Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdy to skončí aneb co se mi honí hlavou?

Po období, kdy jsem měla pomalu strach otevřít doma lednici, aby na mě z ní nevyskočil Kalousek s oznámením, co nám zase škrtne, mediálně provázenou emoční kampaní volající po vysokých trestech pro žháře z Vítkova, kdy jsme měli možnost shlédnout pokroky malé Natálky téměř krok za krokem a jedno oko nezůstalo suché a včerejším trošku obsáhlejším článku o malém Patrikovi, to vše protkané srdcervoucím příběhem malé Aničky, mám už skoro strach přečíst si vůbec zprávy.

Kreatury vyrůstající v naší společnosti mají, jak se ze zpráv zdá, u nás živnou půdu pro své zvrácenosti. A já se musím ptát jak je to možné? Neznám snad jedinou mámu, která by bez obav pouštěla své dítě ven, dříve než je školou povinné, jako to bylo běžné ještě před patnácti lety. Je to však nejmenší způsob ochrany a samotný se jaksi míjí účinkem. I když své děti vychováme k opatrnosti, ve velké míře už je vodíme za ručičku mnohem déle, než by jejich věku slušelo, poučíme je kudy smějí chodit domů, jak se mají chovat v případě, že jsou někým osloveny, nedej bože napadeny, všechno je málo.

Teprve dnes trošku utichla žhavá diskuze kolem výše trestů pro zmíněné Vítkovské žháře, společnost mohla alespoň na chvilku nabýt dojmu, že se snad blýská na lepší časy a soudy konečně začnou vynášet rozsudky tak vysokých trestů (snad preventivních?), které budou alespoň satisfakcí pro rodinu na straně poškozených. Matka malé Natálky se netajila tím, že tak vysoký trest nečekala a že je jí připadá dostatečný. Můžeme ale čekat stejný názor od matky zbitého a znásilněného Patrika? O tom můžu dnes oprávněně pochybovat, zveřejněná horní sazba navrhovaného trestu pro pachatele je směšných 5 let. Když si představím, že za 5 let bude zcela reálné dotyčného pachatele potkávat kdekoliv na ulici není mi moc do smíchu.

A nemusím pro inspiraci chodit daleko, ačkoliv nechci být jakýmkoli pesimistou, po týdnu marného hledání Aničky a včerejší ohromné akci, kdy se dozvídáme jen kusé informace, jež nás zcela oprávněně děsí a po dnešním zveřejnění oficiálních informací o 41-letém osmkrát trestaném muži podezřelém z podílení se na jejím zmizení, kterého soud odmítne vzít do vazby, jsme nejspíš vyděšeni ještě více.

Stejně tak mám v živé paměti malého Jakoubka, který se ztratil na hřišti, po kterém dnes divočí moje děti a jehož vybledlá fotka, obklopená svíčkami, je stále němou výčitkou u vstupu. Přiznám se, že do té doby by mě ani nenapadlo, že bych se měla bát stejně o syna, jako se už běžně bojíme o dcery. Jak je možné, že se v dnešní době podobné kreatury volně pohybují na svobodě, kolikrát soud zopakuje směšnou výši malých trestů, aby pochopil, že k nápravě nedojde, mnohdy je kariéra takového člověka završena něčím mnohem závažnějším. Jak je možné, že někdo nevyléčitelnému člověku s vážnou diagnózou místo trestu nařídí pouze ambulantní léčbu? A možná mě v současné chvíli napadá i něco mnohem hrozivějšího, jak dlouho to potrvá, než lidé zanevřou na spravedlivý soud a začnou brát spravedlnost do vlastních rukou, řekla bych, že už nám k tomu opravdu moc nechybí.

Jsme humanisté, civilizovaná společnost, která zrušila trest smrti, ano, jsem názoru, že by mohlo docházet i k popravám nevinných lidí a aplikovat jej v tak nějak částečné verzi je nejspíš nesmysl (i když mnohdy po něm voláme). Na druhou stranu průměrných 15 let, které zde dostávají vrazi, násilníci, sadisté, pedofilové a spousta lidí prostě trestu unikne, protože jsou nemocní, to je něco s čím se nemůžu smířit.

Nedávno jsem s úžasem sledovala kauzu (shodou okolností taky od nás) kdy manžel trpící schizofrenií, 32x bodnul svojí manželku, která jen zázrakem přežila, dostal od soudu místo trestu ochrannou léčbu a po dvou letech už si opět zvesela vykračuje mezi námi, protože je mu překlasifikována na ambulantní. Přiznám se, že jsem tu otevřenou pusu zavírala opravdu dlouho.

Občas mi připadá, že u nás trestáme takovéto lidi stejně moderním způsobem jako matky, jež nikdy neuhodí své děti. Nejsem zastáncem jakéhokoliv bití, ale jedno jsem se z praxe už naučila, když má být z dítěte opravdu zodpovědný člověk, chápající vymezený prostor a hranice, přes které už prostě nelze, je potřeba přitvrdit a když je to nezbytné, tak i jednu šoupnout přes zadek. U nás však podobně zlobivé „děti“ slovně pokáráme, pohladíme po tváři a pustíme je s úsměvem ven. Jak dlouho to ještě potrvá, jak dlouho budeme izolovat sami sebe a své děti, abychom se ochránili, než nás konečně napadne, že izolovat se tu má právě ta opačná strana???

P.S. a pro ty, kteří se mi budou snažit vysvětlit, že každý trest se posuzuje specificky dle platné legislativy podotýkám, že to je mi jasné, já se snažím rozvířit diskuzi a tlak na odpovědné osoby, které píší, navrhují, mění, upravují a schvalují trestní řád.

Autor: Ivet Palasiewicz | pátek 22.10.2010 11:58 | karma článku: 25,95 | přečteno: 1269x
  • Další články autora

Ivet Palasiewicz

Nemožné na počkání, zázraky do tří dnů.

Ačkoliv je internet plný návodů na to, jak se připravit na bankovní produkty a na co si dávat největší pozor, teprve špatná zkušenost vás dostatečně naučí. Nikdy vám totiž nikdo neřekne celou pravdu, byť byste byli sebeobezřetnější.

15.1.2012 v 10:28 | Karma: 35,36 | Přečteno: 6833x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Jak zrušit trvalý pobyt osobě ve vlastním bytě?

Tak na tuto otázku by se dalo odpovědět celkem jednoduše – těžko. Ale začněme popořadě. Stává se, že lidé mají v bytě osobu přihlášenou k trvalému pobytu, která se následně odstěhuje a důvod jejího trvalého pobytu tímto pomine. Má-li se kam přestěhovat, není žádný problém, úřad vše zařídí takřka na počkání. Problém nastává ve chvíli, kdy majitel bytu požaduje zrušit trvalé bydliště osobě, která se nemá kam přihlásit.

6.12.2011 v 14:12 | Karma: 29,48 | Přečteno: 3026x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Petice učitelů? Proč?

Nemyslela jsem si, že k tématu učebních osnov na školách někdy budu psát, ale dnešní zpráva o petici učitelů proti znovu zavedení povinných osnov ve školách mě k tomu přiměla.

13.4.2011 v 9:42 | Karma: 22,35 | Přečteno: 1242x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Já jsem Bůh, kdo je víc???

Když se vám takhle v půl čtvrté ráno nasune do postele skoro čtyřletý junior, který to nedělá, víte, že máte problém. Trvalo mu asi půl hodiny, než z něj konečně vypadl důvod noční návštěvy. Bolelo ho ouško.

8.4.2011 v 11:36 | Karma: 24,95 | Přečteno: 1436x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Pro blaho státní kasy radši chcípni!

Poslední dobou se nestačím divit a dlouho zůstávám překvapeně zírat s otevřenou pusou, co chytrého zase vypadne z našich pánů politiků. Dnešní prohlášení ministra Hegera o tom, že se bude vést diskuze o efektivnosti zachraňování nedonošených dětí, byla opravdu už tou pomyslnou poslední kapkou.

4.4.2011 v 20:46 | Karma: 32,48 | Přečteno: 1688x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
Jsem naprosto obyčejná ženská, rebel už od dětství, vrhající se do všeho po hlavě pod heslem: "co mě nezabije, to mě posílí" a snad i díky tomu matka čtyř dětí, toho času na rodičovské dovolené.