Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Skvělá zpráva pro české studenty: Piráti nedopustí nárůst počtu maturitních propadlíků

Bude se od roku 2022 povinně maturovat z matematiky nebo bude na základě návrhu poslanců z Pirátské strany maturita z tohoto obávaného předmětu opět odložena?

Ačkoliv pro statisíce žáků, studentů i učitelů letní prázdniny teprve začaly, téma podoby maturitní zkoušky budou politici řešit i v parném létě. Příští týden se bude vláda zabývat návrhem na změnu školského zákona, jehož autory jsou poslanci z Pirátské strany. Pod jejich návrh se podepsali i politici z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

S čím konkrétním „experti“ na školství z řad Pirátů přicházejí? Jak se lze dočíst v dokumentu, vystaveném na jejich webových stránkách, Piráti především nechtějí, aby se od roku 2022 povinně maturovalo z matematiky. Dále požadují, aby se písemná práce a ústní část maturitní zkoušky z českého jazyka i cizího jazyka vrátily do pravomoci škol, a ve státní části tak zůstaly jen didaktické testy z těchto předmětů. A konečně, Ivan Bartoš a spol. chtějí, aby i žákům, kteří neuspějí u maturitní zkoušky ani na třetí pokus, byla přiznána střední úroveň vzdělání (byť bez maturity).

Zavedení povinné maturity z matematiky vyvolává polemiku mezi vzdělávacími odborníky i mezi laickou veřejností již spoustu let. Určitě se dá najít řada racionálních argumentů jak pro to, aby všichni maturanti (vyjma například studentů konzervatoří, umělecko-průmyslových škol či zdravotnických škol) zkoušku z královny věd povinně skládali, tak i pro to, aby si i nadále mohli vybírat mezi matematikou a cizím jazykem. Jenže když poslanci po mnoha letech debat a odborných diskusí v roce 2017 rozhodli, že se od roku 2022 z matematiky povinně maturovat bude, je rozumné, aby se již po dvou letech tohle rozhodnutí zase odkládalo či úplně rušilo? Zvlášť když většina středních škol již na základě odsouhlasení povinné maturity z matematiky upravila u svých studentů příslušné učební plány?

Piráti ve svém rozhodnutí argumentují tím, že počet maturitních propadlíků z tohoto obávaného předmětu (v loňském roce jich bylo zhruba 22 %) je velký už nyní, kdy si maturanti matematiku volí dobrovolně, respektive vybírají si mezi ní a cizím jazykem. A když z ní budou za pár let povinně maturovat téměř všichni, lze dle pirátského poslance Lukáše Bartoně očekávat dramatické zvýšení podílu neúspěšných maturantů. Navíc je dle něho současná podoba maturity z matematiky zcela nevyhovující, protože „zadání ve společné části zkoušky dostatečně nezohledňuje obsah a cíle vzdělávání a to, co se žáci reálně učí“ (aniž by ovšem tuhle teoretickou frázi, pravděpodobně opsanou od některého z mediálních vzdělávacích expertů, jakkoliv konkretizoval).

Jistě, počet neúspěšných maturantů není od zavedení státní maturity zrovna malý, a v případě matematiky to platí dvojnásob. Jenže je opravdu nejlepším řešením dosáhnout snížení tohoto počtu tak, že maturitní zkoušku co nejvíce zjednodušíme? Není hlavní příčina problému spíše v tom, že v současné době chodí na obory, zakončené maturitní zkouškou, kolem 70 % populačního ročníku, zatímco v dřívějších dobách jich bývala jen zhruba jedna třetina? A je opravdu nutné, aby maturitu v dnešní době měli i kosmetičky, kadeřnice, instalatéři či mnozí jiní řemeslníci?

Piráti jsou moderní politickou stranou, takže se možná řídí doporučením příslušných evropských komisí, aby Česká republika měla procentuálně více lidí s maturitou a případně i s vysokoškolským titulem, než má nyní. Možná jim jejich návrh, usilující o zlehčení současné podoby maturitní zkoušky, přihraje i nějaké nové mladé voliče. Racionálně uvažující politici napříč politickým spektrem by se však měli zamyslet nad tím, zda je opravdu rozumné preferovat v oblasti vzdělávání kvantitu před kvalitou.

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 4.7.2019 13:40 | karma článku: 45,55 | přečteno: 7107x
  • Další články autora

Josef Nožička

Atentát na slovenského premiéra nelze omlouvat slovy „kdo seje vítr, sklízí bouři“

V demokratické zemi mají lidé řadu různých možností, jak dát najevo svou nespokojenost s konkrétními politiky či politickými stranami.

17.5.2024 v 7:46 | Karma: 42,62 | Přečteno: 4120x | Politika

Josef Nožička

Pavel Novotný měl být z ODS vyloučen již dávno

Až do včerejška dělal stávající předseda ODS Petr Fiala ohledně tématu Pavel Novotný a jeho hulvátské vystupování mrtvého brouka.

15.5.2024 v 8:15 | Karma: 28,70 | Přečteno: 562x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Když se po čase ukáže, že „rasismus“ nebyl rasismem

Případů lidí, kterým se zejména v USA i některých západoevropských zemích v souvislosti s nechvalně známými protesty hnutí Black Lives Matter dostalo nesmyslného obvinění z rasismu, bylo bohužel spousta.

12.5.2024 v 9:43 | Karma: 38,82 | Přečteno: 1871x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Proč mám o morálních kvalitách Danuše Nerudové čím dál větší pochybnosti

Od doby, kdy se Danuše Nerudová stala veřejně známou osobností především díky své prezidentské kandidatuře, mám čím dál větší pochybnosti ohledně jejích morálních kvalit.

7.5.2024 v 8:15 | Karma: 40,37 | Přečteno: 1339x | Politika

Josef Nožička

Jsem sám, komu ta antikampaň koalice Spolu přijde poněkud primitivní?

Snaha udělat z hnutí ANO stranu, hájící Putinovy zájmy, je dalším vlastním gólem, který si koalice Spolu v souvislosti s evropskými volbami dala.

2.5.2024 v 10:40 | Karma: 44,74 | Přečteno: 3788x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

VIDEO: V Londýně hořel autobus. Hasiči požár zvládli až po více než hodině

19. května 2024  10:09

Pět hasičských vozů a třicet hasičů zasahovalo v sobotu odpoledne v Twickenhamu na jihozápadě...

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení

19. května 2024  9:19

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 1589
  • Celková karma 39,91
  • Průměrná čtenost 3227x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik