Jsem sám, komu ta antikampaň koalice Spolu přijde poněkud primitivní?

Snaha udělat z hnutí ANO stranu, hájící Putinovy zájmy, je dalším vlastním gólem, který si koalice Spolu v souvislosti s evropskými volbami dala.

Volby do Evropského parlamentu čekají naši zemi ve dnech 7. a 8. června. S jejich blížícím se termínem se přiostřuje i volební kampaň. A byť si mnozí členové a příznivci koalice Spolu, kterou tvoří strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, často stěžují na to, že ve volebních kampaních musí čelit podpásovým útokům svých konkurentů, zejména pak Babišovu ANO a Okamurově SPD, při aktuální kampani se ukázalo, že oni sami nejsou v tomhle směru o nic lepší.

Jen záhy poté, co se začaly objevovat volební billboardy hnutí ANO, na nichž vedle sebe stojí předseda strany Andrej Babiš a lídryně její kandidátky do evropských voleb Klára Dostálová, a nad jejich hlavami je napsán slogan „Česko, pro tebe všecko“ (viz například odkaz zde), se začala mediálním prostorem šířit koláž, parodující zmíněný bilboard ANO. Na této koláži mají Klára Dostálová i Andrej Babiš na tvářích přimalovanou ruskou trikolóru a nápis nad nimi je upraven na „Rusko, pro tebe všecko“ (viz příspěvek na oficiálním účtu ODS na síti X). Tento upravený snímek je dle článku na CNN Prima News aktuálně rozesílán WhatsApppem s doprovodným textem „Do Evropy volte raději Spolu, tam vám žádné Rusko nehrozí.“

Jistě by se našla řada věcí, na které by bylo v souvislosti s hnutím ANO a jeho vztahem k Evropské unii možné poukazovat. Byť totiž mnozí jeho politici kritizují současnou Fialovu vládu za to, že je příliš „probruselská“, i někteří politici, spojení s hnutím ANO, se takto v minulosti projevovali. Za všechny bych jmenoval třeba někdejší místopředsedkyni ANO Věru Jourovou, která nyní dokončuje druhé období ve funkci eurokomisařky. A v souvislosti s bývalou ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou je pak otázkou, zda je dostatečně silným lídrem pro stranu, která se netají ambicí volby do Evropského parlamentu v České republice vyhrát.

Pokud by koalice Spolu poukazovala na takové věci, případně pak na některé veřejně známé problémy Andreje Babiše v souvislosti s čerpáním evropských dotací pro firmu Agrofert, bylo by to v rámci politického boje zcela korektní. Ale snažit se líčit bývalého premiéra a celé hnutí ANO jakožto proruské politiky mi přijde naprosto podpásové a primitivní. Andrej Babiš sice není v souvislosti s vymezováním se vůči Rusku až takovým „Hujerem“ jako současný premiér Petr Fiala či ministryně obrany Jana Černochová, ale nikdy přece nezpochybňoval to, že Rusko je ve válce na Ukrajině jednoznačným agresorem a že by se ukrajinskému lidu nemělo pomáhat. A když byl Andrej Babiš premiérem, tak to přece byla jeho vláda, která v roce 2021 vyloučila ruskou společnost Rosatom z tendru na dostavbu Dukovan.

Čelní politici ODS, TOP 09 i KDU-ČSL čelili kritice již kvůli tomu, že se rozhodli kandidovat společně do evropských voleb, přestože jejich názory na fungování Evropské unie jsou často diametrálně odlišné, a na čele její kandidátky se tak objevuje jak euroskeptik Alexandr Vondra z ODS coby její lídr, tak i „eurohujer“ Luděk Niedermayer z TOP 09 na třetím místě. Trapasem pak bylo, když se lídři těchto stran dohodli, že na zadních místech jejich kandidátky nesmí být žádné výrazné osobnosti, které by mohly privilegované politiky vytlačit z volitelných míst. Kvůli tomu byli odmítnuti například zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek nebo lidovecký poslanec Hayato Okamura. Snaha udělat z hnutí ANO stranu, hájící Putinovy zájmy, je tak jen dalším vlastním gólem, který si koalice Spolu v souvislosti s evropskými volbami dala.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 2.5.2024 10:40 | karma článku: 44,70 | přečteno: 3752x