Místo Yetiho máme skutečného primátora

Tedy alespoň nadneseně. O sněžném muži Yetim se říká, že si všichni jsou vědomi jeho existence, ale nikdo ho nikdy neviděl. To od včerejšího večera už neplatí o primátorovi Hradce Králové. Po dvou měsících útrap, dohadů, zmařených jednání, nepodepsaných koaličních smluv a nevraživosti včera hradečtí zastupitelé v plném počtu zvolili čtyři dny po Štědrém dni primátora města, jeho náměstky a členy městské rady.

Nový primátor Hradce Králové

Dle očekávání se hlavou města stal dlouholetý komunální politik a úspěšný lékař MUDr. Zdeněk Fink (HDK). Bude-li i úspěšným primátorem, to se ukáže až za pár let. Dá se očekávat, že případné prosazování změn nebude mít on ani další nové strany vedení jednoduché, ODS totiž před volbami nepřipouštěla, že by dělala nějaké závažné chyby, prý jen plnili předvolební program.
Strany, které se na řízení Hradce dosud nepodílely a nyní dostaly možnost (TOP 09 a Doma v Hradci) také deklarovaly značné změny, například zprůhlednění veřejných soutěží, rozhodování o zakázkách či změny v parkovacím systému. To poslední sice těsně před říjnovými volbami slibovala i ODS, nicméně nakolik to bylo myšleno vážně, se můžeme jen domýšlet, protože pokud by přece nebyli se systémem parkování spokojeni, mohli ho pohodlně změnit ku prospěchu občanů již před volbami, což jak víme, se nestalo.

Nová koalice má tedy v zastupitelstvu 21 mandátů, Zdeněk Fink v primátorské volbě obdržel jen dvacet. Kvůli neplatnosti jednoho z hlasů. Kandidát číslo dvě, Hana Orgoníková, získala od svých podporovatelů hlasů 16 a ke zvolení to pochopitelně nestačilo. Když po hlasování gratulovala dr. Finkovi ke zvolení, dokonce řekla, že nakonec může být pro ČSSD výhodou, že se ocitla v opozici. Spolu se sociálními demokraty se v opozičních lavicích ocitla také Změna pro Hradec, nové uskupení složené převážně z lidí, jež aktivně bojovali proti špatným krokům bývalého vedení a třetí opoziční stranou jsou tradičně komunisté.

Poté, co nová hlava města převzala primátorský řetěz, se slova ujal dosud předsedající Vlastimil Ondráček a oznámil, že abdikuje na post náměstka primátora. Důvod byl dle jeho slov jednoduchý, jeho strana není ve vládní koalici. Zastupitelé jeho rezignaci přijali a přistoupili k volbě náměstků. Těmi se stali Martin Soukup (ODS) – před volbami už jako náměstek působil, Jindřich Vedlich (TOP 09), Leoš Kučera (Doma v Hradci) a Josef Krofta (VPM).

Do rady města byli dále zvoleni: Jan Michálek a Naďa Štěrbová (oba z ODS), Vladimír Springer (HDK), Lenka Jaklová a Richard Nádvorník (oba za TOP 09) a Vladimíra Šilhánková (VPM). Primátor a náměstci jsou členy městské rady ze zákona.
Ať už se nám všem složení na radnici líbí či nikoliv, je myslím dobře, že nové vedení bylo konečně zvoleno. Konec konců, výsledky voleb zase tolik koaličních variant nepřipouštěly. Nové strany mohou alespoň ukázat, jak to s avizovanými změnami k lepšímu myslely vážně. A jedna kladná věc v té dvouměsíční zapeklité cestě k primátorovi přece jen může být. Třeba bude do Hradce přijíždět více turistů, protože právě díky tomu, že Hradec Králové byl posledním statutárním městem v zemi, které nemělo vedení, dostal se snad do všech celostátních médií.

Publikováno na mém serveru NASHRADEC.CZ

 

Autor: Radim Panenka | čtvrtek 30.12.2010 22:11 | karma článku: 7,27 | přečteno: 1685x