Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministryně by měla lépe vážit slova, ústavní soudci by však měli lépe vážit své činy

Středeční zveřejnění rozsudku Ústavního soudu, který zrušil část volebního zákona, vyvolalo z mnoha stran rozporuplné reakce. A s ohledem na to, jaké problémy tohle rozhodnutí může způsobit, se jim ani nelze příliš divit.

Středeční zveřejnění rozsudku Ústavního soudu, který zrušil část volebního zákona, neboť stávající systém rozdělování poslaneckých mandátů je podle něj nespravedlivý, vyvolalo jak slova chvály, tak i kritiky. Přičemž asi nejostřejší kritika zazněla na adresu ústavních soudců z úst premiéra Andreje Babiše a ministryně spravedlnosti Marie Benešové.

Andrej Babiš mimo jiné prohlásil, že Ústavní soud se snaží aktivně ovlivňovat politickou situaci v zemi a jeho předseda Pavel Rychetský evidentně není nestranný soudce. Ještě více rozruchu pak vyvolal ve středu pronesený výrok Marie Benešové: „Na ústavním nálezu mi hlavně vadí, že to tam měli přes tři roky a teď pár měsíců před volbami najednou rozhodují. Co je za tím? Komu se kdo zavázal, kdo komu co slíbil?“ Následující den ministryně spravedlnosti svá slova již trochu mírnila a prohlásila, že chtěla vyvolat diskusi o problému možnosti opakování mandátu ústavních soudců pro další období a tím i možné snaze zavázat se těm politikům, kteří o něm budou rozhodovat (viz odkaz zde).

I tak to však ministryně Benešová včera schytala z mnoha stran, ať už od České advokátní komory, Soudcovské unie či Unie státních zástupců. Nejostřejší vůči ní ovšem byli někteří politici z KDU-ČSL, konkrétně předseda této strany Marian Jurečka a jeho předchůdce na tomto postu Marek Výborný. Ti vyzvali Benešovou k rezignaci, neboť dle nich zpochybnila nezávislost naší nejvyšší soudní instance a dle Jurečky by v „kulturní vyspělé zemi“ politička po takovém výroku podala demisi nebo byla odvolána (viz odkaz zde).

Ačkoliv si často při výrocích typu, že vy vyspělé civilizované zemi by se to či ono nemohlo stát, myslím své (zejména při vzpomínce na to, co všechno se například stalo po nedávných prezidentských volbách ve vyspělé civilizované zemi typu USA), souhlasím samozřejmě s tím, že to paní Benešová svým výrokem přehnala a jakožto ministryně spravedlnosti by bez důkazů z nějakých „úplatků“ (ať už byly myšleny v jakékoliv podobě) nikoho obviňovat neměla. Druhou věcí ovšem je, zda sami ústavní soudci některými svými počiny sami nezapříčiňují to, že má čím dál víc lidí pochybnosti o jejich apolitičnosti a nezávislosti.

Za éry předsednictví Pavla Rychetského je to totiž již podruhé, co svým rozhodnutí udělali významný zásah do rozjeté politické soutěže. Poprvé tomu tak bylo v září 2009, když tehdejší Ústavní soud zrušil mimořádné sněmovní volby měsíc před jejich konáním. Volby se tak konaly až v řádném termínu v květnu 2010, přestože Topolánkově vládě byla v Poslanecké sněmovně vyslovena nedůvěra již v březnu 2009 a novou vládní koalici s potřebnou parlamentní většinou se ustavit nepodařilo. S ohledem na to, že dle tehdejších průzkumů vedla ČSSD před ODS o zhruba 5 % a TOP 09 i Věcem veřejným naopak průzkumy předpovídaly o dost slabší výsledek, než jakého pak za tři čtvrtě roku dosáhly, je dost pravděpodobné, že nebýt kontroverzního rozhodnutí Ústavního soudu, vypadala by politická mapa jinak, než tomu bylo po volbách v roce 2010.

I letos udělala naše nejvyšší soudní instituce zásah do již rozjeté politické soutěže, neboť se svým rozhodnutím přišla v době, kdy prezident Zeman již předtím vyhlásil termín letošních voleb, již se zformulovala některá volební uskupení, některé strany již jmenovaly své volební lídry pro jednotlivé kraje apod. A hlavně – Ústavní soud dal poslancům a senátorům takřka šibeniční termín na to, aby zákon změnili. Pokud by tak totiž neučinili, pak by se dle některých analytiků nemohly podzimní volby vůbec konat. Navíc by stávající Sněmovně vypršel její čtyřletý mandát, nová by však být zvolena nemohla a bez nové Sněmovny by pak ani nebylo možné volební zákon změnit, tudíž by nastala dokonalá patová situace…

K až tak kritickému scénáři snad nedojde, otázkou ovšem je, nakolik je za stávající situace, kdy je prakticky pro všechny politiky i občany této země prvořadý boj s pandemií covid-19, smysluplné, aby naši zákonodární zástupci věnovali spoustu energie rychlé nápravě volebního zákona. Zvlášť, když ten zákon platil již přes 20 let a dnešní předseda Ústavního soudu se na jeho tvorbě podílel coby tehdejší ministr spravedlnosti v Zemanově vládě…

Autor: Josef Nožička | pátek 5.2.2021 7:02 | karma článku: 28,87 | přečteno: 559x
  • Další články autora

Josef Nožička

Ministr Rakušan okecá úplně všechno

Rozhovor Víta Rakušana pro MF Dnes a iDnes mě přesvědčil o tom, že tento politik je pomyslným přeborníkem v umění obhajovat neobhajitelné.

25.6.2024 v 10:40 | Karma: 44,31 | Přečteno: 4355x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Při pohledu na výsledky volebního průzkumu se nelze divit spěchu s korespondenční volbou

Důvod, proč politici z koalic Spolu či Piráti+STAN se schvalováním korespondenční volby tolik spěchali, byl nejspíš ryze účelový.

23.6.2024 v 18:15 | Karma: 39,36 | Přečteno: 1363x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Policejní zásah na Filozofické fakultě UK dle všeho precizní nebyl

Příbuzným obětí střelby na filozofické fakultě i vedení samotné Karlovy univerzity se nelze divit, když se nechtějí smířit s konstatováním ředitele GIBS, že zasahující policisté nespáchali trestný čin (což nikdo nezpochybňoval).

18.6.2024 v 9:00 | Karma: 38,62 | Přečteno: 3843x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

K primitivním narážkám na českou atletku Lurdes Gloria Manuel

Není poněkud trapné, když někteří lidé místo výborných výkonů nadějné české reprezentantky řeší její původ či barvu pleti?

14.6.2024 v 8:10 | Karma: 41,73 | Přečteno: 3819x | Diskuse| Sport

Josef Nožička

Debakl Pirátů, bída lidovců i SPD

Byť výsledky voleb do Evropského parlamentu již od samotného rána okomentovala řada mých kolegů blogerů, snad zdejší server nebude až tak moc zatížený, pokud tak učiním i já.

10.6.2024 v 18:12 | Karma: 35,26 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Bouřky vytopily také část Olomouckého kraje, v pátek přijdou další

27. června 2024  17:56,  aktualizováno  22:39

Česko zasáhl v odpoledních hodinách pás bouřek. Další se pak ze západu postupně přesouval směrem na...

Biden a Trump jdou do boje. Střetnou se v první televizní debatě

27. června 2024

V pátek ve tři hodiny ráno Joe Biden a Donald Trump změří síly v první televizní debatě. Hodinu a...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo šest lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  21:51

Šest lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Zelenskyj se v Bruselu sešel s lídry EU, podepsal novou bezpečnostní dohodu

27. června 2024  15:03,  aktualizováno  20:40

Evropská unie a Ukrajina v Bruselu schválily bezpečnostní dohodu, jež slibuje pokračování vojenské...

CEBYT Krkonoše s.r.o.
Administrativní správce nemovitosti

CEBYT Krkonoše s.r.o.
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 30 000 - 50 000 Kč

  • Počet článků 1600
  • Celková karma 39,34
  • Průměrná čtenost 3239x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik