Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Něco mezi černým uhlím a smrtí

Každý je prý tak stár, na kolik se právě cítí. Musím říct, že občas je můj denní věkový rozptyl docela obsáhlý, něco mezi černým uhlím a smrtí, jak kdosi vtipně popsal neidentifikovatelný věk.

Ráno otevřu oči. Musím, protože z postýlky vlevo jekot, z postýlky vpravo jekot doprovázený dobře mířeným kopancem, prostrčenou nožičkou skrz žbrdliny, přímo do naší postele. Už jen čekám, kdy mi přistane na hlavě flaška s pitím, nejlépe ve stejný okamžik z obou stran. Jak zjišťuju, stále ještě žiju, a to tak moc, že cítím každou kost ve svém těle, tak nějak se asi cítí postarší dáma pro níž je už jen smrt vykoupením.

Když přemluvím sama sebe, vstanu, převléknu uječené duo, narvu jim snídani a dělám si kafe, věková výše se přece jen poněkud sune směrem dolů, k mému přibližnému věku, ale zatím pořád nic moc. Klouby se postupně rozhýbou běháním z kuchyně do pokoje a zpět, dokud si v klidu nesednu ke stolu s kafem, pak se vrací i rychlejší reakce, když chytám dílem dítě padající ze stolu, a dílem, těsně před tímto manévrem, hrnek s kávou.

Kolem desáté dopoledne, kdy dávám raubíře lehnout a mám chviličku klidu, dostávám se konečně k obrazu svému odrážejícímu se v koupelnovém zrcadle.  Občas se, pravda, leknu, že se  k nám v noci někdo vloupal, než poznám sama sebe. Mnohdy k poznání ani nedojde, ovšem, ačkoliv tu v zrcadle neznám, umejt jí holt musím, a kdybych byla hodně škodolibá, řekla bych, že jako trest pro mou drahou chytřejší polovici je to víc než dobrý a vůbec mu nezávidím, že si to má nechat na celý zbytek života. V tu chvíli se věk ustálí tak někde kolem čtyřicítky.

S voňavým obědem vykouzlím úsměv na tváři rodiny a většinou i ta slova chvály, která mě rovnou frknou do věku babičky, prý si tak naposledy pochutnal, když vařila ona.

Když u nás po obědě zazvoní sousedka a škodolibě mi připomene, že jsme opět zase ještě nevytřeli chodbu, mám pocit, že je mi šest a byla jsem právě odeslána do kouta na hrách. Věk je to sice krásnej, ale moc dlouho mi nevydrží – naštěstí, no i když…………, ve chvíli kdy se pustím s dětmi na zemi do stavění hradů z dřevěných kostek, zaberu se do toho natolik, že mi o moc víc, než těch šest přeci jen nebude.

Celé odpoledne lítám střídavě kolem dětí, oken a nábytku s prachovkou v ruce, cvičím dřepy a seskoky z výšek, protože utřít se přece musí prach u země i nad úrovní mé hlavy. Tělo to zvládá, ale já mám pocit, že po skončeném úklidu už nezvládnu nic. Když dám spát děti, padnu do křesla jak sťatá a sotva udržím v ruce hrnek s kafem, tak nějak se asi cítí mrtvola, i když, ta už asi necítí nic.

Večer se chystáme vyrazit do víru maloměsta a tak hodím svou zchátralou tělesnou schránku odmočit do vany, působí přímo zázračně, jako balzám na bolavé rány. Bolest mě opouští, únava se rozpouští, stejně jako pěna ve vodě. A já cítím, jak se mi znovu vlévá do žil síla a život. Odchlupím nohy ala Yetty, přebarvím sem tam šedivý vlas zářivě rudou barvou, černou na obočí a pěkně nahřátá s ručníkem na hlavě a kolem těla usedám s nezbytným naditým kufrem plným líčidel k zrcadlu u stolu.

Zde přece jen ukecám ten obraz v zrcadle, aby byl trochu milostiv a můj pravý věk skryl. Malbou na hubu, hodnou obdivu kdejakého restaurátora památek, se mi přece jen daří přírodu oklamat. Že je mi o těch 15 let míň se mi později daří přesvědčit i lidi ve společnosti kam dorazíme.

Posilněna alkoholem a zvýšeným sebevědomím, z něj i příznivého šera, neb každá žena vypadá líp v šeru, některé, jako třeba já, naprosto ideálně za tmy, řádím v taneční místnosti jak čerstvá patnáctka. Doplnění tekutin je po vysilujícím tanci více než žádoucí, a tak už ty panáky ani nepočítám (má lepší půle bohužel ano), ještěže jsem to s tou malbou moc nepřehnala, protože pak by mi třeba ani nenalili.

O něco horší je to s návratem domů, nožičky se mi rozjíždí a bolí jako čert, hřbet se mi poněkud ohýbá a ta rovnováha, děs. Každý krok provázím nahlas šeptaným napomenutím - pššššt, protože ty boty tak strašně dupou a klapot se ozvěnou nese sedmipatrovým barákem jak rány z děla. Má drahá chytřejší půle se mi tlemí, pozdní noční hodině navzdory, však ono ho to ráno přejde, koneckonců mě asi taky, neb krušná jsou rána opilcova.

Usínám jak miminko, jednou nohou ještě na zemi, druhou v posteli a probouzí mě až ranní rozbřesk. Vyslechnu si pobaveným hlasem převyprávěný průběh večera, ze kterého mám jen mlhavé povědomí, některé části, ale opravdu jen malé, si nepamatuju vůbec, což vlastně ani není na škodu. Nejlépe tvářit se, že si nepamatuju nic, neb co si nepamatuju, to mi nikdo nedokáže, ale na další pařbu půjdu raději, až lidi zapomenou, protože až tak dobře malovat neumím, abych si změnila identitu. No a pak mám vědět kolik mi vlastně je, když se občas stane, že ani nevím, čí jsem.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivet Palasiewicz | čtvrtek 4.11.2010 22:18 | karma článku: 10,01 | přečteno: 865x
  • Další články autora

Ivet Palasiewicz

Nemožné na počkání, zázraky do tří dnů.

Ačkoliv je internet plný návodů na to, jak se připravit na bankovní produkty a na co si dávat největší pozor, teprve špatná zkušenost vás dostatečně naučí. Nikdy vám totiž nikdo neřekne celou pravdu, byť byste byli sebeobezřetnější.

15.1.2012 v 10:28 | Karma: 35,36 | Přečteno: 6833x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Jak zrušit trvalý pobyt osobě ve vlastním bytě?

Tak na tuto otázku by se dalo odpovědět celkem jednoduše – těžko. Ale začněme popořadě. Stává se, že lidé mají v bytě osobu přihlášenou k trvalému pobytu, která se následně odstěhuje a důvod jejího trvalého pobytu tímto pomine. Má-li se kam přestěhovat, není žádný problém, úřad vše zařídí takřka na počkání. Problém nastává ve chvíli, kdy majitel bytu požaduje zrušit trvalé bydliště osobě, která se nemá kam přihlásit.

6.12.2011 v 14:12 | Karma: 29,48 | Přečteno: 3026x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Petice učitelů? Proč?

Nemyslela jsem si, že k tématu učebních osnov na školách někdy budu psát, ale dnešní zpráva o petici učitelů proti znovu zavedení povinných osnov ve školách mě k tomu přiměla.

13.4.2011 v 9:42 | Karma: 22,35 | Přečteno: 1242x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Já jsem Bůh, kdo je víc???

Když se vám takhle v půl čtvrté ráno nasune do postele skoro čtyřletý junior, který to nedělá, víte, že máte problém. Trvalo mu asi půl hodiny, než z něj konečně vypadl důvod noční návštěvy. Bolelo ho ouško.

8.4.2011 v 11:36 | Karma: 24,95 | Přečteno: 1436x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Pro blaho státní kasy radši chcípni!

Poslední dobou se nestačím divit a dlouho zůstávám překvapeně zírat s otevřenou pusou, co chytrého zase vypadne z našich pánů politiků. Dnešní prohlášení ministra Hegera o tom, že se bude vést diskuze o efektivnosti zachraňování nedonošených dětí, byla opravdu už tou pomyslnou poslední kapkou.

4.4.2011 v 20:46 | Karma: 32,48 | Přečteno: 1688x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
Jsem naprosto obyčejná ženská, rebel už od dětství, vrhající se do všeho po hlavě pod heslem: "co mě nezabije, to mě posílí" a snad i díky tomu matka čtyř dětí, toho času na rodičovské dovolené.