Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Humanista Havel nabádá k dalšímu krveprolití

Václav Havel se nedávno důrazně vymezil proti současnému vedení Libye v čele s Muammarem Kaddáfím a dokonce tvrdí, že „je nutný okamžitý vojenský zásah západních zemí“, Kaddáfího je prý třeba okamžitě „odstranit“. Havel dokonce ve zmíněném rozhovoru srovnal Kaddáfího se Slobodanem Miloševičem! Co si představit pod slůvkem odstranit, nevím, ovšem řečeno jazykem „velkého humanisty“ to zní prazvláštně. Kdyby bylo poprvé, co Havel něco takového řekl, všichni by asi padali na ústa a žasli překvapením. Ono to ale první vyjádření tohoto typu není.

 

Všichni si dobře pamatujeme Havlův vynález – humanitární bombardování Jugoslávie. Ve svém významu a podstatě totální antagonismus. Synonymy slovu humanitární mohou být pojmy jako lidský či lidumilný. A ke slovu bombardování? Vraždy, krveprolití, nenávist, lidské utrpení. Po přeformulování onoho Havlova výrazu nám vznikne cosi jako lidumilné bombardování, lidumilné vraždy. Dává vám to smysl? Panu Havlovi nejspíše dává. Aby nepošpinil ideály své pravdy a lásky, musel se zaklít alespoň tím slůvkem humanitární. Co na tom, že mezinárodní síly naprosto cíleně shazovaly pumy na civilní objekty, tedy vraždily nevinné ženy i děti. Co na tom, že bylo užíváno mimořádně drastických bomb, které jsou zakázány mezinárodním úmluvami (!). Co na tom, že celá krvelačná intervence byla založena na lži. Co na tom, že největší zločiny páchali Albánci na Srbech. Co na tom? Podle Václava Havla nic, ten si pouze s odrazem hořícího Bělehradu ve svých brýlích notoval s dlouholetou kamarádkou, balkánskou řeznicí Madeleine Albrightovou, která mimochodem za svůj život vděčí právě Srbům, kteří ji během druhé světové války jako dívku židovského původu schovávali za cenu riskování života celých svých rodin. Ona, jako by si to nepamatovala, poslala s klidným svědomím vražedné bombardéry na Bělěhrad. To jest čin vskutku hodný političce světového významu.

Po tomhle výčtu si jistě dovedeme představit, co v nadcházejících měsících, týdnech či jen dnech čeká Libyi. Navíc nelze naprosto srovnávat libyjskou situaci s tím, co se v roce 1999 dělo v Jugoslávii. Je nepochybné, že Kaddáfí není bez viny, ale o tohle přece vůbec nejde. Není přípustné vměšování světových velmocí do dění v jiném státě. Občanská válka, dá-li se ta situace tak nazvat, je evidentně hutně živena právě těmi velmocemi, které v těchto dnech a hodinách plánují vojenský útok. Jaký mají ony vzorně demokraticky se chovající země důvod? Ropu přece, nic nižšího ani vyššího než ropu! A snahu podřídit si další kus světa, stejně tak jako v Iráku, stejně tak jako v Afghánistánu.

Že k vojenskému útoku na Libyi dojde, je nejvýš pravděpodobné. Je také skoro jisté, že útok je již naplánován. Teď se jen vyčkává na „úpravu“ světového veřejného mínění, až se západní svět shodne na tom, že vlastně ani jiné východisko není. My máme demokracii, Libyjci ji tedy budou mít taky. Je jedno, jestli ji chtějí, mít ji prostě musí, tečka.

Takhle se dnes uvažuje, nebo vlastně ne, tohle se pouze říká lidem, aby onu „humanitární“ akci ve svém podvědomí podpořili. Pane Václave Havle, tomu vy říkáte vítězství pravdy a lásky? Já tvrdím, že tohle je znásilnění Pravdy a Lásky, ve smyslu, v jakém bychom měli tyto pojmy v křesťanském světě chápat. Tedy, pravda a láska ve vašem pojetí nemá nic společného s Pravdou a Láskou v pojetí biblickém. To ale vám jistě nemusím vysvětlovat. Průšvih mám asi v tom, že jsem se odvážil říci to nahlas.

Původně publikováno na webu Českého hnutí za národní jednotu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radim Panenka | pondělí 14.3.2011 19:50 | karma článku: 29,17 | přečteno: 1699x
  • Další články autora

Radim Panenka

Účastnil jsem se přednášky o holocaustu. Jsem popírač?

Nebo také – byl jsem v kině na filmu Kmotr. Jsem proto mafián? Několikrát jsem navštívil mešitu, znamená to, že jsem muslim? Tímhle způsobem bych mohl pokračovat vskutku dlouho, tak dlouho, že by vás to ani nebavilo číst. Teď se ale dostanu k té hlavní otázce, kvůli které tento článek vůbec vznikl. Účastnil jsem se přednášky o českém protižidovství. Musí to tedy znamenat, že jsem antisemita (neonacista, neofašista, paleofašista, protofašista, totalitní demagog, fašizující maloměšťák a extrémista)?

17.5.2011 v 16:45 | Karma: 20,18 | Přečteno: 2362x | Politika

Radim Panenka

Krajské zastupitelstvo o mešitě v Hradci Králové

Na posledním jednání zastupitelstva Královéhradeckého kraje se kromě běžných témat zabrousilo i do problematiky, která patří v posledním půl roce v Hradci Králové jednomu z hlavních témat. V závěrečné diskusi totiž s příspěvkem vystoupil Valentin Kusák, který začal proti záměru místních muslimů na zbudování islámského centra s mešitou nesouhlasně vystupovat jako první.

9.5.2011 v 12:11 | Karma: 19,34 | Přečteno: 1968x | Politika

Radim Panenka

President pomohl k řešení krize a troubové z prolhaných médií mlčí

Vážné věci se nemají řešit s horkou hlavou. Známé pravdivé tvrzení, které se vypráví a používá dennodenně. Stejně tak jako se ho držíte vy nebo já, držel se ho i president Václav Klaus ve chvíli, kdy k němu na Hrad přispěchal ministerský předseda s tím, že musí honem honem odvolat ministra vnitra, školství a přijmout rezignaci ministra dopravy. Václav Klaus tehdy jasně řekl, že než tak učiní, bude od premiéra chtít plán dalšího vývoje ve vládě. A jakoby president při té tiskové konferenci tušil, co může tohle prohlášení u některých lidí vyvolat. Záměrně tenkrát zdůraznil, že rozhodně ministry neodmítá odvolat, nýbrž do doby NEŽ ten krok podnikne, chce záruky, že nenastane bezvládí.

29.4.2011 v 18:31 | Karma: 29,50 | Přečteno: 2182x | Politika

Radim Panenka

Národní skvosty uprostřed Musea království Českého

Do okamžiku, než se historická budova Národního musea v čele Václavského náměstí uzavře před dlouho plánovou a hlavně žalostně potřebnou celkovou rekonstrukcí zbývá jen okolo dvou měsíců. Po osmém červenci bude tento památník národní hrdosti Čechů, Moravanů a Slezanů na pět let pro návštěvníky uzavřen.

26.4.2011 v 21:46 | Karma: 7,14 | Přečteno: 830x | Kultura

Radim Panenka

Islamizace jako konspirační teorie?

Velkou shodou náhod jsem na poslední chvíli narazil na informaci, že se bude v Hradci Králové konat diskuse na téma případného vzniku mešity. V současné době bychom jen stěží ve městě našli žhavější téma, které tolik hýbe veřejným míněním. Na akci jsem se tedy bez váhání vypravil. Navíc se v Hradci již beseda na stejné téma konala v únoru, kam tehdy přišlo více než sto lidí, kteří se většinově shodli, že žádnou mešitu ani islámské centrum ve městě nechtějí. O to víc jsem byl napjatý, jací diskutující zde vystoupí, kolik přijde lidí a jaký bude závěr diskuse.

12.4.2011 v 12:02 | Karma: 31,80 | Přečteno: 1744x | Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Opilci, nahý zadek i prsa. Nápad sblížit města přes portál se proměnil v chaos

14. května 2024  22:04

V Dublinu a New Yorku před týdnem začal fungovat kruhový videoportál. Je součástí veřejné umělecké...

Je třeba zastavit válku, pro vítězství v terénu je pomoc dostatečná, míní Pavel

14. května 2024

„Potřebujeme zastavit válku a začít debatovat o budoucím uspořádání.“ Tak odpověděl prezident Petr...

Novotný je pro vedení ODS nepřijatelný, jeho konec stvrdí výkonná rada

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  21:52

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného, který čelí kritice za své výroky, to nebyl...

Gruzínský parlament schválil zákon o zahraničním vlivu, poslanci se poprali

14. května 2024  14:06,  aktualizováno  21:30

Gruzínský parlament schválil kontroverzní návrh zákona o zahraničním vlivu, prosazený vládní...