Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

President pomohl k řešení krize a troubové z prolhaných médií mlčí

Vážné věci se nemají řešit s horkou hlavou. Známé pravdivé tvrzení, které se vypráví a používá dennodenně. Stejně tak jako se ho držíte vy nebo já, držel se ho i president Václav Klaus ve chvíli, kdy k němu na Hrad přispěchal ministerský předseda s tím, že musí honem honem odvolat ministra vnitra, školství a přijmout rezignaci ministra dopravy. Václav Klaus tehdy jasně řekl, že než tak učiní, bude od premiéra chtít plán dalšího vývoje ve vládě. A jakoby president při té tiskové konferenci tušil, co může tohle prohlášení u některých lidí vyvolat. Záměrně tenkrát zdůraznil, že rozhodně ministry neodmítá odvolat, nýbrž do doby NEŽ ten krok podnikne, chce záruky, že nenastane bezvládí.

Čtenáři ani dnes nemají nárok na pravdu, ale jen na to, co si přejí vydavatelé.

Na druhý den se při čtení mnohých novin a zpravodajských serverů ukázalo, že je úplně jedno, co president řekl. Mnozí (rádoby)novináři, (bohužel)politici či (prý)politologové začali jako divá zvěř napadat Václava Klause z porušování ústavy a z neplnění jeho povinností. Kolik lesů padlo na řeči typu, že Klaus nemá co otálet a okamžitě musí odvolání podepsat nebo že se do toho nemá co míchat. Jak ale mnohokrát správně zaznělo, president republiky není automatický stroj, do kterého se hodí lejstro a to vzápětí vypadne podepsané bez nějakého přemýšlení. Tohle prostě úlohou presidenta není a být nemůže, to by pak opravdu stačil jen jakýsi stroj, který by udělal, co mu jiní řeknou. President se zachoval jako skutečný státník, kterému záleží na stabilitě vlastní země.

Nezřídka jsme se dočetli takových bludů, jako že například Klaus místo řešení vládní krizi ještě prohlubuje a tak podobně a donekonečna. Pánové a dámy, kteří z nějakého zvláštního důvodu pohrdáte naším presidentem, můžete mi říci, čím vládní krizi prohloubil? Opravdu si myslíte, že okamžité odvolání požadovaných ministrů z Věcí veřejných a pád vlády, který by následoval po zcela pochopitelném odchodu véčkařů z koalice, by vládní krizi vyřešilo? Já opravdu nevěřím tomu, že si to myslíte. Vy jste prostě lacině a trapně využili další možnost jako se do presidenta opřít.

Korunu tomu všemu nasadil svým komentářem v Právu Jiří Pehe. Jeho text byl pro zasvěcené spíše k pousmání, než aby ho někdo bral vážně. Problém je ten, že lidé, kteří se nijak výrazně nezajímají o veřejné dění (a takových je většina), mohou Peheho konstrukcím uvěřit. Pan Pehe v závěru svého článku jako tradičně uvažuje o realizaci myšlenky Klausova odvolání. V žádném případě nemám nic proti vyjadřování jakýchkoli názorů, ale když už se musí pravidelně Jiří Pehe veřejně vyznávat z nenávisti k presidentovi, tak ať své výplody nevydává za politologické analýzy.

Zajímavé bylo také pozorovat, jaké tažení proti presidentovi vedly Hospodářské noviny. Ty nechutnosti psané úplatnými slouhy finančníka Bakaly, který je velkým přítelem Václava Havla a jeho bratrstva byly jako přes kopírák. Nechci spekulovat o tom, jestli to ti Šídlové, Honzejkové a jiní dělají pro peníze, z přesvědčení nebo jestli se jen svoji budoucí profesi učili z normalizačních učebnic a slepě přetlumočit názor chlebodárce jim nedělá problém. Zkrátka svým psaním ukázali, že není možné je považovat za poctivé a slušné novináře. Oni to vlastně neukázali, ale jen potvrdili, neboť jejich negativní zaujatost vůči Klausovu okruhu a konservatismu vůbec je notoricky známá.

To bychom tedy měli situaci, kdy návrhy na odvolání ministrů čekaly na své vyřízení (nikoliv zamítnutí, jak sám Václav Klaus zdůraznil a následně v médiích i zopakoval jeho tajemník) a vláda se snažila všemožně jednat za jakých podmínek a jestli vůbec bude na stávajícím půdorysu pokračovat. A bylo to i totéž období, kdy do presidenta neustále kopali již v článku zmínění, řekněme zkráceně, někteří spoluobčané. Co na tom, že ministerstvo nemůže být delší dobu bez ministra, protože jeho pravomoci na sebe nesmí (!) nikdo z jeho podřízených převzít. To samozřejmě tyto pány a dámy nezajímalo nebo to jimi bylo alespoň zpochybňováno. Prý se to už jednou stalo, tak proč by to mělo vadit. Ano, je pravdou, že se řízení ministerstva může za chybějícího ministra dočasně ujmout premiér, ale vskutku by mne zajímalo, jak by pan Nečas stihl uřídit ministerstvo dopravy, vnitra, školství a vládu dohromady a přitom ještě řešit vládní krizi. Myslí-li si někdo, že je Petr Nečas superman, pak já se domnívám, že nikoliv. Stejně tak věřím, že si to o sobě nemyslí ani on sám.

Mezitím se situace vyvinula. Zástupci koaličních stran mezi sebou problém vyřešili a domluvili se na podmínkách dalšího pokračování společného vládnutí. Pak už mohl jen premiér na Hradě oznamovat, že navržená odvolání odvolává a zde měl hlavně presidentu Klausovi děkovat za to, že se nedal svést na vlnu hysterie tak jako on sám, který patrně požadavkem na odvolání ministrů Johna a Dobeše podlehl vnitrostranickému tlaku tluchořovsko - topolánkovské kliky, jež měla evidentně noty napsané hodně dlouho dopředu, a která se moci a vlivu jen tak vzdát nehodlá. Kdyby tehdy Václav Klaus okamžitě bez jakéhokoliv rozmýšlení zmíněné ministry odvolal, Nečas by už možná dnes nebyl premiérem. Takový krok by definitivně rozbil celou vládu a případné předčasné volby by byly řešením spíše k horšímu. A to říkám s tím, že se rozhodně necítím být podporovatelem současného vládního složení a tento článek nemá v žádném případě sloužit jako obhajoba stávající vlády. Nevěřím ani, že by byl Nečasův kabinet schopen provést zásadní a racionální reformy. Už jen kvůli jménům Kalousek, Vondra nebo Schwarzenberg a podobným to možné není. Nicméně představa, že by se moci po předčasných volbách chopili pánové Sobotka s Rathem, podporováni soudruhem Filipem je ještě více zneklidňující.

Nu a co naši troubové, kteří osočovali presidenta ze sprostého nedodržování svých ústavních povinností, křičeli po jeho odvolání či mu s trapnou nechutností přisuzovali různé duševní poruchy? Mlčí. Ozvou se zase po čase, až uvidí, že na presidenta dlouho nikdo nezvracel. Přijdou, vyzvrací se a budou opět mlčet. Nic jiného ani neumí.

Autor je šéfredaktorem portálu NasHradec.cz a sekretářem Slovanského kulturního institutu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radim Panenka | pátek 29.4.2011 18:31 | karma článku: 29,50 | přečteno: 2182x
  • Další články autora

Radim Panenka

Účastnil jsem se přednášky o holocaustu. Jsem popírač?

Nebo také – byl jsem v kině na filmu Kmotr. Jsem proto mafián? Několikrát jsem navštívil mešitu, znamená to, že jsem muslim? Tímhle způsobem bych mohl pokračovat vskutku dlouho, tak dlouho, že by vás to ani nebavilo číst. Teď se ale dostanu k té hlavní otázce, kvůli které tento článek vůbec vznikl. Účastnil jsem se přednášky o českém protižidovství. Musí to tedy znamenat, že jsem antisemita (neonacista, neofašista, paleofašista, protofašista, totalitní demagog, fašizující maloměšťák a extrémista)?

17.5.2011 v 16:45 | Karma: 20,18 | Přečteno: 2362x | Politika

Radim Panenka

Krajské zastupitelstvo o mešitě v Hradci Králové

Na posledním jednání zastupitelstva Královéhradeckého kraje se kromě běžných témat zabrousilo i do problematiky, která patří v posledním půl roce v Hradci Králové jednomu z hlavních témat. V závěrečné diskusi totiž s příspěvkem vystoupil Valentin Kusák, který začal proti záměru místních muslimů na zbudování islámského centra s mešitou nesouhlasně vystupovat jako první.

9.5.2011 v 12:11 | Karma: 19,34 | Přečteno: 1968x | Politika

Radim Panenka

Národní skvosty uprostřed Musea království Českého

Do okamžiku, než se historická budova Národního musea v čele Václavského náměstí uzavře před dlouho plánovou a hlavně žalostně potřebnou celkovou rekonstrukcí zbývá jen okolo dvou měsíců. Po osmém červenci bude tento památník národní hrdosti Čechů, Moravanů a Slezanů na pět let pro návštěvníky uzavřen.

26.4.2011 v 21:46 | Karma: 7,14 | Přečteno: 830x | Kultura

Radim Panenka

Islamizace jako konspirační teorie?

Velkou shodou náhod jsem na poslední chvíli narazil na informaci, že se bude v Hradci Králové konat diskuse na téma případného vzniku mešity. V současné době bychom jen stěží ve městě našli žhavější téma, které tolik hýbe veřejným míněním. Na akci jsem se tedy bez váhání vypravil. Navíc se v Hradci již beseda na stejné téma konala v únoru, kam tehdy přišlo více než sto lidí, kteří se většinově shodli, že žádnou mešitu ani islámské centrum ve městě nechtějí. O to víc jsem byl napjatý, jací diskutující zde vystoupí, kolik přijde lidí a jaký bude závěr diskuse.

12.4.2011 v 12:02 | Karma: 31,80 | Přečteno: 1744x | Politika

Radim Panenka

Lhář a manipulátor Ondřej Šťastný. Budoucnost české žurnalistiky?

V následujících odstavcích se pokusím přinést autentické svědectví o naprosté ignoranci, vědomých lžech, zkreslování faktů a záměrných manipulacích ze strany deníku Mladá fronta DNES a hlavně pak jejího redaktora Ondřeje Šťastného. Článek píšu až nyní, několik dní po oněch událostech, kterým jsem byl přímo přítomen a to z dobrého důvodu. Nechtěl jsem se v žádném případě jmout psaní ve, velmi korektně řečeno, stavu krajní rozezlenosti. Tedy proto, abych nebyl nucen zde užívat slova, které by se dala pojmenovat jako vulgarismy. Tvrzení, která níže předkládám, je možné jednoduchým způsobem ověřit z kompletního nesestřihaného videozáznamu akce, který je volně ke zhlédnutí na internetu.

5.4.2011 v 11:38 | Karma: 37,48 | Přečteno: 3113x | Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!