Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Krajské zastupitelstvo o mešitě v Hradci Králové

Na posledním jednání zastupitelstva Královéhradeckého kraje se kromě běžných témat zabrousilo i do problematiky, která patří v posledním půl roce v Hradci Králové jednomu z hlavních témat. V závěrečné diskusi totiž s příspěvkem vystoupil Valentin Kusák, který začal proti záměru místních muslimů na zbudování islámského centra s mešitou nesouhlasně vystupovat jako první.

„Přeji si, aby antiislamizační iniciativy byly podporovány od oficiálních míst – politiků a institucí. Granty, dotace a dary jsou nezbytností, pokud máme boj proti islamizaci brát jako vážnou věc, které se chceme plně věnovat,“ řekl v průběhu vystoupení k zastupitelům Kusák. Dále zmínil, že „ani tolerance propagovaná multikulturalismem však nemůže být bezbřehá. Jestli jsme tolerantní vůči ostatním, pak i my očekávejme, že budeme tolerováni. Nejhorším dědictvím již umírajícího multikulturalismu je fakt, že se lidé bojí otevřeně říci, že jsou proti islamizaci. Bojí se, aby nebyli ihned označeni za xenofoby či přímo nácky.“

Skutečností, která výše zmíněná okamžitě potvrdila, byla reakce některých zastupitelů kraje. Mnoho z nich při onom projevu nenápadně pokukovalo po svých kolezích a sledovalo jejich reakci. Spoustu z nich patrně vůbec nevědělo, jak se k danému tématu postavit.
Na projev reagoval náměstek hejtmana Vladimír Derner, který se za Valentina Kusáka postavil a řekl, že s řečeným souhlasí a je dle něho nutné, aby se tímto tématem začalo zabývat i krajské zastupitelstvo. Alespoň by se prý mělo přijmout většinové stanovisko, aby voliči věděli, jak se k plánu na vybudování mešity jejich volení zástupci staví.
K diskusi se poté přihlásil už jen zastupitel Miloslav Plass (ODS), který naopak celou iniciativu proti mešitě odmítl a řekl, že je pro něho nepřijatelné, aby zastupitelstvo přijímalo jakékoliv usnesení na toto téma. Jméno zastupitele Plasse není v tomto ohledu nijak neznámé. Již před časem vydal článek, v němž se postavil na stranu muslimů. Zajímavé bylo, že Plassův text tehdy otiskl týdeník, který se k tématu mešity v Hradci ve všech svých článcích staví také pozitivně.
Zmiňovaný náměstek hejtmana Derner bude koncem května hostem besedy na toto téma, kterou ve Studijní a vědecké knihovně pořádá sdružení Antimešita.

Publikováno na portálu Náš Hradec.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radim Panenka | pondělí 9.5.2011 12:11 | karma článku: 19,34 | přečteno: 1968x
  • Další články autora

Radim Panenka

Účastnil jsem se přednášky o holocaustu. Jsem popírač?

Nebo také – byl jsem v kině na filmu Kmotr. Jsem proto mafián? Několikrát jsem navštívil mešitu, znamená to, že jsem muslim? Tímhle způsobem bych mohl pokračovat vskutku dlouho, tak dlouho, že by vás to ani nebavilo číst. Teď se ale dostanu k té hlavní otázce, kvůli které tento článek vůbec vznikl. Účastnil jsem se přednášky o českém protižidovství. Musí to tedy znamenat, že jsem antisemita (neonacista, neofašista, paleofašista, protofašista, totalitní demagog, fašizující maloměšťák a extrémista)?

17.5.2011 v 16:45 | Karma: 20,18 | Přečteno: 2362x | Politika

Radim Panenka

President pomohl k řešení krize a troubové z prolhaných médií mlčí

Vážné věci se nemají řešit s horkou hlavou. Známé pravdivé tvrzení, které se vypráví a používá dennodenně. Stejně tak jako se ho držíte vy nebo já, držel se ho i president Václav Klaus ve chvíli, kdy k němu na Hrad přispěchal ministerský předseda s tím, že musí honem honem odvolat ministra vnitra, školství a přijmout rezignaci ministra dopravy. Václav Klaus tehdy jasně řekl, že než tak učiní, bude od premiéra chtít plán dalšího vývoje ve vládě. A jakoby president při té tiskové konferenci tušil, co může tohle prohlášení u některých lidí vyvolat. Záměrně tenkrát zdůraznil, že rozhodně ministry neodmítá odvolat, nýbrž do doby NEŽ ten krok podnikne, chce záruky, že nenastane bezvládí.

29.4.2011 v 18:31 | Karma: 29,50 | Přečteno: 2182x | Politika

Radim Panenka

Národní skvosty uprostřed Musea království Českého

Do okamžiku, než se historická budova Národního musea v čele Václavského náměstí uzavře před dlouho plánovou a hlavně žalostně potřebnou celkovou rekonstrukcí zbývá jen okolo dvou měsíců. Po osmém červenci bude tento památník národní hrdosti Čechů, Moravanů a Slezanů na pět let pro návštěvníky uzavřen.

26.4.2011 v 21:46 | Karma: 7,14 | Přečteno: 830x | Kultura

Radim Panenka

Islamizace jako konspirační teorie?

Velkou shodou náhod jsem na poslední chvíli narazil na informaci, že se bude v Hradci Králové konat diskuse na téma případného vzniku mešity. V současné době bychom jen stěží ve městě našli žhavější téma, které tolik hýbe veřejným míněním. Na akci jsem se tedy bez váhání vypravil. Navíc se v Hradci již beseda na stejné téma konala v únoru, kam tehdy přišlo více než sto lidí, kteří se většinově shodli, že žádnou mešitu ani islámské centrum ve městě nechtějí. O to víc jsem byl napjatý, jací diskutující zde vystoupí, kolik přijde lidí a jaký bude závěr diskuse.

12.4.2011 v 12:02 | Karma: 31,80 | Přečteno: 1744x | Politika

Radim Panenka

Lhář a manipulátor Ondřej Šťastný. Budoucnost české žurnalistiky?

V následujících odstavcích se pokusím přinést autentické svědectví o naprosté ignoranci, vědomých lžech, zkreslování faktů a záměrných manipulacích ze strany deníku Mladá fronta DNES a hlavně pak jejího redaktora Ondřeje Šťastného. Článek píšu až nyní, několik dní po oněch událostech, kterým jsem byl přímo přítomen a to z dobrého důvodu. Nechtěl jsem se v žádném případě jmout psaní ve, velmi korektně řečeno, stavu krajní rozezlenosti. Tedy proto, abych nebyl nucen zde užívat slova, které by se dala pojmenovat jako vulgarismy. Tvrzení, která níže předkládám, je možné jednoduchým způsobem ověřit z kompletního nesestřihaného videozáznamu akce, který je volně ke zhlédnutí na internetu.

5.4.2011 v 11:38 | Karma: 37,48 | Přečteno: 3113x | Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Resort kultury navrhl menší zvýšení televizního poplatku, než zamýšlel

14. května 2024  17:28

Ministerstvo kultury navrhuje zvýšit televizní poplatek o 15 korun na 150 Kč měsíčně a rozhlasový o...

Špičky ODS řeší, jak naloží s Novotným. Ve hře je výzva k odchodu ze strany

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  16:59

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to není úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Studentka v New Yorku roztrhala svůj diplom na protest proti válce v Gaze

14. května 2024  16:30

Studenti Kolumbijské univerzity v New Yorku nadále dávají najevo svůj odpor k válce v Pásmu Gazy....

Vojenská pomoc USA už přijíždí, bude mít vliv na boje, ujistil Blinken v Kyjevě

14. května 2024  6:32,  aktualizováno  16:27

Vojenská pomoc z nedávno schváleného amerického balíku pomoci už přijíždí na Ukrajinu, část...