Zákon a pořádek

v červencové noci na TV Barrandov. Už mnoho let běží v nesčíslných sériích tento krimi - seriál, česká znění porůznu připravuje Nova, TV Barrandov, Hallmark.

Nepovedlo se mi zjistit, na co se vlastně dívám. Úvodní titulky byly pečlivě tlumočené, i zjistila jsem, že v hlavních rolích uslyším Pavla Soukupa, Martinu Hudečkovou, Vladislava Beneše ... závěrečné titulky utrženy, opatřeny jen odkazem na www TV Barrandov, kde jsem hledala, ale nedohledala jsem se. Mea culpa. Pokud mi některý laskavý čtenář poradí, jak postupovat, budu vděčna. Nevím tedy, kdo je autorem úpravy, kdo režisér, kdo zvukař (a editor). Vím pouze, že se žádný z nich moc nepředřel. Je-li nějaký pořad divácky vděčný a vytrvale dále natáčený, není to důvod, aby byl v české verzi odfláknutý!

Velmi zkušeným dabérům by velmi pomohlo, kdyby byl text mluvnější, méně klopytný, nedej bože snad i s nápadem. Vesměs krátký neobratný text svádí k řemeslným "obratným", ale nesnesitelně protivným "řešením", jakým je třeba nepřirozená akcentace posledního slova bez ohledu na smysl, čistě z úlevy, že jsem bez úrazu doklopýtal k tečce.

V uších mi utkvělo: "Stejně jsem chtěl pozměnit téma." ".. s cílem přenést odpovědnost.. "Než ho dopadli, už vším přetékal."

"Bylo to jako milovat se  - s něčím - s pištícími - plyšáky." A ovšem, stálice, pauzy uprostřed věty bez ohledu na smysl: "a neskákali si - do řeči."

Angličtina nerozlišuje vykání a tykání, čeština ovšem ano, a důkladně. Pokud soudce pozná ve vyšetřovaném syna a začne mu náhle tykat, je nemyslitelné, aby si toho ten druhý nevšiml...a tak dále. Úprava dialogu není mechanická činnost na čas prováděná, je to literární práce!

Ale když tohle všechno navíc není nasazováno na synchron (ostříháváno)  - když všichni vesměs začínají pozdě (což je přirozené, je třeba jen také přiměřeně později skončit) a zvukař jim nepomůže dostřihem, který se zcela nabízí, když pauzy bývají o čuc delší, než mají, a co spadne mimo obraz, má smůlu... je výsledek ve svém celku docela slušně hnusně cynický.

 Namítnete:  "Kdo se na to kouká? V červenci, o půlnoci?"

Odpovím: "Nemocní třeba. Kteří nemohou bloudit pod hvězdami. Nebo nespavci, zoufalí z různých příčin."

Nebylo by vhodné jim to břímě trochu ulehčit?  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olga Walló | úterý 12.7.2016 14:43 | karma článku: 22,12 | přečteno: 750x
  • Další články autora

Olga Walló

Za vodou

18.4.2017 v 16:58 | Karma: 16,63

Olga Walló

Hrůza a lítost

20.2.2017 v 8:30 | Karma: 20,17

Olga Walló

Nečekané setkání

15.2.2017 v 13:25 | Karma: 13,38

Olga Walló

Jak se stydět usilovně

14.2.2017 v 20:20 | Karma: 27,56