Sličné dívky ke sportu nepatří. Je to prý v protikladu s normami dnešní doby…

Grid Girls neboli sličné dívky a ženy, které fanoušci motoristického sportu vídávali ve startovních boxech nebo poblíž stupňů vítězů při vyhlašování Velkých cen, již při závodech formule 1 k vidění nebudou.

K automobilovým závodům F1 či motocyklovým Grand Prix řadu let neodmyslitelně patřilo, že na jejich startech stály sličné dívky, držící v ruce cedulky se jmény závodníků. Tyto Grid Girls také zpestřují svojí přítomností u stupňů vítězů vyhlašování výsledků, což platí nejenom u výše zmíněných motoristických závodů, ale také při cyklistických závodech Tour de France a dalších významných sportovních událostech. Ve formuli 1 je však již s touhle letitou praxí konec.

Jak jsem si totiž přečetl zde na iDNES, americké vedení F1 tento zvyk od letošní sezóny ruší, neboť prý „jde o minulou praxi, která už neodpovídá požadavkům současného světa.“ Přiznám se, že tohle rozhodnutí a především jeho zdůvodnění mě šokovalo. Kam probůh ten dnešní svět spěje, říkám si nejspíš nejenom já. Copak nestačí, že v některých zemích se dnes již muži v práci pomalu bojí pochválit vzhled své kolegyně, aby nebyli obviněni ze sexuálního harašení či údajného ponižování žen? Nebo různé ty absurdity s genderovou rovností, požadující stejné počty mužů a žen v politice, na manažerských postech  a podobně?  A nakonec i ve sportu, kde už se dospělo k tomu, že ženy soutěží ve vzpírání či řeckořímském zápase, jenom s tou moderní gymnastikou či synchronizovaným plaváním pro muže se stále otálí?

Závody formule 1 nesleduji už řadu let, neboť mně připadají mnohem méně atraktivní než za časů, kdy jezdili například Lauda, Senna či Schumacher. A ani ženský tenis, plážový volejbal,  atletiku či další sportovní odvětví nesleduji primárně z toho důvodu, že jsou zde k vidění hezké sportovkyně (čímž samozřejmě neříkám, že pohled na ně také nepotěší). Ale rozhodnutí ze strany vedení F1 mi přijde naprosto absurdní. Když to takhle půjde dál, tak bude v souladu s „požadavky a normami dnešní doby“ vyžadováno, aby tenistky tak jako za dávných časů hrály v sukních do půli lýtek, plážové volejbalistky či házenkářky v teplácích, gymnastkám se povolí maximálně legíny a zamezí se tak tomu, aby někteří „sexisté“ sledovali sport kvůli ženské kráse?

Případně, přijdou v souladu s trendy dnešní doby časem i požadavky, kolik procent křesťanů, muslimů, hinduistů nebo ateistů musí ve startovních polích povinně být? Nebo se některé sporty s odůvodněním, že odporují té či oné víře nebo požadavkům moderního světa, zakáží úplně?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 1.2.2018 11:15 | karma článku: 45,44 | přečteno: 5862x