Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Eternal Sunshine of the Spotless Mind"

Dělám pořádek ve věcech a představuji si přitom, že uklízím i ve svém nejvnitřnějším příbytku. S prásknutím otevřu okenice, okna, pustím dovnitř sluníčko, vymetu pavučiny, vytáhnu na světlo staré, dávno neužívané předměty a některé z nich odložím s těžkým srdcem na stranu, na přestupní místo do odpadkového koše a potom do kontejneru a na skládku. Předtím ale ještě každou z nich vezmu a důkladně si ji ze všech stran prohlédnu. Zvažuji, zda ji přece jen nebudu potřebovat, nebo zda mně k ní neváže něco tak silného, že ji prostě nedám. Nehmotné uchopit nejdou, žijí si vlastním životem a přesto, že moje vědomá část říká jednoznačně proboha už pryč s tím, ony nedbají mých emocionálních výkřiků a zůstávají. Nevím si s nimi rady… ale nejsem v tom sama.

Vzpomínáte na „snadné řešení“ tak sugestivně vykreslené ve filmu s poetickým názvem: „Eternal Sunshine of the Spotless Mind“?  Na možnost nechat si vymazat části paměti, které jsou spojeny s událostí, na kterou chceme zapomenout, abychom mohli bez balastu minulosti začít znovu? Jak lákavá představa, ráno se probudím a nebude mně naskakovat pořád stejná smyčka, pravda někdy lehce modifikovaná, ale ve své podstatě stejná. A já vstanu a nebudu poznamenaná a ublížená a zraněná, budu šťastně nevědomá… Krása. Při sledování toho, jak hlavnímu hrdinovi mizí části paměti, jsem se ale zároveň s ním vyděsila, že bych mohla přijít i o něco důležitého, nemyslím příjemného nebo krásného, ale jen důležitého. O svůj vlastní prožitek, o obtisk v mojí mysli, ne o zkušenost, ze které bych se mohla poučit, abych příště „nedělala chyby“. Celý ten popisovaný proces bych nazvala „lobotomií vzpomínek“, jako bychom chtěli vládnout našemu duševnímu světu a rozhodovat, co je dobré a co špatné, provést selekci a „odpad“ definitivně odstranit na smetiště.

 

Vidím ho před sebou, smetiště myšlenek, které nikdo nechce, ležely by tam vedle sebe nejkrásnější i nejsmutnější chvíle z našich životů, na jedné velké hromadě, ze které by se kouřilo… popel a prach… nabízí se otázka, jde vzpomínka aktivně zničit? Podle mého musí nebo by spíše měla postupně vyhasnout, přebolet, ztratit svou sílu. Jakoby sama usoudila, že je čas poodejít… Abychom se po čase nemuseli postavit do dlouhé fronty před skládku a nehledali v těch doutnajících zbytcích esenci, co tvořila naši duši. A potom bychom se připojili ke skupinám odcházejících, ruce až po lokty zašpiněné sazemi, se zoufalým výrazem beznaděje. Mohli bychom se vrátit ke svým novodobým mágům, šamanům, exorcistům našich „nezdravých“ představ a ptát se jich, proč je nám špatně, když jsme se všeho „špatného“ zbavili. A odpověď je tak smutně prostá, s tím špatným se ztratilo i to dobré a jedno bez druhého prostě být nemůže…

 

Ve jmenovaném filmu, v čekárně na tuto formu „terapie“, seděla paní, v očích slzy a na klíně psí misku, obojek a buvolí kost. Někdo by se pousmál nad skutečností, že i vzpomínky na psa mohou obsahovat takovou sílu. Já můžu pracovat s vlastní zkušeností. Své psí vzpomínky bych nikdy nechtěla odevzdat, unesu tu bolest spojenou se ztrátou, protože zároveň s ní zde odpočívají obsahy velké krásy, řekla bych krásy nesmírné… Senzi ležící v heřmánku, vlhký dotek jejího čumáku, teplý, hnědý pohled, vlnivý pohyb, jednoznačná oddanost… a k tomu patří i její poslední štěknutí, chladnoucí tlapky a nakonec i hlína, která ji jednou provždy zakryla. Ale já ji ve svých představách vidím před sebou, znovu si užívám těch letmých okamžiků, kdy jsme mohly být spolu, cítím bolest, cítím život… Jsem tím „poskvrněná“, hořko-sladce. Jsem.

 „Co Tě nezabije, to Tě posílí“. Hodně nadužívaný aforismus, jehož autorem je Friedrich Nietzsche. Nestojím o své bolestné zkušenosti, o ztráty spojené s pocity beznaděje, nestojím o ně. Ale pokud se jim budu snažit porozumět, pokud je podržím ve vědomí a nebudu je násilím vyhánět ven, zjistím, že co mě nezabije, to mě promění…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenka Obrová | středa 29.7.2009 20:18 | karma článku: 8,83 | přečteno: 699x
  • Další články autora

Zdenka Obrová

K čemu je dobrá viróza

Prvoplánově viróza samozřejmě k ničemu dobrá není. Díky ní utratím v lékárně nemalé peníze za iluzi, že mě vyléčí vitamíny, kapky, sirupy proti kašli a zázračné tablety roztodivných názvů, které rozpuštěné v horké vodě

8.3.2016 v 16:04 | Karma: 9,61 | Přečteno: 298x | Diskuse| Osobní

Zdenka Obrová

Požehnání nebo pohroma?

Za devatero horami a devatero řekami žil mladý muž se svým starým otcem. Jeho největším potěšením byla jízda na koni. Trávil s ním veškeré dny, vyjížděli za každého počasí.

2.3.2016 v 11:09 | Karma: 8,87 | Přečteno: 284x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Obrová

Svět podle Kocourka

Sebrala jsem ho z ulice, kde pravidelně sedával uprostřed silnice se svou mourovatou sestrou a nevědomě čekali na smrt. Mohlo mi to ledacos napovědět o jeho povaze, ale nebrala jsem tyto signály vážně.

10.2.2016 v 11:00 | Karma: 12,81 | Přečteno: 321x | Diskuse| Osobní

Zdenka Obrová

Každá sedmá vlna...

Emmi a Leo jsou zpátky. O pár měsíců starší, o něco těžší ztrátou, kterou si navzájem způsobili, ale také prvoplánově rozhodnuti, vést si vlastní naplněné životy. Proč si tedy pořád píší?

15.1.2016 v 8:30 | Karma: 5,37 | Přečteno: 277x | Diskuse| Kultura

Zdenka Obrová

Ranní time management

Probouzím se ve čtvrt na sedm, potmě se snažím dojít do koupelny tak, abych nešlápla do nějaké louže, ne-li do něčeho horšího. Obleču se co možná nejrychleji, aby nepřibyla další... Nestihla jsem to.

14.1.2016 v 9:25 | Karma: 18,10 | Přečteno: 371x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Partneři z Francie vsadili každý sám podobná čísla, miliony vyhráli oba

17. května 2024  8:25

Jako o mimořádně vzácném případu hovoří experti o výhře ve francouzské loterii, ve které uspěli muž...

Vypadá to jako plakát k hororu. Brity vyděsil rudý portrét Karla III.

17. května 2024  8:16

Značnou pozornost vzbudil portrét, který si nechal vyrobit britský panovník Karel III. Dílo malíře...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  8:13

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Americkým Houstonem se prohnala mohutná bouře, vyžádala si čtyři oběti

17. května 2024  8:09

Nejméně čtyři lidé přišli o život při silných bouřkách, které se ve čtvrtek přehnaly přes město...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 774x
Kdyby tady někde byly,
dveře, co vždy v pravou chvíli,
otevřou se do pohádky,
to bychom se nezlobili...