Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když úspěšné olympijské vystoupení zastiňují „čecháčkovské“ spory

Co do medailového zisku to byla letos nejúspěšnější olympiáda v samostatné české historii. Přesto se však v mnohých médiích více než úspěchy našich olympioniků rozebírá něco jiného...

Česká republika se na letošních olympijských hrách v japonském Tokiu umístila v konečném pořadí zemí na 18. místě díky tomu, že naši sportovci získali celkem 11 medailí, z nichž byly 4 zlaté, 4 stříbrné a tři bronzové. Jenom pro srovnání: v rámci zemí Evropské unie byla Česká republika osmá nejlepší a až za námi skončily státy jako například Švédsko, Španělsko, Belgie či Rakousko. Ostatně, v historii samostatné České republiky šlo z tohoto hlediska o nejúspěšnější letní olympijské hry v její historii.

Samozřejmě, že český sport by díky tomu neměl usnout na vavřínech, neboť ne všude naši reprezentanti vynikají v konkurenci s ostatními státy tak, jako například vodní slalomáři, střelci či tenistky, a v něktrých sportovních odvětvích nám naopak světová špička stále víc uniká. Je nicméně škoda, že místo oslavy těch, co českým fanouškům udělali svým vystoupením v Tokiu největší radost i seriózního rozboru příčin, proč se některým naopak nezadařilo tak, jak bychom si všichni přáli, jsme naopak v mnohých médiích svědky nekonečných „čecháčkovských“ sporů ohledně toho, koho potrestat za nakažení několika našich olympioniků Covidem-19, ke kterému došlo během charterového letu z Prahy do Tokia.

O smutném případu čtyř českých olympioniků, kteří měli po příletu do Tokia pozitivní test na Covid-19, pravděpodobně již slyšeli či četli téměř všichni, ostatně i já jsem o této aféře napsal před časem na zdejším blogu článek. Pro sportovce, kteří kvůli tomu nemohli zasáhnout do olympijských klání (vyjma plážového volejbalisty Perušiče, i ten však se svým parťákem Schweinerem prohrál kvůli nucené izolaci první zápas kontumačně, což nakonec rozhodlo o nepostupu této dvojice ze základní skupiny), šlo jistě o velkou sportovní tragédii. I tak mi však přišla přehnaná intenzita útoků na předsedu Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala, kterého většina médií automaticky označovala za hlavního viníka celé aféry.

Velký podíl na tom měl především vládou v květnu nově jmenovaný předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser, který Kejvala očerňoval, kde mohl, a dokonce na ČOV „žaloval“ ohledně toho, že jeho představitelé údajně dodatečně manipulovali se zasedacím pořádkem v letadle, aby někteří další sportovci nemuseli jít do povinné izolace. Což však předseda ČOV rázně popřel a Neusserovo jednání označil za největší dno, jaké ve sportu zažil.

Když jsem si přitom nedávno na iDNES Premium přečetl komentář profesora Jiřího Berana k této aféře, tak z názoru tohoto uznávaného epidemiologa vyplývá, že obviňování činovníků ČOV je v tomto případě liché, neboť z epidemiologického hlediska šlo víceméně o souhru několika náhod. Pravda, k těmto náhodám možná nemuselo dojít, pokud by úplně všichni účastníci speciálního letu byli proti Covidu-19 očkováni. Z toho, co pan Beran ve svém komentáři píše, totiž vyplývá, že mezi 42 cestujícími jich bylo 9 nenaočkovaných. A z těchto 9 nenaočkovaných pak mělo pozitivní test na covid 5 osob, zatímco z 33 naočkovaných pouhý jeden (výše zmíněný beachvolejbalista Perušič).

Možná tedy bude někdo argumentovat tím, že Český olympijský výbor měl důsledněji trvat na tom, aby očkování proti covidu podstoupili všichni účastníci naší olympijské výpravy, zejména pak nominovaní sportovci. Jenže na jeho obranu je v této souvislosti nutno uvést, že ČOV již od ledna tohoto roku usiloval o to, aby pro olympijské reprezentanty bylo vyčleněno aspoň 200 dávek vakcíny. Kvůli jiným prioritám ministerstva zdravotnictví se mu je však podařilo zajistit až později, kdy se termín očkování již nevešel do tréninkových plánů některých reprezentantů.

Ostatně, dost možná si někteří vzpomenou, kolik nevole tehdy u řady osob vyvolal požadavek ČOV na to, aby byli čeští olympionici očkováni přednostně. Jen by mě zajímalo, zda se tito „čecháčci“, kteří tak pilně hlídali, aby někdo nedostal vakcínu přednostně, sami nechali naočkovat poté, co bylo vakcín pro všechny dostatek…     

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Nožička | středa 18.8.2021 7:20 | karma článku: 16,95 | přečteno: 451x
  • Další články autora

Josef Nožička

Dominik Hašek prý nevěděl o tom, koho československý předlistopadový režim podporoval...

Když dnes Dominik Hašek žádá ruské sportovce, aby odsoudili invazi Ruska na Ukrajině, neměl tedy i on sám v 80. letech odsoudit totalitní praktiky u nás?

21.5.2024 v 8:35 | Karma: 31,08 | Přečteno: 547x | Společnost

Josef Nožička

Atentát na slovenského premiéra nelze omlouvat slovy „kdo seje vítr, sklízí bouři“

V demokratické zemi mají lidé řadu různých možností, jak dát najevo svou nespokojenost s konkrétními politiky či politickými stranami.

17.5.2024 v 7:46 | Karma: 43,06 | Přečteno: 4356x | Politika

Josef Nožička

Pavel Novotný měl být z ODS vyloučen již dávno

Až do včerejška dělal stávající předseda ODS Petr Fiala ohledně tématu Pavel Novotný a jeho hulvátské vystupování mrtvého brouka.

15.5.2024 v 8:15 | Karma: 29,00 | Přečteno: 582x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Když se po čase ukáže, že „rasismus“ nebyl rasismem

Případů lidí, kterým se zejména v USA i některých západoevropských zemích v souvislosti s nechvalně známými protesty hnutí Black Lives Matter dostalo nesmyslného obvinění z rasismu, bylo bohužel spousta.

12.5.2024 v 9:43 | Karma: 39,01 | Přečteno: 1906x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Proč mám o morálních kvalitách Danuše Nerudové čím dál větší pochybnosti

Od doby, kdy se Danuše Nerudová stala veřejně známou osobností především díky své prezidentské kandidatuře, mám čím dál větší pochybnosti ohledně jejích morálních kvalit.

7.5.2024 v 8:15 | Karma: 40,43 | Přečteno: 1346x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Palestinští vězni leží spoutaní nazí a v plenách, prozradily zdroje z nemocnice

21. května 2024  14:01

Palestinští vězni jsou při pobytech v nemocnici v Izraeli drženi připoutaní na lůžku s páskou přes...

Prosazovat důchodovou reformu chce koalice na mimořádné schůzi Sněmovny

21. května 2024  5:45,  aktualizováno 

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Děti bez omluvenek či způsobilosti. Úbytek praktiků dopadá i na školy

21. května 2024

Premium Česko dlouhodobě trpí nedostatkem dětských lékařů, pediatři stárnou a ubývají. Situace se v...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

  • Počet článků 1590
  • Celková karma 39,41
  • Průměrná čtenost 3241x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik