Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeman je nejzbytečnější hlava státu v dějinách lidstva. Opravdu?

Je Miloš Zeman v současné době již zcela zbytečným politikem, který nemá na nic vliv? Nebo je naopak v určitých ohledech na naší politické scéně stále významným hráčem?

„Miloš Zeman je nejzbytečnější hlava státu v dějinách lidstva.“ Alespoň to tvrdí šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery, který v rozhovoru pro TV Seznam na konto současného českého prezidenta ještě následně prohlásil: „Furt spí, platíme mu zdravotní péči v Lánech, občas vyjde, někomu zanadává, podepíše nějaký zákon, zaleze a je hotovo.“

Tak, jak je český národ aktuálně rozdělen zhruba půl na půl mezi Zemanovy příznivci a odpůrce, předpokládám, že i pan Tabery by za svá kritická slova na adresu českého prezidenta sklidil od jedné poloviny národa chválu a od druhé naopak kritiku. Já sám jsem Miloše Zemana volil v prezidentských volbách v letech 2013 i 2018, zároveň však nejsem jeho nekritický obdivovatel, který by tvrdil, že se Miloš Zeman během dosavadního více než sedmiletého působení v čele prezidentského úřadu žádných chyb či přešlapů nedopustil. Proto se pokusím o objektivní rozbor toho, co šéfredaktor Respektu v rozhovoru pro TV Seznam sdělil.

V první řadě bych polemizoval s Taberyho výrokem, že Miloš Zeman je nejzbytečnější hlavou státu v dějinách lidstva. Názory na to, jak si na Pražském hradě vede v porovnání se svými dvěma předchůdci v éře samostatné České republiky, zda svými kroky v zahraniční politice naší zemi prospívá nebo jí naopak škodí, či na to, zda domácí politiku ovlivňuje pozitivně či negativně, se jistě budou lišit. Ovšem určitě nelze dle mého názoru říci, že vývoj na domácí politické scéně by za posledních sedm let probíhal stejně, ať už by Miloš Zeman byl prezidentem či nikoliv. Stejně tak by asi bylo nesmyslné říci, že ať už by na Pražském hradě seděl Miloš Zeman, Karel Schwarzenberg či Jiří Drahoš, byla by česká zahraniční politika ve světě vnímána stejně či téměř stejně.   

Pro připomenutí jen pár milníků z domácího politického vývoje. V červnu roku 2013 byl tehdejší premiér Petr Nečas nucen po kauze Nagyová podat demisi. A pokud by tehdy seděl na Hradě někdo, kdo by byl více nakloněn ODS, nejspíš by Nečase na jeho postu nahradila Miroslava Němcová. Zda by už tak křehká vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM vůbec dovládla do sněmovních voleb v roce 2014 (spíše si myslím, že nikoliv), je věcí druhou. Ovšem jelikož na Pražském hradě seděl právě Miloš Zeman, vše bylo jinak a Nečasovu (či možná spíše Kalouskovu) vládu nahradila úřednická vláda s premiérem Rusnokem a předčasné volby se konaly již na podzim roku 2013…

Významnou roli pak Miloš Zeman coby prezident sehrál i po sněmovních volbách v roce 2017, kdy nastala takřka patová situace, neboť s Andrejem Babišem coby vítězem voleb téměř nikdo jít do vládní koalice nechtěl. Jak všichni vědí, Babišovo ANO nakonec po téměř roce vládnutí bez důvěry přece jen vytvořilo vládní koalici s ČSSD, která se v Poslanecké sněmovně opírá o hlasy KSČM. Ovšem sedět na Hradě někdo jiný než Miloš Zeman, měl by to Andrej Babiš se vstupem do Strakovy akademie nepochybně mnohem komplikovanější…

Co se týče kritických slov Erika Taberyho, jak funguje prezidentský úřad aktuálně: byť je jakožto šéfredaktor média, které má mezi řadou lidí označení „pravdoláskové“, mohl říci trochu taktněji, faktem je, že se Miloš Zeman objevuje v posledním roce na veřejnosti stále méně. Je to zřejmě důsledek jeho zhoršujícího se zdravotního stavu, byť částečně je to jistě dáno i opatřeními, přijatými v souvislosti s epidemií Covid-19. Ovšem mají skutečně pravdu ti, kdo tvrdí, že český prezident již vzhledem k výše uvedenému reálně neovlivňuje prakticky nic a jeho úřad jen zbytečně zatěžuje daňové poplatníky?

Shodou okolností minulý týden jsem zde napsal článek o tom, jak se americký ministr zahraničí Mike Pompeo snažil během své návštěvy u nás lobovat za to, aby byly ze soutěže o zakázku na dostavbu Dukovan vyřazeny ruská a čínská firma, a z tendru na 5G sítě čínská společnost Huawei. A dle prvních mediálních výstupů se zdálo, že mu v tomhle je český premiér Andrej Babiš poměrně nakloněný. Jenže amerického ministra ještě čekala zastávka na Pražském hradě…

A jak píše redaktor Luboš Palata z Deníku.cz v komentáři s výstižným titulkem Zdálo se, že Pompeo v Česku uspěl. Pak ale zasáhl Zeman, byť mělo jít jen o de facto zdvořilostní návštěvu, opak byl pravdou. Pan Palata totiž ohledně této „zdvořilostní schůzky“ konkrétně referuje: „V oficiálním komuniké se i Hrad snažil vyzdvihnout nekonfliktní témata – podporu Izraele, nebo boj proti islámskému terorismu. Závěr zprávy Hradu ale naznačil rozdílné pohledy. „Pokud jde o Rusko a Čínu, prezident republiky při setkání zdůraznil, že jeho politika je vedena pragmaticky ve směru ekonomické diplomacie, nikoliv zájmy jinými.“ A jak je následně v komentáři uvedeno, i Andrej Babiš posléze oproti tiskové konferenci v sídle vlády výrazně změnil tón a přejal Zemanovy postoje.

Názory na to, zda prezident tímto zásahem České republice prospěl či nikoliv, budou nejspíš různé. Ovšem asi se v souvislosti s Pompeovou návštěvou shodneme na tom, že Miloš Zeman významným hráčem na politické scéně stále být dovede.   

Autor: Josef Nožička | středa 19.8.2020 20:10 | karma článku: 40,95 | přečteno: 1980x
  • Další články autora

Josef Nožička

Ministr Rakušan okecá úplně všechno

Rozhovor Víta Rakušana pro MF Dnes a iDnes mě přesvědčil o tom, že tento politik je pomyslným přeborníkem v umění obhajovat neobhajitelné.

25.6.2024 v 10:40 | Karma: 44,44 | Přečteno: 4467x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Při pohledu na výsledky volebního průzkumu se nelze divit spěchu s korespondenční volbou

Důvod, proč politici z koalic Spolu či Piráti+STAN se schvalováním korespondenční volby tolik spěchali, byl nejspíš ryze účelový.

23.6.2024 v 18:15 | Karma: 39,51 | Přečteno: 1401x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Policejní zásah na Filozofické fakultě UK dle všeho precizní nebyl

Příbuzným obětí střelby na filozofické fakultě i vedení samotné Karlovy univerzity se nelze divit, když se nechtějí smířit s konstatováním ředitele GIBS, že zasahující policisté nespáchali trestný čin (což nikdo nezpochybňoval).

18.6.2024 v 9:00 | Karma: 38,62 | Přečteno: 3843x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

K primitivním narážkám na českou atletku Lurdes Gloria Manuel

Není poněkud trapné, když někteří lidé místo výborných výkonů nadějné české reprezentantky řeší její původ či barvu pleti?

14.6.2024 v 8:10 | Karma: 41,76 | Přečteno: 3823x | Diskuse| Sport

Josef Nožička

Debakl Pirátů, bída lidovců i SPD

Byť výsledky voleb do Evropského parlamentu již od samotného rána okomentovala řada mých kolegů blogerů, snad zdejší server nebude až tak moc zatížený, pokud tak učiním i já.

10.6.2024 v 18:12 | Karma: 35,26 | Přečteno: 1292x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Francouzi volí v prvním kole předčasných voleb, čeká se úspěch opozice

30. června 2024  7:49

Téměř 50 milionů Francouzů zapsaných na voličských seznamech bude dnes v prvním kole předčasných...

Lídr labouristů Keir Starmer míří podle průzkumů k premiérskému křeslu

30. června 2024  7:30

Šéf britských labrouristů Keir Starmer před nadcházejícími volbami 4. července, směřuje podle...

Americká rodina žádá od NASA odškodné, na její dům spadl vesmírný odpad

30. června 2024  7:22

Americká rodina ze státu Florida žádá odškodné 80.000 dolarů (zhruba 1,9 milionu korun) od...

S novým stavebním zákonem vejde v pondělí v platnost šest nových vyhlášek

30. června 2024  7:13

Současně s novým stavebním zákonem v pondělí nabude platnost šest nových prováděcích vyhlášek....

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 1600
  • Celková karma 39,58
  • Průměrná čtenost 3239x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik