Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vážení lékaři

,snad mi prominete, že se na Vás obracím, ale nedá mi to. Ve svém minulém blogu jsem prezentovala svůj názor, že dojde k rychlé dohodě, protože to tak zkrátka být musí v zájmu všech zúčastněných stran, ale bohužel zjišťuji, že v České republice zkrátka zdravý rozum nevládne.

Akci DO jsem ze začátku považovala za projev nevkusu a pohrdání lékařů pacienty. Nejde o požadavky, jež jsou pochopitelné a oprávněné, ale o formu, kterou jste zvolili stylem po nás potopa. Jistě by jste našli lepší pochopení u veřejnosti, kdybyste nedávali všem, byť i jen váhavým oponentům přívlastky typů zlodějů, podplacených,atd. Jestli je pro vás člověk, který vyjadřuje rozdílný názor nepřítel, tak potom je domluva těžká. Značí to velmi radikální smýšlení a s obecnou představou lékaře neslučující se chování. Vím, že to neplatí pro všechny účastníky akce, ale to radikální křídlo by se mělo nad sebou zamyslet, jinak by ani neměli čekat, jak dopadnou vyjednávání, a rovnou si najít práci jinde, protože nebudou spokojení nikdy.

 

Postupně jsem však vzala tuto akci na milost, i když výhrady zůstávají, a to z důvodu toho,  že upozornila na četné problémy ve zdravotnictví, které se opravdu dlouho neřešily a které jsou časovanou bombou, ale nikdo neměl odvahu je řešit, protože je vždy politicky problematické lidem vysvětlit, že ta nemocnice je ztrátová a musí se omezit její provoz nebo se transformovat. Nyní ale všichni vidí, že situace je neudržitelná, takže reformy projdou mnohem snáze. Míchat ideologii do zdravotnictví je zkrátka blbost. Tohle všechno byl jediný důvod, proč DO nezatracuji. Rozhodně mě neokouzlili pánové odboráři a jejich argumenty, protože nejsem přesvědčena o jejich nezištnosti, ale jedině její důsledky ohledně obratu smýšlení ředitelů, veřejnosti a některých politiků opozice, kteří konečně začali rozumně uvažovat a dá se s nimi dohodnout na nutných krocích. Ano vím, že platy jsou tragické, ale myslím, že jste dali jasně najevo, že do budoucna se na platy musí myslet, jinak dané zařízení končí.

 

Teď ale k tomu, proč tohle celé píši. Veškeré návrhy od ředitelů nebo od MZ jsou odmítány kvůli nedůvěře v management a politiky. Chápu, že máte špatné zkušenosti, ale pokud je ministr, který se doteď těšil vynikající pověsti, považován za lháře, tak si to asi bere osobně. Takže je negativně naladěn a každý návrh protistrany, který považuje za urážející, ho naštve. Návrh takovy býtnemusí, ale pan ministr to zjevně tak vnímá. No lékaři zase nevěří nikomu a na rovinu neumí vyjednávat(ano urazit protistranu, když od ní něco potřebuju, je hodně blbý nápad, ať si o ní myslím cokoli). To je patová situace. Spor se stal osobní a to je hodně špatná správa pro občany. Takže pokud se má něco povézt vyjednat, je nutno změnit vyjednávače na obou stranách. Bohužel daní protagonisté se tohoto privilegia asi nebudou chtít vzdát. Celá tahle situace svědčí o neprofesionalitě těchto lidí. Je asi moc chtít po obou stranách, aby odložili emoce stranou, protože vždycky to jedna ze stran nevydrží. Navrhovala bych Václava Moravce jako moderátora jednání. V neděli prokázal, že umí obě strany zkrotit.

 

A na závěr mám pro Vás jeden námět k zamyšlení. Když dělám pro někoho, kdo mi slíbí vyšší plat a já předpokládám, že za tři měsíce mi ten plat zase sníží, tak má vůbec smysl se vracet? Dá se pochopit, že ministr nemůže dohlédnout do všech koutů,a tudíž chcete garance, ale když Váš ředitel slíbí peníze a vy mu nevěříte, tak je něco hodně špatně. Nebudu říkat co, protože to nevím. Když vezmu argument pana Hegera, že když dá peníze do tabulek, stejně vám ředitelé můžou vzít osobní ohodnocení, tak prostě nějakou elementární důvěru ve své nadřízené musíte mít, jinak není řešení. Potom opravdu nezbývá, než poděkovat a odejít, ale nadobro. To není ve zlém, to bych udělala já, kdybych nemohla v práci věřit, že to, co se řekne, také platí.

 

 

Autor: Veronika Ochranová | úterý 8.2.2011 19:00 | karma článku: 15,29 | přečteno: 1276x
  • Další články autora

Veronika Ochranová

Dění v Chemnitzu mýma očima

Někdy prostě nejde mlčet. Poté, co jsem si přečetla některé blogy nebo články jak na českých, tak i německých webech, musím uvézt některé věci na pravou míru, i vzhledem k tomu, že již 2,5 roku v Chemnitzu žiju.

29.8.2018 v 0:53 | Karma: 39,71 | Přečteno: 12864x | Společnost

Veronika Ochranová

Protesty studentů proti reformě VŠ

Tak mi došla prostřednictvím facebooku pozvánka na Protestní pochod studentů VŠ v Brně, který se koná 1.2. Upřímně řečeno, nevím, zda se ho mám zúčastnit. Pravdu totiž mají obě strany, v určitém směru.

26.1.2012 v 22:02 | Karma: 10,39 | Přečteno: 939x | Diskuse| Ostatní

Veronika Ochranová

Studenti nejsou líní, ale potřebují změnit přístup

Dovoluji si reagovat na článek Karla Červeného (http://karelcerveny.blog.idnes.cz/c/205834/Vetsina-studentu-jsou-ufnukani-lenosi.html), kde dává rady studentům, jak zlepšit své šance na přijetí do zaměstnání. Jeho rada je jistě cenná, ale bohužel mimo ekonomickou realitu velké části studentů, proto se pokusím přidat pár rad i já. Pokusím se shrnout svoje dosavadní poznatky a skušenosti své rodiny. Snad to někomu pomůže. Samozřejmě nejsem žádný specialista na tuto problematiku, takže jen uvítám případné další nápady v diskuzi, aby tento blog byl užitečný dalším studentům a nejen jim.

19.8.2011 v 0:34 | Karma: 9,05 | Přečteno: 1119x | Diskuse| Ostatní

Veronika Ochranová

Test lékáren v MF DNES

Protože jsem studentkou farmacie, prostě nemohu nereagovat na článek zveřejněný v pátek 9.7.2011 ohledně testu lékáren. V toto článku se pokusím vysvětlit některé neduhy, aspoň jak je vidím jako studentka farmacie a zároveň jako dcera lékárnice (dnes je však mamka již několik let v důchodu).

14.7.2011 v 23:28 | Karma: 10,53 | Přečteno: 1372x | Diskuse| Ostatní

Veronika Ochranová

Proč nevěřím naší levici

V souvislosti s chystanou stávkou me napadlo, jak je úsměvné, že na nás odboráři myslí. Nebudu zastírat, že jsem pravicově smýšlející člověk, i když důvody, proč tomu tak je jsou asi trochu jiného rázu než u jiných konzervativních lidí. ČSSD jsem nikdy nevolila ne proto, že je to levice, ale hlavně proto, že vím, že sociální politika v jejím pojetí zkrátka nefunguje.

11.6.2011 v 18:29 | Karma: 22,71 | Přečteno: 896x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3577x
Jsem studentkou farmacie a zrovna mám šílenou potřebu říci lidem, co si myslím a taky mi už hrabe z učení na zkoušky :) Prosím učitele češtiny a milovníky vytříbeného slohu, aby se mému blogu ve vlastním zájmu vyhýbali.

Seznam rubrik