Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když kluci vod Prahy súdí FC Slovácko...

Ačkoliv se v souvislosti s kauzou ovlivňování fotbalových zápasů rozhodčími nyní nejvíce mluví o pražských klubech, někteří lidé nejaktivněji poukazují na  klub FC Slovácko a údajné lobbování hradního kancléře v jeho prospěch.

Českým fotbalem hýbe od loňského podzimu aféra, označovaná jako „kauza Berbr a akce Šváb.“ Spousta nejenom fotbalových fanoušků nejspíš zaregistrovala do médií uniknuté odposlechy, ve kterých se mluví o podplácení fotbalových rozhodčích či lobbování u dlouholetého místopředsedy Fotbalové asociace České republiky Romana Berbra. Ten byl právě na základě policejní akce Šváb v říjnu 2020 zatčen v sídle fotbalové asociace (spolu s ním i 20 dalších osob).

Na aféru dnes zareagoval i bloger Marek Valiček v článku s titulkem Slovácko sa nesúdí… Trochu mě překvapilo, že tohle téma přimělo k napsání blogu zrovna pana Valička, u kterého mi dle jeho předchozích textů i mnoha příspěvků v diskusích nepřišlo, že by sportovní dění nějak intenzivně sledoval, a také mi přišlo trochu zvláštní, že svým článkem dle všeho reaguje na díl pořadu Reportéři ČT se stejným názvem, který byl na programu ČT1 odvysílán již 6. prosince, až nyní… Ale to není až tak podstatné. Hlavním důvodem, proč považuji za potřebné na text pana Valička reagovat, je skutečnost, že ve svém článku uvedl na adresu klubu, sídlícího v Uherském Hradišti, několik polopravd, a především pak řadu manipulativních obvinění.

Když například ve svém textu ohledně klubu FC Slovácko uvádí: „Založeno Valentou (herní průmysl SYNOT)“ – pan Valenta (ať už bývalý senátor Ivo Valenta nebo jeho již zemřelý otec Miroslav Valenta) sice klub dlouhá léta sponzoruje, ovšem není pravdou, že by klub založil on (viz odkaz na historii klubu). Také by možná bylo férové uvést, že herní průmysl není zdaleka jedinou oblastí, ve které firma SYNOT podniká.

Za mnohem více manipulativnější a vůči hráčům, trenérům i fanouškům prvoligového klubu z Uherského Hradiště podpásové, pak považuji věty pana Valička typu: „Možná takové dohody nejen těchto bafuňářů posunují 1.FC Slovácko v tabulce ligy zase trochu výše.“, „Kluci fotbaloví kopou tak, jak jim rozhodčí z rozhodnutí pana Berbra, na žádost pana kancléře v tomto konkrétním případu dovolí.“ či dokonce „Skoro by se až mohlo říct, že jde spíš (s přihlédnutím k tomu všemu) o chlív, než o fotbalovej mančaft.“

Nevím, jak dlouho a jak často pan Valiček fotbalovou ligu sleduje. Ale pokud mu to opravdu uniklo, tak bych mu rád sdělil, že svých historicky nejlepších výsledků dosáhlo FC Slovácko až poté, co kontroverzní Roman Berbr v čele FAČR nuceně skončil: v sezóně 2020/2021 skončilo v prvoligové tabulce čtvrté, a na stejné příčce zatím figuruje i po odehrání podzimní části aktuálního ročníku2021/2022. Není tedy poněkud zvláštní, když podle nejenom pana Valička se klub z Uherského Hradiště v nejvyšší lize zachraňoval jen díky kamarádství Mynáře s Berbrem, a nyní bez Berbrovy pomoci figuruje na výrazně vyšších příčkách?

Mě jakožto dlouholetého fanouška tohoto klubu i slováckého patriota navíc těší, že z toho „chlívu“ vyšla již řada výborných hráčů, kteří ve Slovácku vyrůstali již od svých mládežnických let. Namátkou bych zmínil například v holandské lize hrajícího Michala Sadílka, kteří se již plně zabydlel i v české fotbalové reprezentaci, stopera pražské Slavie a rovněž českého reprezentanta Ondřeje Kúdelu nebo v portugalské lize chytajícího Matouše Trmala. K tomu pak řadu hráčů, působících v posledních letech v mládežnických fotbalových reprezentacích.

Jelikož pan Valiček dle svých některých tvrzení na blogu bydlí poblíž Prahy, tak určitým způsobem chápu, že toho o klubu z moravského Slovácka až tak moc neví. Nicméně mi přijde trochu zvláštní, že v souvislosti se zmiňovanou fotbalovou kauzou mu unikly například prohřešky pražského klubu Slavoj Vyšehrad, který již byl fotbalovou asociací potrestán přeřazením o dvě třídy níž, nebo i podezření ohledně milionového úplatku pro Romana Berbra (viz odkaz zde), který měl mít bývalý místopředseda FAČR slíbený od funkcionářů našeho v posledních letech nejúspěšnějšího klubu Slavia Praha…

Autor: Josef Nožička | úterý 18.1.2022 20:16 | karma článku: 25,26 | přečteno: 656x
  • Další články autora

Josef Nožička

Policejní zásah na Filozofické fakultě UK dle všeho precizní nebyl

Příbuzným obětí střelby na filozofické fakultě i vedení samotné Karlovy univerzity se nelze divit, když se nechtějí smířit s konstatováním ředitele GIBS, že zasahující policisté nespáchali trestný čin (což nikdo nezpochybňoval).

18.6.2024 v 9:00 | Karma: 38,30 | Přečteno: 3736x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

K primitivním narážkám na českou atletku Lurdes Gloria Manuel

Není poněkud trapné, když někteří lidé místo výborných výkonů nadějné české reprezentantky řeší její původ či barvu pleti?

14.6.2024 v 8:10 | Karma: 41,70 | Přečteno: 3782x | Diskuse| Sport

Josef Nožička

Debakl Pirátů, bída lidovců i SPD

Byť výsledky voleb do Evropského parlamentu již od samotného rána okomentovala řada mých kolegů blogerů, snad zdejší server nebude až tak moc zatížený, pokud tak učiním i já.

10.6.2024 v 18:12 | Karma: 35,22 | Přečteno: 1283x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Tři místo jednoho aneb předvolební „férovka“ v České televizi

Včera večer proběhla na veřejnoprávní České televizi poslední debata k volbám do Evropského parlamentu.

7.6.2024 v 8:15 | Karma: 39,76 | Přečteno: 1322x | Média

Josef Nožička

Morálním vítězem ankety Bloger roku je pro mě Martin Irein

Tento blog jsem napsal proto, abych na oplátku polichotil jednomu zdejšímu kolegovi, který se z pro mě nepochopitelných důvodů do finálové desítky neprobojoval.

5.6.2024 v 18:16 | Karma: 28,04 | Přečteno: 839x | Hyde park
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Další vlna míří přes Moravu

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:24

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Další vlna míří přes Moravu

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:24

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

V pouští u Las Vegas se objevil tajemný sloup. Policie řeší, kdo za tím stojí

21. června 2024  21:53

Necelé čtyři roky poté, co se úřady v americkém státě Utah potýkaly s tajemným kovovým kvádrem...

Po masové střelbě v americkém Arkansasu jsou dva lidé mrtví, osm zraněných

21. června 2024  21:37,  aktualizováno  21:50

Při páteční masové střelbě před supermarketem v Arkansasu byli zabiti dva lidé a dalších osm...

Zabíjí i druhoválečná munice. Exploze v Chorvatsku není neobvyklá, míní znalec

21. června 2024  20:52

Chorvatská policie vyšetřuje Čecha kvůli výbuchu, který zabil devítileté dítě a dvě ženy zranil....

  • Počet článků 1598
  • Celková karma 39,15
  • Průměrná čtenost 3239x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik