Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Test lékáren v MF DNES

Protože jsem studentkou farmacie, prostě nemohu nereagovat na článek zveřejněný v pátek 9.7.2011 ohledně testu lékáren. V toto článku se pokusím vysvětlit některé neduhy, aspoň jak je vidím jako studentka farmacie a zároveň jako dcera lékárnice (dnes je však mamka již několik let v důchodu).

Ani nevím, kde začít. Tak asi tím, že farmaceutický asistent dnes musí mít VOŠ a před několika lety nahradil dřívějšího laboranta, kterému tehdy stačila maturita, ale z oboru lékarnický laborant/ka. Takže dnes ještě laborantky najdete, ale to jsou ti, kteří studovali dříve. To aby nedošlo k mýlce, že v lékárně najdete obyčejné prodavače. Kdokoli zachází s léky, musí mít patřičnou kvalifikaci. Je to dokonce ještě přísnější než např. v Itálii, kde se momentálně nacházím na studijním pobytu. Tam takzvaný technik nemusí mít odbornou kvalifikaci a defakto se stará o sklad. U nás můžou být jediné nekvalifikované osoby v lékárně maximálně uklízečka nebo účetní, a ty s léky nesmí manipulovat.  Je fakt, že redakce už vydala prohlášení, ve kterém se omlouvá, ale i tak je neuvěřitelné, s jakou neprofesionalitou pracovala paní redaktorka. To jí opravdu nenapadlo zeptat se kteréhokoli lékárníka nebo asistenta, který by jí bez pochyby případný rozdíl vysvětlil, nebo jednoduše se podívat na internet? Na tomhle článku je jasně vidět, že deníky by se měly radit s konzultanty v příslušných oborech a dávat jim články k revizi. Takhle se totiž píšou blbosti. Jestli chcete urazit lidi pracující v lékárně, nazývejte je prodavači, a je jedno jestli jsou to vysokoškoláci nebo středoškoláci.

Teď ale k meritu věci. Proč někteří pracovníci nereagovali správně. Protože je k tomu nikdo nevedl. Dnes sice funguje systém celoživotního vzdělávání, ale to je jen v posledních cca 8-10 letech. Předtím prostě lékárník vystudoval školu, případně si udělal atestaci, pokud chtěl, a normálně pracoval desítky let až do důchodu. Samozřejmě nezapomněl všechno, ale jak už to bývá, zapomenul toho hodně. A proč toho často hodně zapomenul? Protože ty znalosti ze školy nepoužíval. Ale kdybyste se těcto lidí zeptali, jak např. funguje živočišné uhlí, tak zajisté odpoví správně. Problém však je, že ty svoje znalosti plno lidí neumí používat v praxi. Pak si vlastně neuvědomí, že s uhlím se nesmí brát jiné léky,protože zkrátka o tom nejsou zvyklí přemýšlet. Tento problém je dnes již vyřešen na školách a to tím, že se zavedl před několika lety předmět Farmaceutická péče, který je právě zaměřen na to, aby znalosti nabyté v odborných předmětech, byli studenti schopní využívat v praxi. Proto právě obory jako farmacie nebo medicína a jiné nejde studovat dálkově. Nejde o to, kolik se toho člověk musí naučit, ale o to aby se toto kvantum informací naučil používat.

Co se týče dalších otázek, tak to, že paralen a panadol mají stejnou účinnou látku, tak to opravdu nechápu ani u těch laborantek, to snad ví úplně každý. Jediná omluva snad je, že si myslely, že je to do zásoby nebo pro různé lidi. Co se týče kombinace warfarinu s ibuprofenem, tak tohle bych věděla, ale jiné věci třeba ne. Každopádně v případě warfarinu bych zkontrolovala všechny užívané látky, protože neznám účinnou látku, která by měla víc interakcí. Musím uznat jako pozitivum článku, že teď už tuto chybu snad nikdo neudělá.

Podle mého názoru se však situace bude bude zlepšovat, ale vždy záleží na jednotlivých lidech. Každý pracovník lékárny si musí vybrat, zda chce být veřejností vnímán jako podavač krabiček anebo jako odborník, který kvalifikovaně poradí pacientovi. Pokud ale chce být vnímán jako odborník, musí s lidmi komunikovat a svoje vědomosti používat. Ale chce to trochu tréninku. Jako v každém oboru jsou zde lidé, kteří berou svoji práci poctivě, a jsou zde lidé, kteří ji tak poctivě neberou. Tak je to zkrátka všude.

P.S. Pokud někoho zajímají reakce odborné veřejnosti, nechť se podívá na web České lékárnické komory www.lekarnici.cz. Docela zajímavé počtení svědčící o profesionalitě žurnalistů.

Autor: Veronika Ochranová | čtvrtek 14.7.2011 23:28 | karma článku: 10,53 | přečteno: 1372x
  • Další články autora

Veronika Ochranová

Dění v Chemnitzu mýma očima

Někdy prostě nejde mlčet. Poté, co jsem si přečetla některé blogy nebo články jak na českých, tak i německých webech, musím uvézt některé věci na pravou míru, i vzhledem k tomu, že již 2,5 roku v Chemnitzu žiju.

29.8.2018 v 0:53 | Karma: 39,71 | Přečteno: 12864x | Společnost

Veronika Ochranová

Protesty studentů proti reformě VŠ

Tak mi došla prostřednictvím facebooku pozvánka na Protestní pochod studentů VŠ v Brně, který se koná 1.2. Upřímně řečeno, nevím, zda se ho mám zúčastnit. Pravdu totiž mají obě strany, v určitém směru.

26.1.2012 v 22:02 | Karma: 10,39 | Přečteno: 939x | Diskuse| Ostatní

Veronika Ochranová

Studenti nejsou líní, ale potřebují změnit přístup

Dovoluji si reagovat na článek Karla Červeného (http://karelcerveny.blog.idnes.cz/c/205834/Vetsina-studentu-jsou-ufnukani-lenosi.html), kde dává rady studentům, jak zlepšit své šance na přijetí do zaměstnání. Jeho rada je jistě cenná, ale bohužel mimo ekonomickou realitu velké části studentů, proto se pokusím přidat pár rad i já. Pokusím se shrnout svoje dosavadní poznatky a skušenosti své rodiny. Snad to někomu pomůže. Samozřejmě nejsem žádný specialista na tuto problematiku, takže jen uvítám případné další nápady v diskuzi, aby tento blog byl užitečný dalším studentům a nejen jim.

19.8.2011 v 0:34 | Karma: 9,05 | Přečteno: 1119x | Diskuse| Ostatní

Veronika Ochranová

Proč nevěřím naší levici

V souvislosti s chystanou stávkou me napadlo, jak je úsměvné, že na nás odboráři myslí. Nebudu zastírat, že jsem pravicově smýšlející člověk, i když důvody, proč tomu tak je jsou asi trochu jiného rázu než u jiných konzervativních lidí. ČSSD jsem nikdy nevolila ne proto, že je to levice, ale hlavně proto, že vím, že sociální politika v jejím pojetí zkrátka nefunguje.

11.6.2011 v 18:29 | Karma: 22,71 | Přečteno: 896x | Diskuse| Ostatní

Veronika Ochranová

Vážení lékaři

,snad mi prominete, že se na Vás obracím, ale nedá mi to. Ve svém minulém blogu jsem prezentovala svůj názor, že dojde k rychlé dohodě, protože to tak zkrátka být musí v zájmu všech zúčastněných stran, ale bohužel zjišťuji, že v České republice zkrátka zdravý rozum nevládne.

8.2.2011 v 19:00 | Karma: 15,29 | Přečteno: 1276x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Firmy už nechtějí brát brigádníky. Kvůli změnám v zákonech se to nevyplácí

3. června 2024

Premium Počet firem, které hledají brigádníky na sezonní práce nebo na záskok za zaměstnance na dovolené,...

V debatách se mi daří, říká Nerudová a hájí migrační pakt: Solidarita je základ

3. června 2024

Za minimum považujeme čtyři mandáty. Takové ambice představila ekonomka a neúspěšná kandidátka na...

ANALÝZA: Prokličkuje se Izrael k mírové dohodě? Ukáže se, kdo to myslí vážně

3. června 2024

Premium (Od spolupracovnice MF ­DNES v Izraeli) Válka trvající osm měsíců vyvolává napětí jak uvnitř izraelské společnosti, tak na mezinárodní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3577x
Jsem studentkou farmacie a zrovna mám šílenou potřebu říci lidem, co si myslím a taky mi už hrabe z učení na zkoušky :) Prosím učitele češtiny a milovníky vytříbeného slohu, aby se mému blogu ve vlastním zájmu vyhýbali.

Seznam rubrik