Dialogy se neupravují pouze na synchron, třeba při tom neznásilňovat češtinu

PRIMA, 10. ledna, 20:15:  Navždy spolu. Dabing  americké citovky z Chicaga (originální název "The Vow") byl, na mou duši, povedený, příjemný, přinejmenším adekvátní originálu, který nepatří zrovna k hereckým arcidílům. 

Režie českého znění Ladislav K.J.Novák, díky. Ústřední milostnou dvojici česky zahráli Marek Libert a Jitka Ježková, v rolích rodičů upoutala osobitá Alena Procházková a Libor Hruška. Všichni - včetně menších rolí - byli vzorně synchronní, a s trénovanou obratností se vyrovnávali s nesnází, kterou jim připravily dialogy též z pera Ladislava K.J.Nováka. Na papíře jistě docela pěkně vypadající překlad měl jednu nesnáz: Pauzy kdekoli, kde to žádal synchron, bez ohledu na logiku české věty.

Příklady : "Jsem z toho -- všeho na pokraji šílenství."

        "...   všude tě hledám, trochu --- jsem se vylekal, když..."

        "....nejspíš byla --- naštvaná, že kvůli (!!) --..."

       "Beru -- si příklad..."

       "A určitě sis -- říkala -- "

       "Na svým...rozhodnutí stát.." - Jak snadno to lze obrátit: ..A stát..na svým rozhodnutí.."  A hned se to líp hraje! A hrdina má náhle šarm a švih!

Každou z podobných vět lze snadno vyřešit, chce to jen trochu více času a citu pro úpravu. A taky vědět, že v normálním mluveném projevu děláme - všichni! Američani jako Češi! - pauzy za významovým slovem, pokud k tomu nemáme nějaký zvláštní důvod, třeba nejsme mírně mentálně retardovaní. Přesvědčení  "herci to stejně nějak zvládnou, tak o co jde" je jednou ze snadných cestiček k divákovou pocitu "ale já stejně nemám rád dabing."

Zvukař Martin Ženíšek se opravdu snažil, odvedl výbornou práci v dostřihu, v míchačce by na několika místech neškodila jemnější ruka, dialogy se občas ztrácejí v hlučnější hudbě. (I v jiných scénách než v té jedné, kde je to funkční a situací předepsáno.)

Možná řeknete, že vytýkám dobré práci maličkosti. Neomlouvám se za to. Mistrovství se skládá z maličkostí.

  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Olga Walló | pondělí 11.1.2016 18:18 | karma článku: 16,79 | přečteno: 538x
  • Další články autora

Olga Walló

Za vodou

18.4.2017 v 16:58 | Karma: 16,63

Olga Walló

Hrůza a lítost

20.2.2017 v 8:30 | Karma: 20,17

Olga Walló

Nečekané setkání

15.2.2017 v 13:25 | Karma: 13,38

Olga Walló

Jak se stydět usilovně

14.2.2017 v 20:20 | Karma: 27,56