Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč v záměru nejvyššího státního zástupce vidím určitý nebezpečný precedens

V trestání vězením někoho za nevhodný příspěvek, napsaný na sociální síti či v internetové diskusi, vidím určitý nebezpečný precedens.

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž vydal před několika dny v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině prohlášení, aby občané byli při jejím hodnocení na veřejnosti zdrženliví. Prohlášení na demonstracích i sociálních sítích, která schvalují útok Ruska na Ukrajinu nebo vyjadřují podporu vedení Ruska, mohou být podle něj za současných okolností posuzována jako trestný čin, za který hrozí až tříleté vězení (viz článek zde na iDNES).

V obdobném duchu se vyjádřila i vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která serveru Seznam Zprávy sdělila, že příslušné orgány již současné dění na dezinformační scéně pozorně sledují a vyhodnocují. Doslovně pak na toto téma uvedla: „Při plném respektu ke svobodě projevu jsou orgány činné v trestním řízení povinny v celém kontextu hodnotit rovněž verbální projevy, jež by naplňovaly znaky trestného jednání, jímž pachatel schvaluje či ospravedlňuje zločiny proti lidskosti, válečné zločiny a zločiny proti míru.“ (viz odkaz zde)

Pokud skutečně existují lidé, kteří ruskou invazi na Ukrajinu schvalují či hájí, tak je absolutně nechápu. Řešení mezinárodních sporů vojenskou silou do 21. století rozhodně nepatří a Ukrajina je navíc suverénní zemí, jejíž občané mají plné právo sami si rozhodovat o tom, kteří politici budou v jejím čele a do kterých mezinárodních uskupení jejich země vstoupí. A když v těchto dnech čteme či slyšíme o tom, kolik nevinných lidí včetně malých dětí již během 7 dnů trvajícího vojenského konfliktu zemřelo, tak opravdu nerozumím tomu, že někdo může ruského prezidenta Putina v tomto jeho počinu obhajovat či mu dokonce vyslovovat obdiv.

Přesto však vidím v nejspíš dobře míněném záměru Nejvyššího státního zastupitelství určité nebezpečí a nepovažuji proto za příliš šťastná slova, se kterými pan Stříž přišel. Jde totiž o to, že orgány činné v trestním řízení tímto dostávají do svých rukou nástroj, který může být snadno zneužitelný. Pokusím se to vysvětlit čtenářům tohoto článku konkrétněji a doufám, že se mi to podaří.

Neměl bych například problém s tím, pokud by byl potrestán ten, kdo by za současného stavu cíleně vyvolával paniku a snažil se dezinformovat občany tak, aby upustili od finanční či materiální pomoci Ukrajině, případně organizoval demonstrace na podporu Putinova Ruska. Ale je přiměřené, aby někomu hrozilo několik let vězení za příspěvek, který napíše do internetové diskuse či na svůj facebookový profil? Byť by ten příspěvek byl sebehloupější či sebenesmyslnější?

Jak už jsem uvedl výše, je pro mě opravdu těžko představitelné, že by za současné situace někdo jednání Ruska, které svým vpádem na Ukrajinu porušilo mezinárodní právo, schvaloval. Ale přece jen má mnoho Čechů stále v paměti dobu, kdy se spousta věcí nesměla říkat nahlas a lidé si tak museli dávat pozor na to, co řeknou v práci, při cestě vlakem nebo třeba v restauraci u kávy. A opravdu tohle chceme i nyní? Někteří poněkud radikální krok nejvyššího státního zástupce zdůvodňují tím, že jsme ve válce, což ale přímo nejsme - byť naše země, stejně jako celý demokratický svět, podporuje ve válečném konfliktu Ukrajinu a je to tak samozřejmě správně. Ale pokud se jednou začne trestat i za názor, vyjádřený v internetovém příspěvku, vidím určité nebezpečí v tom, že se z toho může stát precedens i do budoucna.

Navíc jde o věc, kterou může proti dotyčnému pisateli snadno zneužít ten, kdo se mu bude chtít za něco pomstít a bude ho nahlašovat kvůli napsání příspěvku, který jen není úplně v souladu s většinovým míněním. Jak jsem se totiž dočetl na stránkách Českého rozhlasu zde, už během prvního dne, kdy pan Stříž se svým varováním přišel, nahlásili někteří občané policii desítky internetových příspěvků a komentářů, údajně podporujících ruskou invazi na Ukrajinu.

Problém vidím navíc i v tom, že jsou lidé, kteří za schvalovatele ruské agrese považují i toho, kdo za to či ono zkritizuje Evropskou unii či USA, vysloví názor, že by za Putinovu válečnou politiku neměli být trestáni všichni ruští sportovci (včetně těch, co s invazí veřejně vyjádřili nesouhlas) apod. Ostatně, i na zdejším diskusích jsme aktuálně svědky intenzivního volání některých „demokratů“ po tom, aby byl z hlavní strany blogu vyloučen ten či onen autor. Přičemž jsem zde do dnešního dne nezaregistroval jediný blog, který by současnou ruskou invazi schvaloval či obhajoval…

Autor: Josef Nožička | středa 2.3.2022 18:12 | karma článku: 32,70 | přečteno: 687x
  • Další články autora

Josef Nožička

K primitivním narážkám na českou atletku Lurdes Gloria Manuel

Není poněkud trapné, když někteří lidé místo výborných výkonů nadějné české reprezentantky řeší její původ či barvu pleti?

14.6.2024 v 8:10 | Karma: 37,30 | Přečteno: 2042x | Diskuse| Sport

Josef Nožička

Debakl Pirátů, bída lidovců i SPD

Byť výsledky voleb do Evropského parlamentu již od samotného rána okomentovala řada mých kolegů blogerů, snad zdejší server nebude až tak moc zatížený, pokud tak učiním i já.

10.6.2024 v 18:12 | Karma: 34,97 | Přečteno: 1228x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Tři místo jednoho aneb předvolební „férovka“ v České televizi

Včera večer proběhla na veřejnoprávní České televizi poslední debata k volbám do Evropského parlamentu.

7.6.2024 v 8:15 | Karma: 39,69 | Přečteno: 1297x | Média

Josef Nožička

Morálním vítězem ankety Bloger roku je pro mě Martin Irein

Tento blog jsem napsal proto, abych na oplátku polichotil jednomu zdejšímu kolegovi, který se z pro mě nepochopitelných důvodů do finálové desítky neprobojoval.

5.6.2024 v 18:16 | Karma: 27,71 | Přečteno: 811x | Hyde park

Josef Nožička

Když se šetří na jiných, je to v pořádku, když se šetří na soudcích, jde o neústavní zásah

Nestrannost a spravedlivost při jakémkoliv rozhodování by měly být základními vlastnostmi pro každého, kdo si profesi soudce zvolí.

30.5.2024 v 11:23 | Karma: 44,48 | Přečteno: 3773x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Nej skluzavka, echt Divoký západ, exkurze do Bayernu... Krok za krokem zemí EURA

15. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Německu EURO je Německo. EURO si dělá z Německa, kde fotbal je národní sport, něco jako svoji výkladní...

Chtěl bych Turka v Česku, říká Macinka. Antibabiše má za nejhloupější program

15. června 2024

Premium V uplynulých dnech oslavil 16 let po boku Václava Klause. Ještě na Hradě dělal tehdejšímu...

Kvůli Le Penové ho sesadili. Soud však rozhodl, že šéfem Republikánů zůstává

14. června 2024  21:31

Pařížský soud v pátek zrušil rozhodnutí francouzské konzervativní strany Republikáni (LR), která ve...

PŘEHLEDNĚ: Proč Česko kupuje nové tanky za 52 miliard? A co všechno umí?

14. června 2024  21:01

Česká armáda by měla do roku 2030 získat 77 nejmodernějších tanků Leopard 2A8 ve společném nákupu s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1597
  • Celková karma 39,21
  • Průměrná čtenost 3237x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik