? Několikrát jsem navštívil mešitu, znamená to, že jsem muslim? Tímhle způsobem bych mohl pokračovat vskutku dlouho, tak dlouho, že by vás to ani nebavilo číst. Teď se ale dostanu k té hlavní otázce, kvůli které tento článek vůbec vznikl. Účastnil jsem se přednášky o českém protižidovství. Musí to tedy znamenat, že jsem antisemita (neonacista, neofašista, paleofašista, protofašista, totalitní demagog, fašizující maloměšťák a extrémista)?

17.5.2011 v 16:45 | Karma: 20,18 | Přečteno: 2362x | Politika

Radim Panenka

Krajské zastupitelstvo o mešitě v Hradci Králové

Na posledním jednání zastupitelstva Královéhradeckého kraje se kromě běžných témat zabrousilo i do problematiky, která patří v posledním půl roce v Hradci Králové jednomu z hlavních témat. V závěrečné diskusi totiž s příspěvkem vystoupil Valentin Kusák, který začal proti záměru místních muslimů na zbudování islámského centra s mešitou nesouhlasně vystupovat jako první.

9.5.2011 v 12:11 | Karma: 19,34 | Přečteno: 1968x | Politika

Radim Panenka

President pomohl k řešení krize a troubové z prolhaných médií mlčí

Vážné věci se nemají řešit s horkou hlavou. Známé pravdivé tvrzení, které se vypráví a používá dennodenně. Stejně tak jako se ho držíte vy nebo já, držel se ho i president Václav Klaus ve chvíli, kdy k němu na Hrad přispěchal ministerský předseda s tím, že musí honem honem odvolat ministra vnitra, školství a přijmout rezignaci ministra dopravy. Václav Klaus tehdy jasně řekl, že než tak učiní, bude od premiéra chtít plán dalšího vývoje ve vládě. A jakoby president při té tiskové konferenci tušil, co může tohle prohlášení u některých lidí vyvolat. Záměrně tenkrát zdůraznil, že rozhodně ministry neodmítá odvolat, nýbrž do doby NEŽ ten krok podnikne, chce záruky, že nenastane bezvládí.

29.4.2011 v 18:31 | Karma: 29,50 | Přečteno: 2182x | Politika

Radim Panenka

Národní skvosty uprostřed Musea království Českého

Do okamžiku, než se historická budova Národního musea v čele Václavského náměstí uzavře před dlouho plánovou a hlavně žalostně potřebnou celkovou rekonstrukcí zbývá jen okolo dvou měsíců. Po osmém červenci bude tento památník národní hrdosti Čechů, Moravanů a Slezanů na pět let pro návštěvníky uzavřen.

26.4.2011 v 21:46 | Karma: 7,14 | Přečteno: 830x | Kultura

Radim Panenka

Islamizace jako konspirační teorie?

Velkou shodou náhod jsem na poslední chvíli narazil na informaci, že se bude v Hradci Králové konat diskuse na téma případného vzniku mešity. V současné době bychom jen stěží ve městě našli žhavější téma, které tolik hýbe veřejným míněním. Na akci jsem se tedy bez váhání vypravil. Navíc se v Hradci již beseda na stejné téma konala v únoru, kam tehdy přišlo více než sto lidí, kteří se většinově shodli, že žádnou mešitu ani islámské centrum ve městě nechtějí. O to víc jsem byl napjatý, jací diskutující zde vystoupí, kolik přijde lidí a jaký bude závěr diskuse.

12.4.2011 v 12:02 | Karma: 31,80 | Přečteno: 1744x | Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil

13. května 2024  21:28

Nejméně osm lidí zahynulo v indické Bombaji po pádu obřího billboardu, který v pondělí strhla...

Američana zadrželi v Istanbulu s 1 500 štíry a pavouky, přitom měl povolení

13. května 2024  19:13,  aktualizováno  21:08

Turecká policie zatkla muže, který se podle ní pokoušel ze země propašovat vzácné jedovaté pavouky...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč